Cum explica Ministerul de Finante si Registrul Comertului transmiterea bazelor de date catre SRI si de ce nu a fost nevoie de consimtamantul cetatenilor pentru prelucrarea datelor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 31 august 2016, 13:13 Economie | Telecom


Anca Dragu, fost ministru al Finantelor
Foto: Hotnews
Ministerul de Finante si Registrul Comertului au raspuns solicitarii HotNews.ro privind bazele de date puse la dispozitia SRI in cadrul unui sistem IT finalizat anul trecut. Ministerul de Finante spune ca transmiterea bazelor de date se face in baza Hotararii de Guvern nr. 952/2003 privind operationalizarea Sistemului Informatic Integrat, sistem care potrivit SRI a devenit operational din 2006. Ministerul de Finante mai spune ca transmiterea datelor se face cu respectarea standardelor de securitate si a legislatiei privind protectia drepturilor si libertatilor cetatenilor si explica de ce nu a fost nevoie de consimtamantul acestora pentru prelucrarea datelor.

 • In raspunsul furnizat HotNews.ro, Ministerul de Finante sustine ca "potrivit Legii nr.677/2001, consimtamantul persoanei pentru prelucrarea datelor cu caracter personal nu este cerut atunci cand prelucrarea este necesara in vederea aducerii la indeplinire a unor masuri de interes public sau care vizeaza exercitarea prerogativelor de autoritate publica cu care este investit operatorul sau tertul caruia ii sunt dezvaluite datele".

Precizarile transmise HotNews.ro de catre Ministerul de Finante:

 • "Transmiterea bazelor de date in Sistemului informatic integrat se face in baza Hotararii de Guvern nr.952/2003, privind aprobarea normelor si procedurilor in vederea operationalizarii Sistemului informatic integrat, componenta a Sistemului Electronic National, cu respectarea standardelor de securitate si confidentialitate a informatiilor, inclusiv a legislatiei privind protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.
 • Potrivit Legii nr.677/2001, consimtamantul persoanei pentru prelucrarea datelor cu caracter personal nu este cerut atunci cand prelucrarea este necesara in vederea aducerii la indeplinire a unor masuri de interes public sau care vizeaza exercitarea prerogativelor de autoritate publica cu care este investit operatorul sau tertul caruia ii sunt dezvaluite datele.
 • Structura bazelor de date este mentionata in HG nr.952/2003, iar potrivit acesteia autoritatile si institutiile publice participante la SII culeg, verifica, prelucreaza si arhiveaza date si informatii necesare desfasurarii activitatii proprii.
 • Accesul la bazele de date  se realizeaza in baza legii si potrivit competentelor proprii".

Precizarile transmise HotNews.ro de catre Registrul Comertului:

 • "Oficiul National al Registrului Comertului este, potrivit prevederilor legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, institutie publica cu personalitate juridica, organizata in subordinea Ministerului Justitiei, care are ca atributie principala tinerea registrului central al comertului, asigurand astfel publicitatea legala si opozabilitatea fata de terti a actelor si faptelor inregistrate.
 • Potrivit art. 4 din legea precizata registrul comertului este public. Astfel, bazele de date contin informatii despre persoanele fizice si juridice care, potrivit legii, au obligatia sa ceara inmatricularea sau, dupa caz, inregistrarea in registrul comertului. Prin registrul comertului se realizeaza evidenta datelor din documentele de inregistrare ale persoanelor supuse inregistrarii, realizandu-se totodata si publicitatea legala. Avand in vedere caracterul public al informatiilor, acestea sunt puse atat la dispozitia autoritatilor si institutiilor publice, cat si a oricarei persoane fizice sau juridice.
 • In ceea ce priveste protectia datelor personale si dreptul la viata privata, facem precizarea ca, potrivit art. 51 (1) din Legea 26/1990 'Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale colecteaza, proceseaza si prelucreaza date si informatii, inclusiv de natura datelor cu caracter personal, carora le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare'.
 • Accesul Oficiului National al Registrului Comertului la sistemele IT dezvoltate de alte autoritati si institutii publice se realizeaza, dupa caz, potrivit normelor legale aplicabile".


