Posta Romana a anuntat miercuri ca a inregistrat, in primele sase luni din 2016, un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), in crestere cu 2,5% fata de primele sase luni din 2015. Compania spune ca a inregistrat cresteri la majoritatea serviciilor, insa migrarea clientilor spre plata facturilor prin banci sau prin alte mijloace electronice au dus la o scadere usoara a veniturilor, cu 0,4% fata de aceeasi perioada din 2015, pana la 562 milioane de lei.

Alexandru Petrescu, directorul Postei RomaneFoto: Posta Romana

In intervalul de referinta, Posta a anuntat ca veniturile din colete au crescut cu 17,8% fata de primele sase luni ale anului trecut, iar cele din serviciul Confirmare de primire (AR) - cu 11%. Serviciul Express (PrioriPost) a crescut cu 10,7%, iar veniturile din posta de scrisori au inregistrat un avans de aproape 7%.

  • "In conditiile unor resurse financiare limitate si a unei concurente in crestere, Posta Romana a reusit sa securizeze veniturile pe principalele categorii de servicii. Lansarea unor produse inovative ca PostCollect, transferul de bani online sau imbunatatirea modalitatilor de furnizare a serviciilor pe segmentul de coletarie au influentat pozitiv cifra de afaceri a companiei. Pe de alta parte, lipsa investitiilor in tehnologie, cheltuielile fara cap si risipa din trecut au afectat segmente precum incasarea de facturi. Nu ne mai permitem ca tot profitul obtinut sa mearga spre plata datoriilor istorice. Orice disponibilitate financiara a companiei trebuie canalizata spre investitii corect fundamentate, care sa asigure un profit sigur si consistent pentru operatorul national de servicii postale", a declarat Alexandru Petrescu, Directorul General al Postei Romane.

In acelasi timp, cheltuielile Postei Romane au scazut usor, in primele sase luni ale anului, pana la 543 de milioane de lei, fata de 546 de milioane de lei in perioada similara a anului trecut. Reducerea unor categorii importante de cheltuieli (carburanti, chirii, incalzire, energie electrica), ca efect al incheierii unor contracte mai avantajoase, a influentat semnificativ acest indicator.

Pe de alta parte, cresterea cheltuielilor cu personalul a avut o influenta nefavorabila. Avansul s-a datorat corelarii salariilor din Posta Romana cu salariul minim brut pe economie (majorat in iulie 2015 si mai 2016) si cresterii cheltuielilor cu platile compensatorii, ca efect al esalonarii la plata a acestor drepturi pentru salariatii disponibilizati in ultimul trimestru al anului 2013.

Posta Romana a mai precizat ca a incheiat anul 2015 cu un profit operational de 6,8 milioane de lei, dar ca 'rezultatul final a fost afectat negativ de amenda Consiliului Concurentei (33 de milioane de lei), pentru fapte presupus a fi savarsite in perioada 2011 - 2012 si pe care Posta Romana a contestat-o in instanta. In Bugetul de Venituri si Cheltuieli al companiei pentru anul 2016 este prevazut un rezultat brut pozitiv de 4 milioane de lei'.

Posta Romana si sindicalistii negociaza in prezent desfiintarea a 264 de posturi si concedierea a 192 de angajati din departamentele de conducere, functional-administrativ si auxiliar, sindicalistii urmand sa prezinte un punct de vedere pana la data de 10 august 2016, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro Daniel Ulita, angajat cu 30 de ani vechime in cadrul Postei Romane. Contactati de HotNews.ro oficialii Postei Romane nu au furnizat pana acum un punct de vedere.

Dragos Tudorache, ministrul interimar al Comunicatiilor, a confirmat luni, intr-o conferinta de presa, ca intre Posta Romana si Sindicat a fost agreata o restructurare a unei parti a personalului administrativ si de conducere. Tudorache sustine ca seful Postei ar fi meritat bonusul de performanta.

Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati pana la 24.814 angajati.

Cu toate acestea, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a incasat anul trecut un bonus de performanta in valoare de 135.418 lei brut, conform datelor furnizate de operatorul postal la solicitarea HotNews.ro. Cum se explica incasarea acestui bonus in conditiile in care anul trecut Posta a revenit pe pierderi, mai exact o pierdere neta de 7,4 milioane euro? Conducerea operatorului postal sustine ca actionarii si Consiliul de Administratie stabilesc limitele remuneratiei si indicatorii de performanta, iar evaluarea rezultatelor nu se limiteaza la o cifra, respectiv profit sau pierdere. In plus, operatorul sustine ca in 2015 ar fi avut profit daca nu ar fi primit amenda de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurentei.