ANAF anunta ca va renunta la solicitarea de raportare a detaliilor privind identitatea detinatorilor de carduri la platile prin POS-uri

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 28 iulie 2016, 21:01 Economie | Telecom


Scopul proiectului ANAF
Foto: ANAF
Fiscul a anuntat intr-un comunicat transmis joi seara ca va renunta sa mai solicite raportarea unor informatii precum codul de autorizare a platii, numarul de card sau detaliile privind identitatea detinatorului unui card, in cazul platilor electronice cu cardul prin intermediul POS-urilor, limitandu-se la a solicita comunicarea detaliilor (data, valoare si cont) tranzactiilor realizate prin intermediul POS-urilor. ANAF isi motiveaza anuntul prin 'inexistenta vreunui interes institutional vizavi de datele personale' in cadrul proiectului de Hotarare de Guvern privind combaterea evaziunii fiscale prin mijloace electronice.

 • Iata comunicatul integral al ANAF:

"Propunere pentru combaterea evaziunii fiscale prin mijloace electronice

Scopul proiectului aflat in dezbatere publica privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale este acela de a permite ANAF monitorizarea tranzactiilor si a fluxurilor de bani utilizati pentru plata bunurilor sau serviciilor achizitionate.

Avand in vedere inexistenta vreunui interes institutional vizavi de datele personale, in proiect se va inlocui solicitarea de raportare a unor informatii precum codul de autorizare a platii, numarul de card sau detaliile privind identitatea detinatorului unui card, cu solicitarea comunicarii detaliilor (data, valoare si cont) tranzactiilor realizate prin intermediul POS. ANAF este operator de date cu caracter personal inregistrat cu numarul 759".

 • Prima reactie dupa scandalul intruziunii Fiscului in viata cetatenilor: Finantele si ANAF iau in calcul sa nu mai ceara numarul de card si datele pe care bancile nu le au

Amintim ca Ministerul Finantelor a avut joi dimineata prima reactie oficiala dupa ce HotNews.ro a dezvaluit in urma cu o zi ca Fiscul promoveaza o modificare legislativa care ar aduce o intruziune majora in viata cetatenilor. Ministerul anunta ca, impreuna cu ANAF, ia in considerare sa renunte la unele dintre cererile care au declansat disputele. In raspunsul pentru HotNews.ro, Ministerul da ca exemplu de informatie pe care va renunta sa o mai ceara de la magazine numarul cardului bancar al clientului care a platit cu cardul.

De asemenea, Ministerul Finantelor arata ca intentioneaza sa nu mai ceara nici date pe care bancile nu le detin, fara a explica insa la care date se refera.

HotNews.ro a solicitat Ministerului de Finante si ANAF explicatii in legatura cu aceste prevederi care ar reprezenta o intruziune majora in viata privata, in conditiile in care astfel de date personale, desi sunt retinute de banci, nu pot fi utilizate discretionar de autoritati, ci numai prin mandat judecatoresc.

Un exemplu il reprezinta procurorii care daca vor sa aiba acces si sa utilizeze astfel de date o pot face numai dupa obtinerea unui mandat in acest sens de la un judecator.

In acelasi timp, dincolo de posibilitatea de a folosi aceste date, o problema tine si de retinerea/stocarea lor. Are ANAF suficiente masuri de securitate cibernetica pentru a se apara in fata unui atac cibernetic menit sa fure aceste date?


 • Iata reactia completa a Ministerului de Finante:

"Proiectul aflat in dezbatere publica are in vedere cresterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale si scoaterea la suprafata a veniturilor ce nu sunt intotdeauna declarate de agentii economici.

Concret, propunerea vizeaza corelarea datelor înregistrate pe bonul fiscal transmis ANAF de catre aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului.
De asemenea, aceste date sunt utile pentru determinarea corecta a bazei impozabile în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informații către ANAF (defecțiune, suspendare servicii internet, pană de curent, rea intenție etc).

In urma consultarilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016,  Ministerul Finantelor si Anaf au luat deja in considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa mentionata in materialele de presa in sensul eliminarii unor date (spre exemplu numarul cardului bancar din motive de securitate) inclusiv netransmiterea unor date pe care institutia emitenta nu le detine.

