Posta Romana a fost obligata in data de 21 iulie de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sa revina asupra deciziei de a anula o licitatie pentru achizitia unui sistem integrat de comunicatii si sa incheie un contract estimat la peste 10 milioane lei cu ofertantul castigator - NextGen Communications, firma de cablu a Telekom Romania. Licitatia face parte dintr-un proiect mai amplu al Postei de innoire a infrastructurii IT si iesire din zona tehnologiilor depasite.

Posta Romana, sediu centralFoto: Posta Romana

Posta Romana a demarat la sfarsitul anului trecut o licitatie pentru achizitia unui sistem integrat de comunicatii, care sa reduca efortul financiar al companiei si sa amortizeze costurile acesteia intr-un ritm accelerat. Licitatia avea 2 loturi, primul avand o valoare estimata fara TVA de peste 10 milioane lei, iar al doilea lot avand o valoare estimata fara TVA de peste 7,49 milioane lei. Ambele acorduri au o durata de 36 luni.

Pentru primul lot au depus oferte: NextGen Communications (n.a firma de cablu a Telekom Romania), avand ca subcontractant pe Telekom Romania si ca tert sustinator pe GTS Telecom. Toate aceste firme sunt controlate indirect de Deutsche Telekom.

In cadrul licitatiei a mai participat si Vodafone Romania care a depus oferte pentru ambele loturi.

licitatie Posta

licitatie Posta

Foto: SEAP

In data de 8 iunie 2016, Posta a anulat aceasta licitatie, motivele prezentate in SEAP fiind: 'refuzul ofertantului de a semna contractul', in cazul primului lot de servicii, si 'depunerea unor oferte inacceptabile si/sau neconforme' in cazul lotului 2 de servicii.

NextGen a contestat decizia Postei Romane la CNSC, care in data de 21 iulie i-a admis contestatia si a obligat Posta sa revina asupra deciziei de anulare a licitatiei.

Mai exact, NextGen a solicitat:

- anularea deciziei autoritatii contractante de anulare a procedurii pentru lotul 1, publicata in SEAP la data de 08.06.2016 si, pe cale de consecinta obligarea autoritatii contractante la semnarea contractului cu ofertantul castigator;

- in subsidiar, obligarea autoritatii contractante la eliminarea mentiunii 'Refuzul ofertantului de a semna contractul', publicata in SEAP odata cu decizia de anulare.

Pentru aceste motive, in baza legii si a mijloacelor de proba aflate la dosar, CNSC a decis sa admita contestatia NextGen si a dispus urmatoarele:

- anularea notei justificative nr. 103/2401/08.06.2016 cuprinzand decizia autoritatii contractante de anulare a procedurii pentru lotul 1, publicata in SEAP la data de 08.06.2016, precum si a tuturor actelor subsecvente acesteia.

- anularea deciziei de anulare a procedurii si a mentiunii 'Refuzul ofertantului de a semna contractul', publicata in SEAP odata cu decizia de anulare.

- continuarea procedurii pentru lotul 1, dupa indeplinirea dispozitiilor de mai sus, prin transmiterea de catre autoritatea contractanta a invitatiei la incheierea acordului-cadru si a primului contract subsecvent catre ofertantul SC NEXTGEN COMMUNICATIONS SRL, invitatie cuprinzand explicit si solicitarea prezentarii acordului de subcontractare incheiat intre ofertantul castigator si subcontractantul mentionat, respectiv SC TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS SA.

Termenul pentru aducerea la indeplinire a dispozitiilor prezentei decizii este de 10 zile de la comunicarea acesteia. Prezenta decizie este obligatorie pentru parti, in conformitate cu dispozitiile art. 28 alin. (1) din Legea nr. 101/2016 si poate fi atacata cu plangere, in temeiul art. 29 alin. (1) din acelasi act normativ.

Prezenta licitatie face parte dintr-un proiect mai amplu al Postei de innoire a infrastructurii IT si iesire din zona tehnologiilor depasite, despre care HotNews.ro a scris in articolul:

Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014, conform datelor de la Ministerul de Finante. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati.

Posta Romana estimeaza ca va inregistra un profit brut de 4 milioane lei si ca va avea 26.370 salariati la sfarsitul anului 2016, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2016 al Postei Romane, care a fost adoptat in sedinta de Guvern din data de 6 iulie 2016.