De asemenea, Ministerul Finantelor arata ca ia in calcul sa nu mai ceara nici date pe care bancile nu le detin, fara a explica insa la care date se refera.
Reamintim ca un proiect de act normativ arata cum Fiscul vrea sa primeasca, fara un mandat judecatoresc, "toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului", ori de cate ori un cetatean faci plati electronice cu cardul bancar prin intermediul POS-urilor. In plus, Fiscul vrea sa primeasca date precum: ID-ul comerciantului, numarul si valoarea bonului fiscal, precum si data, ora si minutul emiterii bonului fiscal. Aceasta prevedere apare intr-una din Anexele unui proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, document pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante in data de 12 iulie 2016.
HotNews.ro a solicitat Ministerului de Finante si ANAF explicatii in legatura cu aceste prevederi care ar reprezenta o intruziune majora in viata privata, in conditiile in care astfel de date personale, desi sunt retinute de banci, nu pot fi utilizate discretionar de autoritati, ci numai prin mandat judecatoresc.
Un exemplu il reprezinta procurorii care daca vor sa aiba acces si sa utilizeze astfel de date o pot face numai dupa obtinerea unui mandat in acest sens de la un judecator.
In acelasi timp, dincolo de posibilitatea de a folosi aceste date, o problema tine si de retinerea/stocarea lor. Are ANAF suficiente masuri de securitate cibernetica pentru a se apara in fata unui atac cibernetic menit sa fure aceste date?
- Iata reactia completa a Ministerului de Finante:
"Proiectul aflat in dezbatere publica are in vedere cresterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale si scoaterea la suprafata a veniturilor ce nu sunt intotdeauna declarate de agentii economici.
Concret, propunerea vizeaza corelarea datelor înregistrate pe bonul fiscal transmis ANAF de catre aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului.
De asemenea, aceste date sunt utile pentru determinarea corecta a bazei impozabile în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informații către ANAF (defecțiune, suspendare servicii internet, pană de curent, rea intenție etc).
In urma consultarilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finantelor si Anaf au luat deja in considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa mentionata in materialele de presa in sensul eliminarii unor date (spre exemplu numarul cardului bancar din motive de securitate) inclusiv netransmiterea unor date pe care institutia emitenta nu le detine.
Subliniem faptul ca trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hartie este motivata si de faptul ca in statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat".
i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului
Deci cum ramane, Domnule Vasilache?
si sa o faca cu acelasi entuziasm cu care urmareste oamenii corecti
Peste 3 ani vor da o lege ca imprimantele fiscale sa fie rosii, peste 6 sa sara intr-un picior, samd. Pentru ca avem beizadele care vor bani acum!
Ce incredere sa am eu in ANAF care l-a asasinat pe Codrut Marta de ex, care a fost condus de Diaconu si Blejnar, ambii incalzindu-se pentru mititica sa ma verifice in orice moment, orice fac? Nici o incredere! Cu atat mai mult cu cat totul se face pentru o afacere a imprimantelor fiscale. Va inchipuiti ca toti care si-au cumparat pana acum 1 milion de imprimante fiscale pana acum, vor trebui sa le aruncesi sa-si ia altele mult mai scumpe si intamplator vor corespunde legii doar unele cele mai scumpe si doar de la o firma anume!
Deci discutia nu este ca m-as ascunde de cineva, dar nu am nici o incredere in ANAF! Ati vazut in ce locuinte si ce masini au cei din ANAF? Pai astia sa stie unde si ce cumpar eu?
Altfel, ce aparat imens este necesar ca sa cerceteze tranzactie de tranzactie pentru o multime de oameni? Se pune problema cost-benefit. Sa nu se cheltuiasca o multime de bani pentru beneficii nu prea grozave. Sa se cerceteze doar rulajele mari de bani. Doar ne intereseaza marea evaziune, nu? Sau, cumva suspectam pe orice cetatean, chiar daca nu face mare lucru?
Asa cum spui, trebuia stabilit un prag minim.
Ca si la "afisarea listei datornicilor", daca sunt pusi si cei cu restante de 37 de bani (cazul me!) pur si simplu lista devine derizorie!
La fel cu cardul, sa presupunem ca il folosesc in RATB sa platesc calatoria, ANAF va primi informare ede patru ori pe zi numai pt ca am fost cu tramvaiul si autobuzul! Plus cei trei covrigi de un leu pe care ii iau dimineata (nu am incercat sa platesc cu cardul acolo). Ce spar as avada ANAF, ca nu am inclus covrigii in delcaratia de avere? Ca nu platesc impozit pentru ei?
Inca o tranzactie trinisa spre ANAF ca sa stie ce am facut, si desigur sa impoziteze banca pentru comisionul de 30 bani pe care mi-l percepe ...
