Vodafone Romania a lansat luni o retea, bazata pe tehnologia 4G+, care permite viteze de internet aproape duble decat cele 4G, si care este disponibila in prezent in peste 350 de localitati din tara. Noua tehnologie 4G+ combina doua frecvente ale operatorului, oferind o viteza crescuta de date si o banda mai mare pentru toti clientii, conditia fiind ca utilizatorii sa dispuna de terminale capabile 4G+. Oficialii Vodafone spun ca au combinat doar doua benzi de frecvente 800 Mhz si 1800 Mhz pentru ca in prezent in piata sunt cateva sute de mii de terminale 4G+, insa operatorul a prezentat live un test in care a combinat 5 frecvente radio si a obtinut viteze de internet mobil de 1,35 Gbps.

Retea 4G plus a VodafoneFoto: Hotnews
  • 'In urma investitiilor din ultimii doi ani, am transformat toata partea de infrastructura de retea pentru o viteza crescuta de date si o banda mai mare pentru toti clientii. Migrarea catre 4G+ a adus o acoperire mai buna in indoor, in case. 4G functiona pe o sigura frecventa. Acum combinam mai multe frecvente, astfel ca vitezele si banda disponibila cresc. Conditia este sa ai un smartphone 4G+. Am combinat doua benzi de frecvente tocmai pentru ca am analizat piata si am vazut ca momentan sunt sute de mii de terminale capabile sa functioneze pe noua tehnologie 4G+. Telefoane care sa mearga pe 3 frecvente sunt de ordinul miilor, iar baza clientilor nostri 4G este de ordinul milioanelor", a declarat luni Catalin Buliga, directorul de tehnologie al Vodafone Romania.

Intrebat care va fi viteza 4G+ disponibila clientilor, Catalin Buliga a precizat ca acest viteza perceputa de fiecare difera in functie de multe aspecte, dar ca "prin lansarea acestei retele 4G+, viteza perceputa de clientii 4G ar trebui sa fie dubla fata de cea pe care o percepeau anterior".

Upgrade-ul tehnologic nu vine si cu o crestere a preturilor: Internet gratuit timp de o luna pentru toti clientii Vodafone in Cluj-Napoca si Iasi

  • "Clientii au o tehnologie mai buna, dar nu crestem preturile pentru asta. Ne diferentiem de competitori prin calitate, nu prin preturi. Ca o demonstratie investitiilor in tehnologie pe care le-am facut si pentru a arata ca ne bazam pe superioritatea si disponibilitatea retelei, incepand de astazi oferim internet gratuit timp de o luna tuturor clientilor nostri in Cluj-Napoca si Iasi", a declarat Andrea Rossini, Director, Consumer Business Unit, Vodafone Romania.

Cei doi directori au prezentat si cateva date de trafic privind evolutia consumului de internet de la lansarea retelei Supernet 4G, din septembrie 2014 si pana in prezent.

"In perioada septembrie 2014 - septembrie 2016 - a crescut numarul userilor 4G de 20 de ori, iar traficul 4G a crescut de 40 de ori, ceea ce este o schimbare impresionanta si ofera o idee aauspra consumului de date in cadrul companiei noastre si in Romania", a spus Andrea Rossini.

Catalin Buliga a mai adaugat ca 'video devine componenta cea mai importanta din traficul de date. Traficul de video este mai mult de jumatate din traficul total de date, iar din septembrie 2014 pana in sep 2016, continutul video a crescut cu 25%. Pana in 2020 vom vedea 5G live si nu in teste".