"Pe baza deciziilor CSAT din 2010 - 2012 BNR a realizat un protocol de colaborare cu SRI privind crearea cadrului tehnic necesar schimbului de informatii prin intermediul Sistemului Informatic Integrat. Conform acestui protocol BNR pune la dispozitie date punctuale, pe baza unor solicitari exprese, primite de la SRI strict legate de operatiuni de combaterea finantarii terorismului", au precizat pentru HotNews.ro oficialii BNR, intrebati despre bazele de date puse la dispozitia Serviciului Roman de Informatii, in cadrul unui sistem IT implementat anul trecut.

sediul BNRFoto: Agerpres

Serviciul Roman de Informatii (SRI), acuzat recent de cateva ONG-uri ca dezvolta un sistem IT prin care ar vrea sa copieze baze de date ale mai multor institutii publice pentru a dezvolta un adevarat sistem Big Brother, a precizat in mai multe randuri ca noul sistem nu face decat sa creasca semnificativ viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. HotNews.ro a descoperit, analizand achizitiile SRI, ca noul sistem nu este decat o dezvoltare a unui sistem IT dezvoltat deja, in urma caruia SRI a copiat baze de date ale unor ministere si institutii-cheie ale statului roman: MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Justitiei, Dezvoltarii/APIA, ale BNR, ONRC si CNAS.

Controversatul sistem IT pe care SRI vrea sa-l dezvolte se numeste SII Analytics, iar pentru implementarea sa, SRI a lansat recent o licitatie de aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Intr-o prezentare SRI a proiectului remisa marti 16 august HotNews.ro, Serviciul Roman de Informatii arata inca o data ca noul sistem "NU are ca scop colectarea de date de la institutii, ci valorificarea datelor deja existente", ci ca 'este un sistem care va spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient".

Mai mult, SRI face o precizare foarte de importanta:

"Astazi, conform reglementarilor in vigoare, Serviciul Roman de Informatii este autoritate coordonatoare a acestei structuri IT&C pentru realizarea schimbului de date intre institutiile din Sistemul National de Aparare. SII ESTE OPERATIONAL INCA DIN ANUL 2006".

SII este acronimul de la 'Sistem Informatic Integrat'. HotNews.ro a analizat cu atentie Caietul de sarcini al noii licitatii lansate de SRI si a descoperit ca in document se mentioneaza ca SII Analytics, noul sistem pe care vrea sa-l dezvolte SRI, este de fapt o dezvoltare a unui sistem IT implementat deja inca de anul trecut de Serviciul de Informatii, sistem al carui nume a fost SII Infrastructura.

Baze de date replicate de SRI

Baze de date replicate de SRI

Foto: SRI

SII Infrastructura, sistem IT a carui finalizare a fost anuntata de SRI in luna decembrie 2015, 'preia informatiile necesare de la mai multe institutii publice, prin asigurarea interoperabilitatii dintre bazele de date ale acestora', potrivit informatiilor SRI .

Detaliile din Caietul de sarcini al licitatiei pentru SII Infrastructura arata ca SRI a solicitat o solutie de consolidare a unor baze de date preluate de mai mai multe institutii publice, printre care si BNR.

In document este prezentata si lista bazelor de date ce fac obiectul replicarii. Este vorba de baze de date de la MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Ministerul de Finante/ANV (n.a Directia Generala a Vamilor), Ministerul Justitiei-ANP (n.a Administratia Nationala a Penitenciarelor), Ministerul Dezvoltarii - APIA, Ministerul Dezvoltarii - AFIR (n.a Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale), Banca Nationala a Romaniei (BNR), ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) si CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate).