Intruziune majora in viata privata: Fiscul vrea sa primeasca fara mandat judecatoresc toate datele celor care cumpara cu cardul
"In cazul platilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei, va comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta si urmatoarele date:
a) ID terminal;
b) ID comerciant;
c) numarul bonului fiscal;
d) valoarea bonului fiscal;
e) data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
f) institutia acceptanta;
g) numarul cardului utilizat pentru efectuarea platii;
h) cod autorizare plata;
i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului".
Aceasta prevedere apare intr-una din Anexele unui proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, document scos in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante in data de 12 iulie 2016.
HotNews.ro a solicitat Ministerului de Finante si ANAF explicatii in legatura cu aceste prevederi care ar reprezenta o intruziune majora in viata privata, in conditiile in care astfel de date personale, desi sunt retinute de banci, nu pot fi utilizate discretionar de autoritati, ci numai prin mandat judecatoresc.
Un exemplu il reprezinta procurorii care daca vor sa aiba acces si sa utilizeze astfel de date o pot face numai dupa obtinerea unui mandat in acest sens de la un judecator.
In acelasi timp, dincolo de posibilitatea de a folosi aceste date, o problema tine si de retinerea/stocarea lor. Are ANAF suficiente masuri de securitate cibernetica pentru a se apara in fata unui atac cibernetic menit sa fure aceste date? Vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.
Citeste mai multe despre anaf plata cu cardul ministerul de finante
Mai intai au limitat tranzactiile cash (cat este acum limita 5000 de ron?), iar acum vor sa vada si platile cu cardul in timp real.
- sunt tranzactii cu sume mici, deja inregistrate de comercianti prin banca deci cu risc de evaziune mic si volum urias de date care trebuie procesate. este ineficient pentru ANAF.
- mai bine s-ar concentra pe Panama papers, conturi in paradisuri fiscale, cheltuieli a caror inregistrare nu reflecta natura contabila reala, comerciantii care vand fara bon fiscal etc.
Lucrezi la banca sau la cei care vor control asupra banilor ?
Drept e, nu stiu in ce masura ar aduce un plus accesul la lista tranzactiilor - in definitiv, cine spala bani e prost de-a dreptul daca-i trece prin banci si prin mijloace de plata care sunt usor de urmarit, asa ca daca dupa spalare de bani te uiti tre' sa te uiti dupa tranzactii cu bani lichizi, nu cu carduri.
Ceea ce fac prin tot felul de reglementari este sa ingreunee afacerile si sa aduca tot felul de obstacole in cale tranzactiilor...
Concluzie
Tara bogata pana si in cantitatea de oameni marunti!
Altfel, e o risipa imensa de bani, timp si oameni.
Ramane de vazut cat de urmarite pot fi tranzactiile bancomat.
Totodata, totalul platilor cash efectuate intr-o singura zi nu poate depasi 10000 lei (cu cateva mici exceptii cum ar fi platile de taxe si impozite, decontarea cheltuielor angajatilor cu delegatiile/deplasarile).
ANAF face asta pt. a identifica persoanele care declara un venit mic, dar de fapt cheltuiesc sume mari la cumparaturi.
Se face la fel in orice tara civilizata.
In Italia e mai mult decat atat: trec inspectorii fiscali prin fata casei tale si vad un Ferrari in curte? Verifica ce venituri ai declarat si daca isi dau seama ca ai declarat 1.000 euro / luna, din care e clar ca nu puteai sa-ti cumperi Ferrari, te baga la evaziune fiscala.
E absolut normal, altfel cum vreti sa evolueze tara asta? Numai cu hoti si sarlatani?
I rest my case here.
Se cauta altfel pe cel care fac evaziune fiscala.
Nu din cumparaturile din supermarket se vede live style-ul...
Desigur avem o tara in evolutie - ala care face copy-paste a fost acoperit de ORDA si instante judecatoresti vreme de peste 4 ani, ala de este sarlatan in cumpararea de case ne este Presedinte si ne invata cum sa nu avem ghinion cand facem achizitii de imobile - suntem intr-o evolutie continua mai ales atunci cand privim la LATRINE.
In rest numai de bine sa auzim!
Aia de ANAF sunt departe de a intelege fenomele economice si de a lupta cu marea evaziune folosind formulare si tot felul de formulare care mai de care birocratice.
Unde nu este cap, vai de cetatenii acelei tari!
