Ce raspunde Electrica intrebata daca se considera un client captiv al SAP, dupa ce i-a atribuit prin negociere directa un contract IT de peste 5,2 milioane euro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 18 august 2016, 14:07 Economie | Telecom


Reteaua Electrica
Foto: Electrica
Electrica a incheiat in aceasta luna prin negociere directa cu SAP Romania un acord cadru in valoare de peste 5,2 milioane euro pentru 'servicii de mentenanta aferente licentelor SAP' necesare sistemului IT al societatii. Oficialii Electrica spun ca au ales negocierea directa dupa ce au analizat piata si oferta directa de la SAP si au ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai buna oferta pret/calitate. Este Electrica un client captiv al SAP? 'Din punctul nostru de vedere, parteneriatele pe termen lung nu au nimic de-a face cu ideea de clienti captivi, ci mai degraba duc la numeroase rezultate pozitive', spun oficialii Electrica.

Societatea energetica Electrica a semnat in data de 1 august cu SAP Romania un acord cadru in valoare de peste 5,2 milioane euro pentru 'servicii de mentenanta aferente licentelor SAP' necesare sistemului IT al societatii, potrivit datelor publicate in data de 2 august in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Contractul a fost atribuit prin negociere, justificarea alegerii acestei proceduri fiind ca produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice.

Anterior, in 27 mai 2013, un contract similar, a fost atribuit de Electrica, tot prin negociere, la pretul de 5.648.961 de euro, catre Fair Value, firma care este partener si furnizor de solutii tehnologice SAP.


In urma anuntului facut in SEAP in aceasta luna, HotNews.ro a adresat urmatoarea intrebare catre Electrica: "De vreme ce exista mai multe companii care pot furniza aceste servicii, de ce nu organizati o licitatie deschisa sau o procedura de negociere cu mai multi furnizori pentru a obtine un pret mai mic?"

Iata raspunsul furnizat de oficialii Electrica:

 • "Principala noastra responsabilitate este sa ne asiguram ca primim cele mai bune oferte de la furnizori, atat la nivel de preturi, cat si de servicii de calitate. De fiecare data cand cautam un partener, avem in vedere cele doua criterii. In acest caz, dupa ce am analizat piata si de asemenea oferta directa de la SAP, am ajuns la concluzia ca aceasta negociere directa cu SAP ne ajuta sa indeplinim obiectivele de mai sus. Negocierea directa cu cei mai mari producatori de software este o practica des intalnita la nivelul Uniunii Europene si la nivel global pentru companii similare cu Electrica. Credem cu tarie ca am obtinut cel mai bun raport pret/calitate servicii si vom continua sa cautam cele mai bune solutii pentru Electrica si in viitor", au precizat oficialii Electrica.

S-a discutat mult in ultima vreme despre captivitatea in care s-ar afla unele institutii publice sau companii de stat fata de unii furnizori IT, in urma unor contracte defectuoase. Electrica nu mai este o companie de stat, dar subiectul este la fel de valid, astfel ca HotNews.ro a intrebat oficialii companiei energetice daca Electrica Este sau nu un client captiv al SAP.

 • "Din punctul nostru de vedere, parteneriatele pe termen lung nu au nimic de-a face cu ideea de clienti captivi, ci mai degraba duc la numeroase rezultate pozitive. Astfel vedem si parteneriatul pe termen lung cu SAP. In timpul implementarii sistemului SAP, care a fost integrat la nivelul intregii companii si care ne permite mentinerea continuitatii proceselor de business, am beneficiat de fiecare data de suportul SAP si de know-how-ul specializat in urma acestui parteneriat", au raspuns oficialii Electrica.

Despre SAP

SAP SE este un furnizor german de solutii software pentru afaceri, cu venituri de aproape 10 miliarde euro in primul semestru din acest an, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada din 2015.

SAP Romania, subsidiara locala a SAP SE, si-a inceput activitatea in 2002. In prezent mai mult de 500 de companii din Romania utilizeaza solutii software SAP, din industrii precum utilitati, transporturi, banci, asigurari, retail sau productie. De asemenea, 95% dintre cele mai mari 300 de companii pe plan local sunt clienti SAP.

In 2011, SAP a demarat un mare proiect de investitii in Romania, prin deschiderea celui mai important centru de consultanta pentru tehnologiile Cloud si HANA din Europa, care deserveste clienti SAP din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, cu ajutorul a 400 de angajati.

Despre Electrica

Electrica este lider pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania, precum si unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul serviciilor energetice.

Electrica SA este companie cu capital majoritar privat, in urma listarii din 2014, insa cel mai mare actionar, cu o participatie  de 48,7% este de Ministerul Energiei.

