ANALIZA Comunicatiile fixe din Romania in anul 2015: Eficienta afacerii - partea a doua
La ceilalti operatori evolutia imprumuturilor a fost inversa, acestea crescand in ultimii ani. RCS&RDS conduce detasat cu imprumuturi de 995 milioane euro la sfarsitul anului 2015, bani folositi la dezvoltarea retelei mobile (inclusiv achizitia unei licente pentru comunicatii mobile in banda de 900MHz) si fixe (acoperire retea fibra optica, viteze de acces pana la 1Gb/s), dar si pentru achizitia altor operatori in decursul timpului, urmat de UPC cu 405 milioane euro folositi pentru dezvoltarea retelei (peste 2,5 miloane locuinte conectate prin fibra optica, cresterea vitezei la 500Mb/s) dar si achizitii de operatori mai mici si DCS cu 26,1 milioane euro (in aprilie 2012 a primit in imprumut in valoare de 15 miiloane euro de la BERD, iar in 2015 alte 10 miiloane euro) folositi tot pentru dezvoltare.
De remarcat scaderea datoriilor in perioada 2001-2004, perioada preliberalizare a pietei si de crestere economica a tarii, scadere cauzata in principal de reducerea imprumuturilor operatorului Romtelecom detinut de OTE. Anul 2003 este anul liberalizarii pietei romanesti, iar 2005 este anul achizitiei Astral Telecom de catre UPC (luna iulie) pentru 407 milioane dolari si poate fi considerat referinta in accelerarea concentrarii pietei.
La finele anului 2012, ponderea datoriilor operatorului RomTelecom era de doar 9% din din total, in timp ce datoriile operatorului RCS&RDS reprezentau 68,8% din total in 2013, pentru ca in 2015 ponderea datoriilor operatorului (Rom)Telekom sa creasca la 15,9%, iar ponderea datoriilor operatorului RCS&RDS sa scada la 58,7%.
Grad de indatorare
Gradul de indatorare, definit ca raportul dintre datorii si total active, este un indicator financiar important pentru capacitatea de finantare a operatorilor. Operatorii cu un grad de indatoare mai mic pot beneficia de imprumuturi la costuri mai mici, in timp ce operatorii cu grad mare de indatorare au probleme la contractarea imprumuturilor. De exemplu, imprumutul obtinut de RCS&RDS in 28 octombrie 2013, obligatiuni garantate in valoare de 450 milioane euro, a avut un randament de 7,5% pe an, in timp ce Romania a vandut in aceiasi luna eurobonduri in valoare de 500 milioane euro tot pe 7 ani la un randament de numai 4,15%.
Continuare la http://nicolaeoaca.blogspot.ro/

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?