Scurt context pentru a intelege precizarile transmise pana acum catre HotNews.ro de catre Ministerul de Finante, ONRC, BNR, MAI, MADR si CNAS:


Serviciul Roman de Informatii (SRI), acuzat in aceasta luna de cateva ONG-uri ca dezvolta un sistem IT prin care ar vrea sa copieze baze de date ale mai multor institutii publice pentru a dezvolta un adevarat sistem Big Brother, a precizat in mai multe randuri ca noul sistem nu face decat sa creasca semnificativ viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. HotNews.ro a descoperit, analizand achizitiile SRI, ca noul sistem nu este decat o dezvoltare a unui sistem IT dezvoltat deja anul trecut, in urma caruia SRI a copiat baze de date ale unor ministere si institutii-cheie ale statului roman: MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Justitiei, Agriculturii/APIA, ale BNR, ONRC si CNAS.

Informatia apare chiar in Caietul de sarcini al licitatiei demarate atunci de SRI pentru SII Infrastructura, un sistem IT a carui finalizare a fost anuntata de SRI in luna decembrie 2015, document in care este prezentata 'lista bazelor de date ce fac obiectul replicarii':Este vorba de baze de date de la MAI, Ministerul de Finante/ANAF, Ministerul de Finante/ANV (n.a Directia Generala a Vamilor), Ministerul Justitiei-ANP (n.a Administratia Nationala a Penitenciarelor), Ministerul Dezvoltarii - APIA, Ministerul Agriculturii - AFIR (n.a Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale), Banca Nationala a Romaniei (BNR), ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) si CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate).

 • HotNews.ro a solicitat atat SRI cat si Guvernului, Ministerelor si institutiilor in cauza sa precizeze legislatia in baza careia au fost replicate aceste baze de date, ce gen de informatii contin aceste baze de date, cine si cum are acces la informatii si daca se incalca sau nu drepturi si libertati fundamentale privind viata privata.

Din raspunsurile primite de la MAI, MADR si CNAS reiese ca replicarea bazelor de date a avut loc potrivit prevederilor Legii 161/2003 si a Hotararii de Guvern nr. 952/2003 privind aprobarea normelor si procedurilor in vederea operationalizarii Sistemului informatic integrat (SII).

Amintim ca SRI a precizat in aceasta luna ca Sistemul Informatic Integrat (SII) este operational inca din anul 2006 si ca 'astazi, conform reglementarilor in vigoare, Serviciul Roman de Informatii este autoritate coordonatoare a acestei structuri IT&C pentru realizarea schimbului de date intre institutiile din Sistemul National de Aparare'.

Hotararea de Guvern nr. 952/2003 a fost adoptata in data de 23 august 2003, fiind semnata de premierul de la acea vreme - Adrian Nastase, si contrasemnat de Radu Timofte - directorul SRI, de Dan Nica - ministrul Comunicatiilor, Ioan Rus - ministrul de Interne si de catre Mihai Tanasescu - ministrul de Finante.

 • Despre Sistemul Informatic Integrat (SII) si precizarile facute initiatorul acestuia, Radu Timofte, fostul director SRI, citeste o analiza publicata in anul 2007 de Romania Libera cu titlul: Legile pentru Sistemul Integrat, secrete de stat

Pentru detalii citeste si: Inca o piesa din puzzle-ul bazelor de date copiate de SRI de la ministere si institutii-cheie / Plus: Ce firme vor sa dezvolte noul sistem IT al SRI
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4363 vizualizari