Grupul Electrica are o arie de cuprindere nationala - cu  organizare in trei zone pentru distributia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si pe cuprinsul intregii tari pentru funizarea energiei electrice si pentru intretinere si servicii energetice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5703 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  negociere (Joi, 18 august 2016, 14:39)

  ValeriaTudora [anonim]

  1.Cum a fost realizata consultarea pietei ? In SEAP, sectiunea "Consultare piata" nu apare nici un anunt postat de SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A .
  2.In ce conditii a primit oferta directa de la SAP?Inainte de lansarea procedurii sau dupa lansare?
  3.Negocierea este o procedura de achizitie, dar si ea trebuie sa respecte si principiile ce stau la baza atribuirii contractelor sectoriale :
  a) nediscriminarea;
  b) tratamentul egal;
  c) recunoaşterea reciprocă;
  d) transparenţa;
  e) proporţionalitatea;
  f) asumarea răspunderii.
  4.O autoritate Contractanta se asigura ca primeste cele mai bune oferte de la furnizori, atat la nivel de preturi, cat si de servicii de calitate nu prin restrangerea concurentei ci prin definirea cat mai exacta a nevoii sale(in documentatia de atribuire) si prin analiza corecta si completa a ofertelor primite...
  5.Electrica a notificat ANAP de lansarea procedurii? Daca da, ANAP a delegat observatori? http://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2016/07/Notificare-NFP-forma-actualizata.pdf
 • +3 (5 voturi)    
  da, categoric (Joi, 18 august 2016, 15:00)

  e.o. [utilizator]

  Orice companie mare se poate considera client captiv al companiei furnizoare de solutii ERP.

  Sistemele sunt atat de complicate si adaptate la procesele interne (sau adaptate ele la ERP) incat o schimbare a sistemului este extrem de scumpa.
  • +2 (4 voturi)    
   SAP nu este adaptata deloc la procesele interne (Joi, 18 august 2016, 16:10)

   StefanV [utilizator] i-a raspuns lui e.o.

   Prin companiile prin care am lucrat, in Romania si in Norvegia, am remarcat ca SAP nu este o solutie adaptata la cerintele firmei ci firma se adapteaza la cerintele SAP. Cica SAP ofera customizari dar pe bani atat de multi incat mai bine construiesti ceva de la 0. Si intotdeauna iese ceva urat si greoi de folosit.
   • 0 (0 voturi)    
    sigur (Joi, 18 august 2016, 17:40)

    e.o. [utilizator] i-a raspuns lui StefanV

    Sunt conștient de asta, de aceea am și menționat mai sus "sau adaptate ele (procesele adică) la ERP".
   • -2 (4 voturi)    
    Da si nu... (Joi, 18 august 2016, 17:44)

    petrol_head [utilizator] i-a raspuns lui StefanV

    Da, SAP are unele solutii deja standardizate, bazate pe ceea ce se numeste bune practici ("best practices"), insa a spune ca SAP nu este adaptata deloc la procesele interne este mai mult decat o exagerare.
    SAP adapteaza foarte multe dintre implementarile sale la cerintele clientului, iar Electrica este un astfel de exemplu. Cum ai spus si tu, nu este ieftin, dar daca este implementat corect (asta depinde de foarte multe lucruri, incepand de la cerintele clientului si terminand cu experienta consultantilor), nu mai ai treaba cu sistemul din punct de vedere al stabilitatii si functionarii.
    In solutiile mai noi, care sunt OnCloud (bazate pe HANA), gradul de customizare a crescut foarte mult fata de solutiile traditionale On Premise. Deja a devenit o problema pentru ca clientii vor tot mai multe functionalitati si nu ne ajunge timpul sa ne incradam in planurile proiectelor. Dar asta depinde mult de definirea scopului unui proiect. Stiu ce spun, sunt consultant SAP :)
    • +1 (1 vot)    
     Stiu, @petrol_head,asa spun toti evanghelistii SAP (Joi, 18 august 2016, 22:13)

     StefanV [utilizator] i-a raspuns lui petrol_head

     In realitate SAP este un sistem scump, greoi de folosit si atunci cand trebuie sa adapteze ceva la cerintele clientului trimite oameni care nu au habar de procesele interne dintr-o companie.

     Oamenii pe care ii trimite sunt foarte scumpi si inceti.