Puletele primeste salariul pe card (sa zicem 2000 ron)... doar ca asta cheltuie 2400... de pe acelasi card
Evazionist!
Deci ANAF - institutia care l-a asasinat pe Codrut Marta, cu doi directori la mititica, va sti daca doamna Kovesi si-a cumparat teste de sarcina, va sti unde este, cand este si va putea oricand sa-i insceneze un nefericit accident rutier!
Inca un motiv sa renuntam la carduri si sa folosim doar cash. Viata mea personala nu vreau sa fie la dispozitia nimanui, cu atat mai mult la dispozitia ANAF!
Personal ma mir cum nimeni nu ataca la CC restrictiile impuse de clasa conducatoare ("statul") asupra liberei vointe a unui om liber ("cetateanul") de a dispune asa cum doreste de bunurile sale ("banii").
Practic este o limitare a libertatii sa impui un plafon peste care nu ai voie sa cumperi cu numerar ci numai prin tranzactii bancare.
Este deasemenea o favorizare a unor entitati private (bancile) carora clasa conducatoare si aparatul sau represiv (Anaf, politie, securitate) le ofera clienti obligandu-i pe acestia din urma sa foloseasca serviciile acestor firme care se numesc banci. Practic ni se scot fortat din buzunar sume importante anual pentru plata comisioanelor bancare - ceea ce inseamna favorizarea unor firme in detrimentul altora.
Din pacate nu avem ce face dpdv legal pentru ca statul este blindat cu milioane de soldatei (practic toti cei care isi iau salariile de la stat au tot interesul ca acest sistem sa fie perpetuu si ca noi ceilalti care muncim si le platim salariile sa muncim si mai mult si sa platim si mai multe taxe si impozite).
Singura solutie pe care o vad este sa muncim mai putin si sa angajam mai putini oameni, ceea ce macar psihologic ne va da un disconfort mai mic.
Sau deschiderea de firme in tari mai prietenoase cu micile afaceri - Letonia sau Estonia de exemplu unde poti deschide o firma in doar cativa pasi. Pentru o mica afacere fara angajati asta va duce la eliminarea aproape completa a taxelor catre statul roman - care nu face NIMIC pentru noi cei care producem profit si platim sume imense in fiecare an.
Atunci cand un stat devine sau cauta sa devina stapanul tau absolut, atunci acest stat - si locuitorii teritoriului peste care statul stapaneste - nu merita sa depui eforturi pentru el/ei.
Si ca sa fie dezastrul mai mare coroborati cu recomandarile think-tank-ului din Washington ca Romania sa isi starpeasca coruptia pentru a putea lasa activitatea economica sa creasca si cu banii din aceasta activitatea libera sa-si intareasca flota si armata in general!
Si la noi ce masuri se iau? Ieri domnul Iohannis l-a aprobat ca revolutionar pe Eugen Nicolicea, la 28 de ani de la revolutie si azi Mafia ANAF a imprimantelor fiscale schimba iar imprimantele fiscale ale tuturor agentilor economici!!!
Cainii latra, ursul (MAFIA) trece!
Ei, securistii ..., cum cine?!?
Baaaa, da' nu scapam odata de astia???
https://www.youtube.com/watch?v=BgTk7DKQLKo
Oare pe la ce conferinte si specializari a fost pana acum pe banii statului? Au un nume toti sefii, sefuletii si analstii care propun asa ceva? DE cati ani sunt intepeniti in fotoliul de director?
Toate plățile cu cardul sunt transparente și fiscalizate ! Nu ai ce sa mai fiscalizezi. Dar ei vor mai mult decât o simplă fiscalizare. Crearea unui profil al cumpărătorului mi se pare o soluție greșită aleasă de guvern. Nu doresc să fiu profilat automatizat, în funcție de modul în care trăiesc, în ciuda faptului că nu aș avea ceva de ascuns.
Mă deranjează atitudinea autorităților de a controla, în mod automatizat, toate aceste informații.
Bye, bye plata cu cardul din partea mea, dragi autorități ! 95% din plăți le faceam doar cu cardul, dar măcar nu eram profilat de voi. Cash, bine ai venit !
be)Reversul medaliei asteia de tinichea e ca multi oameni vor evita cardurile (pe langa cipul electronic care iti fura sufletul si grupa sanguina ... satana 666), fie din spirit de fronda, fie pentru ca le e frica sa nu ii ia cineva la intrebari.
ce) marile mismasuri se fac cu punga prin cimitire, prin foisoare, la rascruci cand e luna plina. Nu prin plata cu cardul.
si ca sa inchid apoteotic in aceeasi nota: sa dea *** sa nu le ajunga... nici macar de flori si de lumanari...
in rest ramane cum am vorbit: "aceeasi mizerie"