Societatea energetica Electrica a semnat in data de 1 august cu SAP Romania un acord cadru in valoare de peste 5,2 milioane euro pentru 'servicii de mentenanta aferente licentelor SAP' necesare sistemului IT al societatii, potrivit datelor publicate marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul a fost atribuit prin negociere, justificarea alegerii acestei proceduri fiind ca produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice. Anterior, acest contract a fost atribuit, tot prin negociere, in 27 mai 2013, catre Fair Value, firma care este partener si furnizor de solutii tehnologice SAP.

SAP, sediu central din GermaniaFoto: SAP Germania

Serviciile de mentenanta aferente licentelor SAP vor fi implementate la sediul Electrica si al filialelor sale FISE Electrica Serv si Electrica Furnizare, potrivit datelor publicate in SEAP.

Contractul poate fi subcontractat, dar partea din contract care ar putea fi subcontractata nu se cunoaste, se mai arata in anuntul de atribuire din SEAP.

Electrica a mai atribuit un contract similar, tot prin negociere, in data de 27 mai 2013, catre firma Fair Value. Valoarea totala a contractului atribuit atunci de Electrica a fost de 5.648.961 de euro, potrivit datelor din SEAP.

  • Cum motiva Electrica in 2013 oportunitatea si nevoia achizitiei serviciilor de mentenanta aferenta licentelor SAP:

In documentatia licitatiei Electrica din 2013 (vezi documentul atasat) se preciza ca:

'In cadrul SC Electrica SA, nucleul Sistemului Informatic Integrat National [SI2N] are la baza sistemul informatic integrat de management SAP, produs de compania germana SAP AG. Componentele SAP care s-au implementat sunt: ERP [Enterprise Resource Planning] - folosita pentru gestiunea financiar contabila, NetWraver-BI [Business Inteligence] - folosita ca instrument de raportare si management, NetWeaver-PI [Process integration] - folosita ca platforma de integrare la nivelul filialelor 9intra companie0 si intre filialele/activitatile de distributie si cele de furnizare 9inter companie0 si solutia specifica pentru utilitati SAP IS-U pentru activitatea de distributie a energiei electrice.

- Utilizarea sistemului SAP implementat in cadrul SC Electrica SA, inclusiv filialele sale, se face in conformitate cu prevederile legii dreptului de autor, in baza licentelor achizitionate, respectiv a licentelor de tip 'utilizator' specifice componentei SAP ERP, a licentelor de tip 'server specifice componentei SAP NetWevear si a licentelor specifice solutiei SAP IS-U.

- Avand in vedere ca prin achizitionarea serviciilor de mentenanta aferenta licentelor SAP se asigura functionarea si utilizarea sistemului SAP in conditii optime, astfel in principal:

- avem dreptul sa utilizam ultimele versiuni ale sistemului SAP ce includ functionalitati noi si optimizari functionale.

- beneficiem de programe specifice de adaptare [localizari] a componentelor/modulelor SAP in conformitate cu modificarile legislative aparute la nivel european si la nivel de tara, respectiv Romania.

- beneficiem de programe de corectie [patch] care au rolul de a elimina defectiunile constatate in utilizarea sistemului SAP, de catre toti utilizatorii SAP, la nivel mondial, este oportun si necesar achizitia serviciilor de mentenanta aferenta licentelor SAP pentru Electrica si filialele sale de distributie si furnizare a enregiei electrice".

Despre SAP

SAP SE este un furnizor german de solutii software pentru afaceri, cu venituri de aproape 10 miliarde euro in primul semestru din acest an, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada din 2015.

SAP Romania, subsidiara locala a SAP SE, si-a inceput activitatea in 2002. In prezent mai mult de 500 de companii din Romania utilizeaza solutii software SAP, din industrii precum utilitati, transporturi, banci, asigurari, retail sau productie. De asemenea, 95% dintre cele mai mari 300 de companii pe plan local sunt clienti SAP.

In 2011, SAP a demarat un mare proiect de investitii in Romania, prin deschiderea celui mai important centru de consultanta pentru tehnologiile Cloud si HANA din Europa, care deserveste clienti SAP din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, cu ajutorul a 400 de angajati.

Despre Electrica

Electrica este lider pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania, precum si unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul serviciilor energetice.

Electrica SA este companie cu capital majoritar privat, in urma listarii din 2014, insa cel mai mare actionar, cu o participatie de 48,7% este de Ministerul Energiei.

Grupul Electrica are o arie de cuprindere nationala - cu organizare in trei zone pentru distributia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si pe cuprinsul intregii tari pentru funizarea energiei electrice si pentru intretinere si servicii energetice.