     Sistemul in sine este extrem de scump pentru cat face. Se misca greu. In ultima companie (din petrol) in care am lucrat se laudau de trei ani cu o interfata web. Au facut o mie de prezentari. Nu au reusit nici acum sa implementeze noul sistem in aceasta companie. Oamenii fac haz de necaz si tot repeta gluma aceea cu ce inseamna SAP. System Against People.
     E aproape incredibil ca in 2016 nu poti sa trimiti un email direct din SAP cu un buton la datele BOMului la care lucrezi. Trebuie sa iei cu copy / paste ca dreaq. Suntem in 2016 cand cu o atingere de ecran de mobil trimiti la prietenii tai prin fb o poza cu tine si cu datele geografice in care te afli, poti sa faci o transmisie live de pe telefon, dar la SAP inca lucreaza specialistii si nu reusesc sa vina cu vreo idee. Si, oricum, daca vin cu o idee e atat de incalcit facuta ca zici ca trebuie sa inveti chineza.
   • 0 (0 voturi)    
    ai dreptate 100 % (Luni, 22 august 2016, 11:44)

    coor [utilizator] i-a raspuns lui StefanV

    pot sa confirm ! si mai pot sa spun ca : probabil se folosefte cca 15 % din ceea ce poate face SAP-ul , este un program neprietenos , utilizatorii sunt cenzurati la diferite nivele de acces , pentru introducerea de noi repere ( codificare ) sau corectie de date existente e o intreaga tevatura , orice interventie in program e contra cost .
    consider ca e util in fabrici , unde sunt definite exact procesele de fabricatie , unde sunt linii de productie ( parerea mea ) !
 • 0 (2 voturi)    
  Incredintare Directa = SPAGA (Joi, 18 august 2016, 15:02)

  Gryphus [utilizator]

  Electrica e un monopol de stat condus de oameni numiti POLITIC si care incredinteaza direct contracte de milioane de euro.

  cred ca directorii electrica isi mai construiesc niste vile, isi cumpara alte masini noi, e caz de DNA.
 • +2 (6 voturi)    
  sap (Joi, 18 august 2016, 15:27)

  CucuriguPicpalac [anonim]

  Ma asteptam la comenarii neavizate pe acest subiect si asa este ! Ne pricepem cel mai bine sa ne dam cu parerea despre orice, din 3 comentarii 2 sunt total pe langa.
  Orice cmpanie, mica sau mare este foarte "captiva" companiei care a furnizat solutia ERP dar mai ales companiei care a implementat acea solutie ERP.
  O aplicatie ERP este configurata exact pe proilul beneficiarului si eset aproape imposibil sa-ti asigure mentenanta altcineva in afara celui care ti-a implementat Solutia respective. Fluxurile sunt atat de complexe incat daca ai dori sa-ti ofere mentenanta o alta companie decat cea care a implementat ar costa mai mult iar riscul de intarziere si bocaj in activitate ar fi mult mai mare.
  • +1 (1 vot)    
   intrebare pentru SAP (Joi, 18 august 2016, 16:17)

   ValeriaTudora [anonim] i-a raspuns lui CucuriguPicpalac

   De fapt cam asta este adevarata problema a achizitiilor de bunuri (echipamente/softuri )care necestita mentenata. O autoritate contractanta este in situatia in care ori foloseste un echipament/ soft 4 ani (cred ca acum este posibil si mai mult) ori ramane captiva furizorului initial.Chiar si in situatia in care ar organiza o procedura de achizitie "clasica", transparenta, sansa ca un ofertant, altul decat cel care a furnizat produsul initial, sa aiba o oferta mai buna este destul de mica.Si tocmai de aceea nu prea e de inteles de ce SE Electrica SA nu a derulat o procedura "clasica".In plus, daca doar SAP putea sa furnizeze cel mai bun si ieftin produs, de ce exista posibilitatea subcontactarii???
  • +2 (2 voturi)    
   gresit (Joi, 18 august 2016, 16:21)

   haddess [utilizator] i-a raspuns lui CucuriguPicpalac

   am crezut initial ca stii despre ce e vorba, dar fie stii si incerci sa oferi o parere "de expert" care sa sustina atribuirea directa, fie nu stii si atunci, ar fi mai bine sa nu iti dai cu parerea.
   o implementare ERP este, intr-adevar customizata pe nevoile unui anumit client, dar pentru aceasta implementare, daca este facuta la modul profesionist, exista documentatie (ceruta de altfel prin contract). in baza documentatiei, orice firma care ofera consultanta in domeniul SAP cu oameni pregatiti, poate asigura orice forma de suport sau mentenanta.
   faptul ca SAP este firma care a realizat implementarea este un rezultat al vremurilor la care s-a facut implementarea (nu intru in detalii pentru ca nu este nici locul, nici momentul si sincer nici nu ar avea vreun rost), dar asta nu inseamna ca firma SAP Romania este singura capabila sa ofere serviciile cerute de Electrica.
   intamplator mai stiu cateva ;)
   am zambit citind articolul. no other comment!
   • 0 (0 voturi)    
    .... (Joi, 18 august 2016, 17:29)