 • -14 (16 voturi)    
  Ok (Miercuri, 31 august 2016, 13:28)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Terminati cu campaniile astea oengisto-paranoice! Este FOARTE BINE ca SRI face acest lucru si proiectul trebuie finalizat cu orice pret pentru securitatea si interesul national al Romaniei!
  • +11 (13 voturi)    
   Pot sa te protejez si eu? (Miercuri, 31 august 2016, 13:47)

   marian_ulise [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Am o camera ip acasa si daca nu te deranjeaza vreau sa o montez la tine in dormitor. Banuiesc ca nu ai nimic de ascuns ca doar nu esti infractor, iar eu promit ca daca vad hoti sau esti atacat voi suna la politie.
 • +8 (10 voturi)    
  Cât e de trist (Miercuri, 31 august 2016, 13:30)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Trăim într-un stat tipic polițienist, in care o junta securisto-militara care si-a anexat Romania isi permite sa faca ce vrea. Sub umbrela "interesului public" se ascunde de fapt interesul mafiei care jefuieste tara de a o fura si mai mult.
 • +12 (12 voturi)    
  La fel ca pe vremea lui Ceaușescu, (Miercuri, 31 august 2016, 13:31)

  Harald [utilizator]

  toate instituțiile publice participă la supravegherea cetățeanului. Exact la fel ca în Rusia.
 • +3 (3 voturi)    
  bravo, au educatie (Miercuri, 31 august 2016, 13:53)

  alex562 [utilizator]

  l-au citit pe Chomsky
 • +2 (4 voturi)    
  dar la MFE de ce nu intrebati? (Miercuri, 31 august 2016, 14:02)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  De ce nu il intrebati pe idolul vostru Ghinea, voi cei de la HN, de ce a supervizat si nu a intervenit deloc in acest proces de a acorda finantarea pt proiect catre SRI?
  OIPSI si MCSI nu lanseaza singuri apel, nu semneaza ei de capul lor contractele de finantare, ci totuls e intampla sub coordonarea AM POC care este directie a MFE. MFE este si va fi AM POC!!!

  Iar ghidul, apelul, scrierea, evaluarea, contractarea, demararea -toti acesti pasi au avut loc 'fulger" pt SRI, fix in iunie 2016, in mai putin de o luna, sub mandatul lui Cristian Ghinea.

  Deci, de ce nu solicitati intai si intai punct de vedere de la Ministrul MFE? SRI au obtinut aceasta finantare in mandatul lui Ghinea, presupus oengist, aparator al drepturilor civile, cica...ceea ce arata o dubla masura si duplicitate - ma intreb ce o fi primit "la schimb"? Sau poate pt asta a fost pus acolo, la MFE?

  In acelasi timp, proiectele depuse tot pe Axa 2-POC, in 2015, dupa UN AN, inca NU sunt evaluate. Deci, pt SRI s-a putut in nici o luna, la altii se sta cu ani...pt unii muma (SRI), pt altii (privati) ciuma, cam asta e atitudinea MFE/AMPOC=Ghinea!
 • +1 (1 vot)    
  Azi in RO (Miercuri, 31 august 2016, 14:49)

  Toni_Romania [utilizator]

  Azi in RO singurele institutii ce functioneaza de duduie sunt Sri, Politia, Jandarii si Armata. Raspunderi zero, lefoaie babane si avantaje conexe la greu.
 • -3 (3 voturi)    
  cred ca e o confuzie (Miercuri, 31 august 2016, 15:45)

  titirica [utilizator]

  cine traieste in realitate si nu in filme SF cred ca stie ca informatiile de la Registrul Comertului sunt publice. Oricine poate obtine informatii despre structura, date, actionari, etc... oricarei firme inregistrate in Romania. Nu sunt secrete.

  Deci unde e noutatea aici?
  • +1 (1 vot)    
   Oricine despre orice firmă, nu totul la grămadă (Miercuri, 31 august 2016, 15:57)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui titirica

   Informațiile despre orice firmă sunt publice, dar nu e treaba nimănui să adune informații despre toate firmele care au sediul la o anumită adresă sau despre toate firmele la care este sau a fost acționar o anumită persoană.

   Alege-ți ce firmă vrei și află toate datele publice despre ea. Dar nu toate datele despre toate firmele, toate adresele și toate persoanele.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by