In contextul discutiilor despre preturile de transfer va trebui justificat si de ce se cumpara la pretul respectiv, care e valoarea lor de piata, daca 51% din ele sunt fabricate in Romania si la cumparaturile din strainatate daca produsele au fost consumate acolo, ca sa stim unde trebuie platit TVA.
Mi se pare mie sau cetatenii sunt considerati de guvernanti doar o sursa de venit, precum vacile la ferma?
https://www.youtube.com/watch?v=k67_imEHTPE
1. Fiscul nu a avut NICIODATA acces la datele de identificare ale detinatorului de card fara un mandat judecatoresc cum se doreste acum. Perechea "Numar de card + Nume si prenume al detinatorului de card" este unul dintre cele mai bine pastrate secrete din mediul financiar bancar intrucat dezvaluirea acestora pot avea impact imediat in disponibilul de bani din contul personal. Aceste date nu au fost niciodata stocate in memoria casei de marcat. Aceste date, nici macar nu au tranzitat casa de marcat. Puteti incerca singuri sa vedeti ca operatiunile pe care casierul le face pe casa de marcat sunt in paralel cu cele pe POS. Informatiile se imprecheaza la sfarsitul zilei, dar in nici un caz nu includ numarul cardului. Priviti bonul de la plata cu cardul si veti vedea ca apar in clar doar ultimele 4 cifre ale cardului. Unele banci afiseaza numele chitanta POS alte banci nu afiseaza nici macar numele.
2. Contextul nou pe care il aduce acest act normativ este ca ANAF doreste sa aiba acces la aceste date in mod discriminatoriu, fara a avea o aprobare in acest sens de la instanta de judecata ceea ce deschide drumul spre abuzuri majore.
3. In alta ordine de idei ANAF nu are capacitatea tehnica si procedurala sa isi asume pastrarea acestei baze de date. Trebuie retinut ca in cazul unui atac cibernetic pe aceasta baza de date si pierderea datelor care ulterior sunt folosite pentru a-i prejudicia pe detinatorii de card ANAF are raspunderea sa dea banii inapoi oamenilor. Bancile asa fac in acest moment. Isi asuma ANAF aceasta responsabilitate???
si apelam la altii sau nu e o solutie asta?
Ma gandesc totusi ca aceasta intelegere o sa fie intre FISC si Bancile din Republica BANANIERA Romania ........nu? sau se fac conventii de acest gen cu toate bancile ....din lume? au si motive nu?
PS ....daca nu sint curios totusi ce vrea anume ANAFu sa vada? cum imi cheltui eu salariul? trebuie sa mi trimita o lista de cumparaturi acceptate si una de cumparaturi neacceptate? BANTUSTAN oameni buni
Nici macar nu aveti decenta sa va asumati picajul sistemului de transmitere declaratii on-line din data de 25. Dar sigur veti avea nesimtirea sa amendati ca au fost trimise dupa 0:00.
Aham... s-o zica p'asta lu' mutu...
Astia nu au habar ce sunt alea politici PCI DSS dar "vor" detalii...
Mare e gradina ...
Nu iesim din mentalitatea ceausista de fel!
O sa trebuiasca sa le trimitem si PIN ul prin posta la ANAF u asta .....ANAF........ ura mamii lor
O sa ma someze sa-mi folosesc cardul ca altfel... ce?
Si tentatia celor de la Anaf carora o sa le treaca prin fata milioane de numere de carduri cine o tempereaza?
E simplu de propus dar cam greu de realizat.
Suntem cam pe ultimele locuri din UE la plata cu cardul iar o masura de genul va face mai mult rau decat bine.
Fiscul e institutia cea mai puternic discriminatorie, pune tot felul de controale la cei care deruleaza tranzactiile la vedere, prin banci/conturi, cu carduri samd, dar pe cei din aceasta etnie se face ca nu ii vede! Si nu sunt deloc putini care au ceva averi- deloc fiscalizate.
Inainte sa ne impuna noua controale, vreau sa vad cum sunt luati TOTI astia la bani marunti. Sau am ajuns ca statului sa ii fie frica de astia si in schimb iau de pe noi si 7 piei, ca sa suplineasca lipsa lui de c*** in a combate adevarata eveziune fiscala?
Ce se mai aude cu rata de colectare TVA- cea mai mica din UE, de ex?
Pentru 100 de hoti se violeaza intimitatea a 22 milioane.