Subliniem faptul ca trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hartie este motivata si de faptul ca in statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3084 vizualizari

 • -5 (9 voturi)    
  doar hotul striga hotul (Joi, 28 iulie 2016, 22:53)

  AnderT [utilizator]

  cetateanul de rand nu are de pierdut, poate doar bancile si cei ce fura de 20 si de ani....
  Cei ce invoca discursul de privacy o fac pentru ca se simt cu musca pe caciula, in alte tari sistemul merge bine si fiscul aduca multi borfasi !!!
  • +4 (8 voturi)    
   Andrei T (Vineri, 29 iulie 2016, 1:21)

   UnoSapiens1 [anonim] i-a raspuns lui AnderT

   Foarte multa lume are un nivel redus de inteligenta si considera ca unele lucruri sunt aplicate doar altora si nu se aplica si lor. Sinceritatea si transparenta unor activitati nu este solutia in conditiile in care cei care manipuleaza aceste date sunt si ei oameni, cu slabiciuni si defecte. Ca sa-i explicam lui Andrei T prin cuvinte, ca site-ul acesta nu permite atasarea unui desen TIF in 2 exp 1024 culori, o sa dam un exemplu banal. Se stie ca sotul isi reguleaza sotia in dormitor, dar orice individ normal nu va permite instalarea unei camere in dormitor in ideea de a preveni abuzurile. Faptul ca avem stocate undeva, la intamplare, inregistrarea tuturor faptelor care petrec peste noapte la cetatean acasa in dormitor nu va scadea violenta domestica, ci va creste doar riscul de santaj, razbunare si manipulare. Sa traduc si pentru surdo-muti?
   • -5 (7 voturi)    
    exemplul tau nu are nimic in legatura cu (Vineri, 29 iulie 2016, 8:27)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui UnoSapiens1

    exemplul tau nu are nimic in legatura cu realitatea si chiar statistica, modele, etc


    ideea este foarte buna, si oricum in 10, 20 maxim 50 de ani o sa se ajunga doar la banii digitali (carduri si alte modalitati electronice de plata) banii cash nu vor mai exista
    si toate tranzactiile vor fi copiate in gestiunea statelor care vor putea verifica evaziunea in timp real

    din aceasta pricina, si consumul de droguri va scade, de exemplu, traficul de arme, traficul de carne vie si prostitutia ilegala, etc

    beneficiile sunt foarte mari si CINE vrea sa se ascunda de fapt sunt cei care vor sa FURE !

    Anonimatul va fi protejat, pentru ca in marea imensa de date, nu intereseaza ca cutare cetatean si-a cumparat un vibrator, ci intereseaza doar evaziunea.

    Sunt programe care evidentiaza cazurile si sistemele moderne impiedica de un angajat al statului sa faca abuz si sa interogheze baza de date in nume personal !

    Mai deschideti ochii si nu faceti ca BOR ca ... cardurile de sanatate sunt numerotate si sunt ale diavolului (ca BNR de bani care sunt numerotati nu zice nimic, ii primeste cu mana larga, nu ???)
    • +3 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 iulie 2016, 10:54)

     [anonim] i-a raspuns lui Ed___

   • +3 (5 voturi)    
    si ar mai fi (Vineri, 29 iulie 2016, 8:58)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui UnoSapiens1

    Subscriu.

    Pretexte se gasesc mereu pentru a intra in viata privata.

    Nu ANAF e problema, nu ar fi nimic sa stie date de acel gen. Doar ca o data scapte "in salabticie" aceste date sunt aurul mileniului III.

    Cate nu or mai fi colectate si de altii si noi nu ne dam seama.

    Un exemplu simpatico de date personale colectate cu voia noastra sunt "cardurile de fidelitate". Cu acestea noi ne vindem datele personale contra unei mici reduceri la Marfa.

    Datele respective pot fi usor comercializate mai departe - cine sta sa verifice treaba asta?

