Compania RCS&RDS ar putea fi amendata cu pana la 5% din cifra de afaceri de catre autoritatea de reglementare (ANRCTI), pentru nerespectarea tarifului de interconectare reglementat, informeaza un comunicat al arbitrului pietei telecom din Romania. In aceeasi problema, autoritatea a sanctionat, in luna septembrie a acestui an, compania RCS&RDS cu o amenda contraventionala de 100.000 lei.

“Vom sanctiona compania RCS&RDS cu amenda contraventionala in cuantum de pana la 5% din cifra de afaceri daca, pana la data de 25 ianuarie 2008, nu va face toate demersurile necesare modificarii acordurilor de interconectare incheiate cu ceilalti operatori si nu va practica tariful impus de ANRCTI pentru serviciile de terminare a apelurilor in reteaua proprie”, a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

In notificarea transmisa companiei, autoritatea de reglementare acorda furnizorului un termen limita (25 ianuarie 2008) pana la care acesta trebuie sa amendeze toate acordurile de interconectare incheiate inainte de data de 8 august 2007 in ceea ce priveste cuantumul tarifului perceput pentru serviciul de interconectare in vederea terminarii la puncte fixe a apelurilor in reteaua RCS&RDS.

RCS&RDS, acuzata ca nu a schimbat tariful de interconectare

in luna august a acestui an, ANRCTI a comunicat RCS&RDS decizia nr.2849/2007 prin care compania era obligata sa practice un tarif de maxim 1,15 eurocenti/minut pentru serviciul de interconectare in vederea terminarii la puncte fixe a apelurilor in reteaua RCS&RDS, precum si sa publice pe pagina sa de internet anumite informatii referitoare la punctele de acces la reteaua sa, sa transmita ANRCTI o copie dupa fiecare dintre cererile de interconectare si, respectiv, dupa fiecare dintre cererile de modificare, completare sau retragere a solicitarii initiale, in termen de 2 zile de la data primirii acestora.

De asemenea, ANRCTI impunea furnizorului un termen maxim de negociere in vederea incheierii unui acord de interconectare de 2 luni de la data primirii de catre RCS&RDS a unei cereri in acest sens.

In acelasi timp, "arbitrul pietei telecom" a solicitat in acest timp companiei informatii privind tariful perceput pentru furnizarea serviciului de interconectare in vederea terminarii la puncte fixe a apelurilor, informatii privind demersurile intreprinse in vederea aplicarii noului tarif de interconectare, precum si solicitarile primite din partea furnizorilor cu care compania avea incheiate acorduri de interconectare inainte de data emiterii deciziei.

Reprezentantii autoritatii de reglementare sustin ca la institutie s-au primit mai multe sesizari "de la mai multi furnizori de servicii de telefonie cu privire la refuzul companiei RCS&RDS de a modifica tariful de interconectare si practicarea in continuare a unui tarif mai mare de 1,15 Eurocenti/minut. Totodata, la solicitarea ANRCTI, compania RCS&RDS nu a putut face dovada negocierilor pe care le poarta cu alti operatori privind modificarea acordurilor de interconectare".

La a doua abatere

Amintim ca, la data de 3 septembrie, in aceeasi problema, respectiv, nerespectarea obligatiilor impuse in decizia autoritatii de reglementare, compania RCS&RDS a fost sanctionata de ANRCTI cu o amenda contraventionala de 100.000 lei, pentru ca nu a publicat, in mod complet, inclusiv pe pagina sa de internet, numarul si adresele tuturor comutatoarelor unde se poate realiza interconectarea cu reteaua publica de telefonie pe care o opereaza.