ANAF face pasul spre plata online cu cardul prin Ghiseul.ro a tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului general consolidat

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 19 iulie 2016, 12:34 Economie | Telecom


ANAF intra in Ghiseul.ro
Foto: Captura Ghiseul.ro
 documente
(19 Iul 2016) PDF, 986KB
ANAF a lansat licitatia pentru servicii bancare de acceptare a platilor de impozite, taxe, contributii si a altor sume datorate bugetului general consolidat, efectuate cu carduri de plata in sistem on-line prin Ghiseul.ro, valoarea estimata fara TVA a acordului cadru fiind intre 1.559.823 lei si 1.871.787 lei, arata datele publicate marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Toate sumele incasate vor fi transferate integral contul ANAF, dar va exista un comision pentru tranzactiile online stabilit la nivelul de 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mare de 30 lei, care va fi suportat de Fisc. Se vor accepta la plata cardurile emise sub sigla Visa, Mastercard sau echivalent, indiferent de tara in care aceste instrumente au fost emise.

 • 'Ofertantul va deschide, la solicitarea si pe numele Autoritatii contractante un cont colector unic, denominat in lei, la nivelul caruia se vor incasa sumele aferente tranzactiilor (autorizate) efectuate in Sistemul National Electronic de Plati (SNEP - n.a Ghiseul.ro) utilizand standardul de securitate 3D-Secure'. Sumele astfel incasate vor fi transferate integral in contul Autoritatii Contractante deschis la Trezoreria Operativa Centrala, fiind interzisa retinerea de sume sau diminuarea valorii acestora catre institutia de credit acceptatoare, indiferent de motiv. (..)", se arata in Caietul de sarcini (vezi documentul atasat).

Alte detalii din caietul de sarcini:

Ofertantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
 • sa fie inregistrat in platforma de tranzactionare a SNEP (n.a Ghiseul.ro) la momentul depunerii ofertei, ofertantul fiind obligat sa prezinte copie certificata conform cu originalul dupa conventia incheiata intre acesta si operatorul SNEP (n.a Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei - AADR).
 • sa fie certificat 3D Secure in vederea acceptarii online a platilor cu cardul;
 • sa fie autorizat de BNR

Ofertantul se va obliga sa instruiasca gratuit personalul din cadrul Autoritatii Contractante, astfel incat sa fie evitate riscurile si neconformitatile in ceea ce priveste decontarea sumelor incasate prin intermediul SNEP.

Buget

Comisionul pe tranzactiile efectuate in sistem online se stabileste procentual la valoarea tranzactiei fara a depasi limitele maxime stabilite prin Ordinul comun nr. 168/14/95/2011 sau orice alt act normativ care va reglementa aceasta situatie, respectiv limita de 2% din valoarea tranzactiei si nu va fi mai mare de 30 RON/tranzactie in situatia in care, prin aplicarea cotei de 2% rezulta o suma mai mare de 30 lei.

Comisionul de tranzactionare se va aplica doar tranzactiilor autorizate, si nu va fi aplicat pentru tranzactiile refuzate sau anulate din orice motive.

Comisionul pentru verificarea conformitatii transferului de date cu specificatiile standard ale SNEP se va percepe o singura data, la inregistrarea Autoritatii Contractante in SNEP si nu va depasi echivalentul in lei a 300 de euro sau orice alt nivel care se va stabili prin acte normative de modificare calculat la cursul de schimb comunicat de BNR, valabil in ziua platii.

Singurul alt tip de comision ofertat si acceptat va fi, in afara celui mentionat mai sus, cel aferent transferurilor efectuate de institutiile de credit acceptatoare de plati electronice, iar nivelul acestuia nu va depasi nivelul comisionului standard practicat de institutiile de credit pentru decontarea ordinelor de plata de mica si mare valoare in relatia cu alte institutii de credit.

Ofertantul nu va solicita Autoritatii Contractante constituirea niciunui fel de garantii si nu va solicita Autoritatii Contractante alte costuri sau comisioane, inclusiv licente, mentenante, update sau upgrade etc cu exceptia comisionului pe tranzactie.

Din datele existente la nivelul Autoritatii Contractante a rezultat ca:
 • valoarea platilor sub pragul de 6.000 RON la nivelul anului 2015 este de 2,574,929,179.63 (n.a lei).
 • numarul de plati peste pragul de 6.000 RON la nivelul anului 2015 este de aproximativ 68.526.

Sumele mentionate anterior reprezinta incasarile pentru toate tipurile de taxe si impozite cuvenite bugetului general consolidat, iar prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice se vor stabili tipurile de creante care vor putea fi platite online prin intermediul SNEP.

Anuntul ANAF publicat in SEAP implica incheierea unui acord-cadru cu maxim 3 agenti economici, durata acestui acord cadru fiind de 32 de luni.  Contractele subsecvente urmeaza sa se atribuie prin reluarea competitiei. In executarea acordului-cadru, contractele se vor atribui anual; valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent este de 584.416,20 lei fara TVA.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 23.08.2016. Data limita de evaluare a ofertelor este 19.09.2016. Contractul este finantat din fonduri bugetare.