Lanseaza o gogonata ca sa sperie plebeii. O noua solicitare vi se va parea rezonabila fata de prima si va fi acceptata. :))
Toti romanii sunt datori sa plateasca impozite pana la ultimul cent.
Firmele care nu platesc impozite trebuie inchise.
Romania are nevoie doar de firme profitabile si puternice.
Tara traieste din impozitele adunate de la oameni si firme.
Acum sunt trimise de către bănci la solicitarea ANAF (cerere electronica/trimiterea datelor în mod electronic), tranzacțiile din ultimii 3 ani în maxim 5 zile lucrătoare.
Prin trimiterea zilnica a datelor în format electronic doar s-ar automatiza transferul de date (nu ar mai trebui ca ANAF sa scoată din baza lui de date o lista cu cei ale căror date le dorește de la bănci...treaba de 2 minute sau 0 minute dacă extragerea datelor si trimiterea lor catre toate bancile sunt activitati automatizate, după cum ma astept sa fie în practica...prietenii IT-ști vor intelege).
Titlul senzațional și agitatia aferente stirii cred nu își au rostul luand în calcul situația de fapt si informațiile de mai sus.
Altfel, chiar nu are sens ca la niste milioane de cetateni sa se transmita milioane de tranzactii pe zi. Daca in fiecare zi cumpar ceva de la supermarket cu cardul, are sens sa se transmita la fisc acele tranzactii de cativa lei? Cred ca ar avea sens sa se transmita numai cumulat pe zi ceea ce depaseste 100RON/zi. Altfel nu prea ar avea rost. Asa s-ar reduce volumul de date de transmis. Doar nu are sens ca orice amarat care isi primeste salariul pe card sa fie verificat la sange de ANAF.
Mai interesant este cu salariile date la negru si cu alte afaceri care se fac altfel decat cu cardul. Acolo se face marea evaziune.
Minunatii guvernanti par ca vor sa apese cat mai mult tot pe clasa de mijloc. Normal, ca de la cei saraci de tot nu ai ce lua. Iar pe cei mai bogati nu ii vor taxa mai serios.
Ce interes vor prezenta zeci de milioane de tranzactii cu sume extrem de mici?!
Dimineatacumpar trei covrigi, dar cu numerar. La iesirea de la servici, trec pe la Mega, platesc cu cardul insa este posibil sa nu faca cumparaturi majore, ci doar doua sticle de apa plata. Interesezaa asta pe ANAF?
Si atentie, la "tranzactii" intra si consultarea soldului, ca sa stiu cat mai am pe card - banca imi ia 30 bani comision, iar ANAF vede ca am facut o tranzactie ...
Pe langa subiect: chiar de erau asa cum ii descriu eu in deradere, painea lui Dumnezeu, democratic este ca la viata personala sa aiba acces orice institutie doar cu ordin judecatoresc!
2. Mantra: 1.Nu dati bani bancilor 2. Nu luati bani cu imprumut de la banca. Daca nu aveti suma x pentru ceva de ce credeti ca va fi usor sa dati suma 3x pentru acelasi lucru dupa ce platiti dobanzile? 3. Nu folositi instrumentele bancilor care invart bani creati din nimic, existenti doar in contabilitatea lor cum ar fi cardurile. Pe langa forta pe care o dati bancilor, banii pe care-i pierdeti la tranzactii, uite ca se uita si mafiotii de la ANAF la voi ca sa stie unde trimit mafia sa dea lovituri in buna intelegere cu militia. 4. Cand statul va obliga sa folositi alte instrumente de plata decat cele emise de el (banii cash) iesiti la demonstratie si dati foc institutiei care initiaza gogomania sub influenta mitei. Devastati-o!
PS Gogomania din articol merita o demonstratie de genul asta! Nu mai stati ca vacile la pascut!
Sa fie colectate toate platile/incasarile pe card, sa se vada cine fura statul. Ar fi chiar bine sa fie si publicate, sa pot sa vad si eu ce face vecinul, eventual sa-l dau in gat ca mi-a luat 50 de lei sa-mi schimbe robinetul si nu a dat bon. Pai nu putea sa-mi faca gratis, ca intre vecini, sa-mi ramana de o drojdie in plus.
E bine. Si unde nu e minte nici nu e o problema.
Ca din solidaritate trebuia ca vecinu sa repare robinetu pe gratis - nu este asa???