Bazele de date copiate de SRI de la ministere si institutii cheie: Ce spune Autoritatea pentru Protectia Datelor Personale

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 18 august 2016, 17:45 Economie | Telecom


Anca Opre, presedinte ANSPDCP
Foto: AGERPRES
SRI a copiat deja mai multe baze de date de la ministere si institutii publice cheie in cadrul unui sistem IT implementat anul trecut. Au fost respectate drepturile legale privind protectia datelor personale? Intr-un raspuns detaliat furnizat HotNews.ro, ANSPDCP (Autoritatea pentru protectia datelor) subliniaza ca legea protectiei datelor (677/2001) nu se aplica prelucrarilor si trasferului de date personale efectuate de SRI in cadrul activitatilor in domeniul sigurantei nationale, dar ca celelalte Ministere si institutii publice se supun acestei legi si au obligatii clare de informare a celor ale caror date au fost dezvaluite altor autoritati.

Serviciul Roman de Informatii (SRI), acuzat recent de cateva ONG-uri ca dezvolta un sistem IT prin care ar vrea sa copieze baze de date ale mai multor institutii publice pentru a dezvolta un adevarat sistem Big Brother, a precizat in mai multe randuri ca noul sistem nu face decat sa creasca semnificativ viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. HotNews.ro a descoperit, analizand achizitiile SRI, ca noul sistem nu este decat o dezvoltare a unui sistem IT dezvoltat deja anul trecut, in urma caruia SRI a copiat baze de date ale unor ministere si institutii-cheie ale statului roman: MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Justitiei, Dezvoltarii/APIA, ale BNR, ONRC si CNAS.

Informatia apare chiar in Caietul de sarcini al licitatiei demarate atunci de SRI pentru SII Infrastructura, un sistem IT a carui finalizare a fost anuntata de SRI in luna decembrie 2015, document in care este prezentata 'lista bazelor de date ce fac obiectul replicarii':Este vorba de baze de date de la MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Ministerul de Finante/ANV (n.a Directia Generala a Vamilor), Ministerul Justitiei-ANP (n.a Administratia Nationala a Penitenciarelor), Ministerul Dezvoltarii - APIA, Ministerul Dezvoltarii - AFIR (n.a Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale), Banca Nationala a Romaniei (BNR), ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) si CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate).


HotNews.ro a solicitat atat SRI cat si Ministerelor si institutiilor in cauza sa precizeze daca transmiterea acestor date s-a facut cu respectarea legii in ceea ce priveste drepturile la viata privata si protectia datelor cu caracter personal.


In acelasi timp, HotNews.ro a cerut un punct de vedere si de la Autoritatea pentru protectia datelor personale (ANSPDCP), care a transmis joi un raspuns amplu, in care subliniaza ca legea protectiei datelor (677/2001) nu se aplica prelucrarilor si trasferului de date personale efectuate de SRI in cadrul activitatilor in domeniul sigurantei nationale, dar ca celelalte Ministere si institutii publice se supun acestei legi si au obligatii clare de informare a celor ale caror date au fost dezvaluite altor autoritati.

 • Redam integral precizarile transmise HotNews.ro de catre ANSPDCP:

"Art. 2 alin. (7) din Legea nr. 677/2001 stabileste faptul ca 'Prezenta lege nu se aplica prelucrarilor si transferului de date cu caracter personal, efectuate in cadrul activitatilor in domeniul apararii nationale si sigurantei nationale, desfasurate in limitele si cu restrictiile stabilite de lege.'

Astfel, din dispozitiile legale sus-mentionate, rezulta ca nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 677/2001 in cazul prelucrarilor si transferului de date cu caracter personal, efectuate de SRI in cadrul activitatilor in domeniul sigurantei nationale, desfasurate in limitele si cu restrictiile stabilite de lege.

In acest context precizam ca, activitatea acestui serviciu este reglementata de Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, republicata.

Astfel, activitatile specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale omului se efectueaza numai in conditiile prevazute de art. 14 si urm. din legea sus-mentionata, respectiv cu autorizarea judecatorului, la propunerea motivata a procurorului.

In ceea ce priveste ministerele si celelalte autoritati publice implicate in comunicarea bazelor de date in cauza, precizam faptul ca pana in present Autoritatea Nationala de Supraveghere nu a fost consultata de catre acestea in privinta conditiilor legale aplicabile acestei situatii de dezvaluire de date cu caracter personal mentionata de dvs., si nici nu a primit spre avizare acte normative cu incidenta in acest sens.

In ceea ce priveste Legea nr. 677/2001, potrivit acesteia, regula prelucrarii datelor (inclusiv a dezvaluirii acestora) este aceea ca se efectueaza numai cu consimtamantul persoanei in cauza, dat in mod expres si neechivoc.