    ValeriaTudora [anonim] i-a raspuns lui haddess

    Imi cer scuze ca modul in care m-am exprimat face inaccesibil mesajul meu.Revin si incerc sa spun aceleasi lucruri si altfel.
    Deci:
    Electrica ori minte ori nu are habar de achizitii publice.De ce zic asta?
    Pai trebuie sa se hotarasca intr-un fel.Ori nu poate cumpara serviciile de mentenanta decat de la o singur ofertant - asa cum a justificat achizitia, pardon, asa cum a zis cand a incheiat contractul (vezi ca scrie pe site-ul ala cu licitatii, la anunturi de atribuire: "Lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice"), ori poate sa cumpere serviciile astea de la oricine si atunci trebuia sa faca o licitatie "pe bune"( adica pe site-ul de care vorbeam).De ce am zis ca poate sa cumpere serviciile de la oricine? Pentru ca a permis ca o parte din contract sa fie subcontractata, fara sa stie cui.Prin urmare,daca este posibil sa existe un subcontractor, nu e posibil sa fie cel putin 2 ofertanti?E la mintea cocosului!
    In plus, reprezentantul Electrica zice niste lucruri de par "date din casa".De ce? Pentru ca legal,nu poate sa controleze ofertele primite decat daca vorbeste cu ofertantii. Legal (si normal cred eu) nu poate sa controleze decat ce face ea- respectiv hartiile pe care ea le face pentru licitatii in care spune, ce vrea sa cumpere si cat costa -se numesc documentatii de atribuire- si mai poate sa controleze comisia de evaluare.Stai, cand zic asta, ma refer la faptul ca numeste in comisia de licitatie oameni care stiu sa analizeze oferte "si pe lege si pe tehnic". Aia cu consultarea pietii e un "bulsit", ca daca era pe bune era tot pe site-ul ala de care vorbeam, SEAP. Asa zice legea de prin martie.Iar cel mai suspect e faza cu "am primit o oferta de la x" (nici nu conteaza de cine e vorba, vorbim in principiu, nu? nu trebuie sa mai stim cateva....)Pai il alegi pe unul ca a fost iute de mana si ti-a trimis o oferta? O fi si asta valabil, dar nu cand platesti cu bani publici. Acum sper ca e mai clar.
 • +2 (2 voturi)    
  E Oracle suparat foc (Joi, 18 august 2016, 16:13)

  ConuAlecu [anonim]

  baiet v-au rugat cei de la Oracle sa scrieti ceva de SAP? Hai sa vorbim de cat e de captiv statul roman in relatia cu Oracle si mai apoi ajungem si la SAP.
 • 0 (0 voturi)    
  - (Vineri, 19 august 2016, 6:02)

  dekirico [utilizator]

  "...Enterprise Resource Planning" adica ERP. Nu prea inteleg legatura cu Electrica si IT. Daca era Transelectrica mai pricepeam, facilitarea conectari interner prin vasta retea de linii electrice, dar Electrica si ERP chiar nu inteleg. Ce propun, care sunt resursele alea, ce ofera?
 • 0 (0 voturi)    
  Cred ca articolul nu este clar (Duminică, 21 august 2016, 0:56)

  StefanSchwartz1 [anonim]

  Orice firma care utilizeaza SAP (sau alt ERP) are de plata o mentenanta anuala. Valoare este de pe la 25% din pretul licentei, pina unde poate fiecare sa negocieze. Nu mai platesti mentenanta,ai o problema. Deci da, Electrica si toti clientii SAP (Oracle) sint captivi dupa ce au investit milioane. Problema acestui articol ar trebui sa fie : cit de bine negociaza Electrica si cit de eficienta este implementarea - ce KPI se folosesc pt masurarea eficientei proceselor. Sper ca femeia de servici sa nu aiba o licenta:-) .
 • 0 (0 voturi)    
  Si alternativa? (Miercuri, 24 august 2016, 17:43)

  BEDE [utilizator]

  Cum-necum, tot ajunge compania intruâtva captivă firmei care i-a furnizat soluția ERP... De preferabil să fie captivă față de SAP, Oracle sau Microsoft decât captivă a Siveco sau Teamniet...
  Altfel, alternativa ar fi dezvoltarea in-house sau in-haos... Am văzut și de-asta și nu mi s-a părut grozav.
  Oricum, este greu să știicare va fi TCO (Total Cost of Ownwrship) pentru un ERP. Cât va fi să coste unele customizări care se vor cere după implementarea inițială? Și, mai ales, în ce măsură se va poate face in-house oarece custom-development pentru a satisface cerințele care evoluează de la un an la altul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by