    Intr-adevar, suntem neandertalieni in privinta datelor personale - ciudat pentru un popor chinuit decenii de secu...
   • +5 (5 voturi)    
    un demers futil (Vineri, 29 iulie 2016, 10:09)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui UnoSapiens1

    99% din evaziunea fiscala se face cu banii jos, adica cu bacnote, nu cu plati la pos.
    Cand platesti cu cardul imediat ti se da si chitanta insa cand platesti cas chitanta poate deveni optionala pentru ca la o verificare incrucisata nu va reiesi nimic pe cand la plata cu cardul ies imediat in evidenta sumele care nu au contrapartida in bonuri fiscale.
   • 0 (0 voturi)    
    @unosapiens (Sâmbătă, 30 iulie 2016, 14:18)

    AnderT [utilizator] i-a raspuns lui UnoSapiens1

    daca tu crezi ca anaf sau sri nu au acces la datele tale bancare inclusiv tranzactiilecardului atunci traiesti intr-o lume paralela. tu stii ca tot ce faci tu pe net si la cell este innregistrat si tinut in arhive digitale (private) timp de 10 ani? cine garanteaza pentru ele? Tu? Deci?

    P.s. exemplele tale nu au logica !!!
  • +5 (5 voturi)    
   ioti, Frantz! (Vineri, 29 iulie 2016, 9:48)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui AnderT

   Da' CE treaba are ANAF sa stie, CE cumpar eu si la CE ora??!!
   Atata timp cat tranzactia e facuta cu cardul, CE anume ar putea sa fie ilegal in ea??!! NU e plata "la negru"! Deci, concret: la CE ii trebuiesc datele mele? CARE e utilitatea faptului ca le are??!!
 • +3 (7 voturi)    
  ANAF (Joi, 28 iulie 2016, 23:03)

  nimrod [utilizator]

  Mai mare rusinea...
 • +7 (7 voturi)    
  Marea evaziune si nerecuperarea pagubei (Joi, 28 iulie 2016, 23:25)

  Dusentrieb [utilizator]

  generate de megahoții de ordinul cifrelor inimaginabile sunt cauza sărăciei și a problemelor.

  Oare chiar așa de scurtă memorie avem?

  Toți vinovații ajung la închisoare, unde nu prestează serviciu comunității pe care au păgubit-o, ci sunt plătiți de comunitate ca să supraviețuiască în speranța reabilitării.

  După ce ies de acolo, statul, adică noi, nu mai vedem oricum niciun sfanț din paguba uriașă cauzată.

  Să ne amintim că dl. Necolaiciuc, devalizatorul CFR, e în America, și totuși, nu poate fi găsit.
  Din cauza unora ca el, circulăm cu trenul mai încet decât la înființarea căilor ferate române.
 • +5 (9 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 29 iulie 2016, 3:16)

  andipetre [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Un comentariu pertinent. (Vineri, 29 iulie 2016, 9:16)

   Kevi [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Cine vine totusi cu aceste propuneri? E incompetenta sau rea-vointa?
  • +4 (4 voturi)    
   Pai NU renunta! (Vineri, 29 iulie 2016, 9:52)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   "Doar" ca nu mai cer numele posesorului de card!
   Nume pe care ORICUM il are - pentru ca, atunci cand elibereaza carduri, bancile sunt OBLIGATE sa raporteze ANAF datele personale ale celui caruia i-a dat cardul!

   Deci, practic, ANAF n-a renuntat la NIMIC! >:
 • +5 (7 voturi)    
  Degeaba se schimba ministrul (Vineri, 29 iulie 2016, 9:08)

  fdaniel [utilizator]

  daca in minister ai o armata de sobolani comunisti care se hranesc exclusiv cu hartii.

  In toata lumea e incurajata utilizarea cardului ca o metoda de a elimina platile in numerar, mult mai susceptibile de a fi implicate in tranzactii dubioase dar noi, cu vechi reflexe securiste, trebuie sa stim si "în ce scop, to'arăși".
  • 0 (2 voturi)    
   Te contrazici singur (Vineri, 29 iulie 2016, 11:00)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Daca vrei libertate si civilizatie vei folosi banii fizici.
   Impunerea cardurilor este o masura de control pe care o folosesc sobolanii comunisti din toata lumea.
 • +3 (3 voturi)    
  pana (Vineri, 29 iulie 2016, 9:55)

  vodatepes [utilizator]

  deci ANAF are in vedere pana pune in aplicare modificarea drum lung.Informatie sa linisteasca gutani.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 iulie 2016, 13:41)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by