Doar in mod exceptional datele cu caracter personal pot fi prelucrate fara consimtamantul persoanei vizate, in mai multe situatii de exceptie. Aceste cazuri, de stricta interpretare, sunt mentionate in mod expres la art. 5 alin. (2) din Legea nr. 677/2001 (pentru datele care nu au caracter special, cum ar fi numele, prenumele, adresa postala, de e-mail, nr. de telefon), precum si la art. 7, 8, 9 si 10 din aceeasi lege pentru datele cu caracter special (de exemplu, datele privind originea rasiala sau etnica, convingerile religioase, apartenenta sindicala, starea de sanatate, codul numeric personal, faptele penale sau contraventiile).

Spre exemplu, pentru datele care nu au un caracter special, printre cazurile de exceptie, reglementate de art. 5 alin. (2) din Legea nr. 677/2001, se numara si cele in care prelucrarea este necesara in vederea indeplinirii unei obligatii legale a operatorului.

Indiferent de modalitatea in care datele sunt prelucrate, respectiv la consimtamant sau pe baza exceptiilor de la acesta, datele colectate si prelucrate trebuie sa respecte in acelasi timp o serie de principii, printre care amintim: datele sa fie prelucrate cu buna-credinta si in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, scopul prelucrarii datelor sa fie determinat, explicit si legitim, iar datele sa fie adecvate, pertinente si neexcesive in raport de scopul in care acestea au fost colectate si ulterior prelucrate (art. 4 alin. 1 din Legea nr. 677/2001).

In acelasi timp, subliniem ca entitatile detinatoare ale datelor respective au obligatia de informare a persoanei vizate cu privire la prelucrarea (dezvaluirea) datelor, potrivit art. 12 din Legea nr. 677/2001, si anume de a comunica o serie de informatii persoanei fizice in cauza (denumirea operatorului, scopul prelucrarii datelor, destinatarii acestora, exercitarea dreptului de acces, interventie si opozitie etc.), atunci cand obtin datele in mod direct de la acea persoana".


 • Ce a raspuns BNR, intrebata de replicarea unor baze de date proprii de catre SRI

Precizarile venite de la Autoritatea pentru protectia datelor vin la o zi dupa ce Banca Nationala a Romaniei a oferit o prima reactie pe acest subiect.

Intrebati ce gen de informatii contin bazele de date BNR care au fost copiate deja de catre SRI in proiectul SII Infrastructura si care au fost prevederile legale in baza carora s-au transmis aceste date, oficialii BNR au precizat urmatoarele:

 • "Pe baza deciziilor CSAT din 2010 - 2012 BNR a realizat un protocol de colaborare cu SRI privind crearea cadrului tehnic necesar schimbului de informatii prin intermediul Sistemului Informatic Integrat. Conform acestui protocol BNR pune la dispozitie date punctuale, pe baza unor solicitari exprese, primite de la SRI strict legate de operatiuni de combaterea finantarii terorismului", au precizat oficialii BNR.

Pentru detalii citeste: Ce spune BNR despre bazele de date pe care le-a pus la dispozitia SRI
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4154 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  SII Național (Joi, 18 august 2016, 18:40)

  Bin_Eabin [utilizator]

  SII Analytics să aparțină unei instituții de stat, și celelalte instituții ale statului să primească permisiunea accesului la informații filtrate în conformitate cu propriile atribuții și necesități, inclusiv SRI.

  ANSPDCP poate fi acea instituție care reglementează și autorizează accesul la aceste informații. În acest fel, vom beneficia toți de această investiție, nu doar unele servicii.

  Domnule Cioloș, dumneavoastră aveați aceeași idee.
 • -5 (5 voturi)    
  ong-urile care acuză SRI sigur (Joi, 18 august 2016, 18:46)

  andreitr [utilizator]

  miros a pesedei. Numai corupților nu le place să fie controlați pentru că ei sunt obișnuiți să nu dea socoteală în fața nimănui. Hai DNA! Hai SRI!
  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 august 2016, 19:00)

   [anonim] i-a raspuns lui andreitr

   • +2 (2 voturi)    
    ??? Ce are SRI cu impozitele si veniturile? (Vineri, 19 august 2016, 8:56)

    dinica [utilizator] i-a raspuns lui

    Ce are SRI cu impozitele si veniturile?
    Oameni buni, ati innebunit cu totii?
    Fiecare institutie are rolul ei bine definit intr-un stat de drept. Faptul ca anumite institutii isi largesc atributiile este chiar un atac la statul de drept.
    Si ca sa aveti un motiv de reflectie(sau chiar reflexie), astazi 19 August este ziua in care Hitler a venit la putere prin procedee democratice... Si tragedia a inceput printr-o lege care ar suna foarte frumos celor care posteaza aici: Decret pentru protejarea poporului si statului...
    Sau am innebunit eu si am un deja-vu?
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 august 2016, 21:38)

     [anonim] i-a raspuns lui dinica

  • +1 (3 voturi)    
   Mentalitate de sclav (Joi, 18 august 2016, 20:46)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

   ...
   • -1 (1 vot)    
    Mai bine sclav (Vineri, 19 august 2016, 11:54)

    andreitr [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    decât corupt. Hai binomul!
 • +2 (2 voturi)    
  daaa, sigur ca daaa (Joi, 18 august 2016, 19:06)

  U_swamp [utilizator]

  Ca si cum am fi atit de prosti incit sa nu ne prindem ca hotnews e bratul jurnalistic al SRI-ului (sa ma exprim eufemistic) inca de pe vremea lui Sima.
 • +1 (3 voturi)    
  1984 (Joi, 18 august 2016, 21:12)

  hot news [utilizator]

  Este un truism, dar "1984" nu mai este o fictiune.