 • Cum a ajuns ANAF sa ia decizia de a se interconecta la Ghiseul.ro, o platforma de plati online a amenzilor, taxelor si impozitelor locale

In luna martie din acest an, Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman, a facut in exclusivitate pentru HotNews.ro dezvaluiri incredibile privind tergiversarea procesului de inrolare in Ghiseul.ro a ANAF.

Aceasta in conditiile in care Ministerul de Finante, condus de Anca Dragu, anunta in februarie 2016 ca vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.

Potrivit declaratiilor facute de APERO in martie 2016, 'platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de un an si jumatate pentru a se interconecta cu ANAF ca sa inceapa colectarea amenzilor, taxelor si impozitelor de la persoanele fizice, PFA si persoanele juridice. Mai mult, inca din toamna anului 2014, APERO a propus autoritatilor reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseul.ro de la maxim 2% sau maxim 30 lei, cat este acum, la maxim 1% sau maxim 20 lei. Nu doar ca aceste lucruri nu s-au intamplat, dar Ministerul de Finante vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.

In replica la aceste dezvaluiri, Ministerul de Finante a precizat ca: "Tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16183 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  De asta-mi place guvernul Ciolos (Marţi, 19 iulie 2016, 13:03)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Face pasi importanati in modernizarea Romaniei.
  Astfel de masuri ne arunca cativa ani inaintea vremurilor, evoluam rapid spre o societate putin mai vestica decat eram ieri.
  Bravo guvernului Ciolos, speram sa ramana si dupa alegerile din toamna.
  Digitalizarea e raspunsul, rapiditatea in a face plati si simplitatea. Folosesc Ghiseul.ro de peste 6-7 ani pentru amenzi de circulatie si e e extrem de bun.
  Felicitari pentru realizare.
 • +16 (18 voturi)    
  Bravo... (Marţi, 19 iulie 2016, 13:23)

  strelka [utilizator]

  Dupa j` de ani am facut un pas inaite. Deci se poate si fara sa te inghesui la un ghiseu ca sa iti platesti darile... Bravo Ciolos ! Daca ar ramane tot atatitea lucruri bune dupa fiecare primministru am fi fost departe....
 • -9 (15 voturi)    
  Si la cate cozi... (Marţi, 19 iulie 2016, 13:26)

  gugurila [utilizator]

  ... si cate cereri pe hartie, si cate copii legalizate la buletin trebuie sa depui ca guvernul, in marinimia lui, sa-ti dea voie sa platesti online pe ghiseul.ro?

  Ca sa nu mai vorbim ca aud ca trebuie sa ai studii de administratie publica ca sa intelegi numerele lor de cont, in loc sa scrie pe romaneste 'impozit pe casa' sau 'impozit pe masina'.
 • -2 (4 voturi)    
  lucru ca-n Romania (Marţi, 19 iulie 2016, 13:42)

  esrevinU [utilizator]

  Bineinteles ca este si comision. Pai ce daca platesti de acasa si nu consumi oxigenul doamnei de la ghiseu trebuie sa platesti! 2% (max 30 lei).
  • +1 (1 vot)    
   Heh (Marţi, 19 iulie 2016, 15:55)

   gugurila [utilizator] i-a raspuns lui esrevinU

   ... comisionul il plateste ANAF-ul, nu platitorul, dar...

   Nu inteleg de ce se ofera sa plateasca 2%, la ce volum de tranzactii vor avea potential, ar putea sa negocieze mult mai putin. Retelele mari de magazine platesc 1% sau sub.
 • +2 (2 voturi)    
  Inca un pas inainte (Marţi, 19 iulie 2016, 13:52)

  subcultura [utilizator]

  Mai trebuie doar sa treaca vreun an doi pana cand nu vor fi erori de sistem la plata si ca ANAF sa reuseasca sa calculeze si sa afiseze corect sumele datorate/incasate in sectiunea "Spatiu virtual" si in felul acesta vom ajunge si noi la nivelul tarilor dezvolate din vest de la mijlocul anilor 2000
 • +2 (2 voturi)    
  laudabil, dar functional?? (Marţi, 19 iulie 2016, 14:24)

  samka [utilizator]

  am incercat sa ma inregistrez pe Ghiseul.ro si am primit urmatorul mesaj: 'Niciuna dintre primariile inrolate nu a incarcat in sistem date referitoare la debitele pe care le aveti de plata.
  Doriti ca primaria de domiciliul sa fie notificata cu privire la solicitarea dumneavoastra de a va incarca aceste informatii?'
  Am bifat da, si am fost directionata la un formular online unde am putut selecta judetul dar nu orasul. Deci datele mele nu sunt incarcate, si nici nu pot solicita sa fie ca nu am unde.
  Daca e asa de la logare, ma intreb cum va fi la raportare si la plata efectiva...
  • 0 (0 voturi)    
   acum 7 ani area la fel la Sector 3 (Marţi, 19 iulie 2016, 15:53)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui samka

   unele primarii NU au facut acest pas insa poti merge acolo si complete formular/cerere pentru Ghiseul.ro, NU te pot refuza !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by