  Zarurile au fost aruncate de foarte mult timp, dar timpurile pe care le traim sunt mai negre decât oricând datorita dependentei de sistemul informatic si nu numai.
  Nu va mai faceti iluzii. Controlul este generalizat, cu sau fara stirea noastra. Nici nu mai e vorba de teorii ale conspiratiei. Deciziile se iau pe fata, atât de puternici se simt ciocoii vechi si noi.
  "Democratiile" occidentale au învata mult si repede de la dictaturile "prietene". Comunism, Occident "democratic" - acelasi principii...
  Romania nu este o exceptie.

  Si totul nu este decât începutul...
  Atâta doar ca, aceasta combinatie generalizata, romaneasca sau nu,de coruptie, control...necontrolat, amoralitate, geopolitica, aviditatea de putere,etc., constituie un coctail exploziv redutabil.

  Ce putem face cu aceasta mentalitate de sclavi cu un discurs copy/paste : "Eu nu ma simt cu musca pe caciula, deci nu-mi pasa " ? O ignoram si încercam sa salvam ce mai poate fi salvat.

  Nu abandonati! Votati, chiar daca vi se pare inutil. Abtinerea este tot un vot. Dezastruos, daca n-o stiati si nerespectuos pentru cei ce si-au dat viata pentru aceasta libertate.
  Votati dupa inima dumneavoastra.
  În felul acesta responsabilitatea va va apartine indubitabil (dumneavoastra si nu altora), în ceea ce priveste mostenirea pe care o veti lasa generatiilor viitoare.

  Daca va mai pasa de ele.
 • -1 (3 voturi)    
  democratie (Joi, 18 august 2016, 21:23)

  VladBerliba1 [anonim]

  Societatea civila are raspunsul ultim cu privire la limitele protectiei pe care le exercita institutiile dintr-un stat democrat.

  Aceasta asertiune conform careia SRI-ul si in speta statul poate prelucra date cu caracter personal dupa bunul plac a facut obiectul divulgarilor facute de Snowden privind Prismul care era un program de monitorizare al cetatenilor, precum si al procesului dintre Apple si FBI privind decriptarea unor date care nu erau detinute de Apple.
  • 0 (0 voturi)    
   Adevarata libertate (Vineri, 19 august 2016, 10:55)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui VladBerliba1

   @ VladBerliba1
   Sincer, nu înţeleg cine ar fi putut să vă dea "negativ". Şi de ce ?
   Inocent, mă întreb : ce fel de "comentatori" se foiesc prin acest colţ ? Oricum, nu suntem la "Cotidianul"... Mă înşel ?
   Nedumirirea mea este autentică. Dar tot eu îmi zic că, în lumea sperjură a României actuale nimic nu mai este de mirare.

   Postacul, noul "cetăţean turmentat" al societăţii româneşti, este deja un personaj între ficţiune şi realitate. La fel de detestabil, dealtfel, ca şi omologul său caragialian, atât de hidos sub faţada sa simpatică. Dar şi ţintă ideală, deşi derizorie, a acuzaţiei fără fundament.
   Să aibă "gazuldebasist [utilizator] ("răsplătit" cu 2+) " dreptate când zice : "Ca si cum am fi atit de prosti incit sa nu ne prindem ca hotnews e bratul jurnalistic al SRI-ului (sa ma exprim eufemistic) inca de pe vremea lui Sima" ?

   Insinuările fără dovezi sunt legiuni într-o Românie debusolată, iar nivelul de informare, într-o ţară care se laudă cu "viteza" Internetului său, lamentabil.
   Sper că lumea "tăcută" a cititorilor să fie mai inteligenţă şi să înţeleagă, măcar să înţeleagă, plasa ce se ţese în jurul societăţii civile de câtre noii aristocraţi cu petece-n fund.
   Oricum, procesul va continua cu sau fără vrerea noastră. Dar a-l întelege oferă perspective...interesante în lupta cu un sistem asfixiator al libertăţii individuale.

   Comunismul ne-a lăsat ca moştenire simţul de a depista impostura şi manipularea, coroborat cu facultatea de a trăi într-o lume, intelectual vorbind, paralelă, benefică, creativă şi dătătoare de optimism prin forţa dorinţei sale de a supravieţui.

   Tot el, comunismul, a creat patru categorii de indivizi : laşii, indiferenţii, doritorii de libertate şi contestatarii.
   Giciţi care au fost (şi încă mai sunt) cei mai bogaţi sufleteşte?

   Libertatea sufletească nu poate fi îngrădită de nici un SRI din lume.
   Dar trebuie luptat pentru ea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by