ANALIZA Comunicatiile fixe din Romania in anul 2015: Eficienta afacerii - partea a doua

de Dr. Nicolae Oaca     HotNews.ro
Joi, 29 septembrie 2016, 8:13 Economie | Telecom

Nicolae Oaca
Foto: Hotnews
Analizand evolutia datoriilor contractate de operatori pentru dezvoltarea afacerii constatam mari imprumuturi, 1,3 miliarde euro pentru fostul Romtelecom la inceputul anilor 2000 pentru modernizarea retelei, perioada dupa privatizarea din decembrie 1998 cand piata nu era liberalizata, pentru ca valoarea imprumuturilor sa scada foarte mult in timp, 107 milioane euro in 2012, fapt care poate explica acoperirea mai redusa cu fibra optica (plan pentru 2 milioane locuinte conectate prin fibra optica la finele anului 2016!).

La ceilalti operatori evolutia imprumuturilor a fost inversa, acestea crescand in ultimii ani. RCS&RDS conduce detasat cu imprumuturi de 995 milioane euro la sfarsitul anului 2015, bani folositi la dezvoltarea retelei mobile (inclusiv achizitia unei licente pentru comunicatii mobile in banda de 900MHz) si fixe (acoperire retea fibra optica, viteze de acces pana la 1Gb/s), dar si pentru achizitia altor operatori in decursul timpului, urmat de UPC cu 405 milioane euro folositi pentru dezvoltarea retelei (peste 2,5 miloane locuinte conectate prin fibra optica, cresterea vitezei la 500Mb/s) dar si achizitii de operatori mai mici si DCS cu 26,1 milioane euro (in aprilie 2012 a primit in imprumut in valoare de 15 miiloane euro de la BERD, iar in 2015 alte 10 miiloane euro) folositi tot pentru dezvoltare.

De remarcat scaderea datoriilor in perioada 2001-2004, perioada preliberalizare a pietei si de crestere economica a tarii, scadere cauzata in principal de reducerea imprumuturilor operatorului Romtelecom detinut de OTE. Anul 2003 este anul liberalizarii pietei romanesti, iar 2005 este anul achizitiei Astral Telecom de catre UPC (luna iulie) pentru 407 milioane dolari si poate fi considerat referinta in accelerarea concentrarii pietei.
La finele anului 2012, ponderea datoriilor operatorului RomTelecom era de doar 9% din din total, in timp ce datoriile operatorului RCS&RDS reprezentau 68,8% din total in 2013, pentru ca in 2015 ponderea datoriilor operatorului (Rom)Telekom sa creasca la 15,9%, iar ponderea datoriilor operatorului RCS&RDS sa scada la 58,7%.  

Grad de indatorare

Gradul de indatorare, definit ca raportul dintre datorii si total active, este un indicator  financiar important pentru capacitatea de finantare a operatorilor. Operatorii cu un grad de indatoare mai mic pot beneficia de imprumuturi la costuri mai mici, in timp ce operatorii cu grad mare de indatorare au probleme la contractarea imprumuturilor. De exemplu, imprumutul obtinut de RCS&RDS in 28 octombrie 2013, obligatiuni garantate in valoare de 450 milioane euro, a avut un randament de 7,5% pe an, in  timp ce Romania a vandut in aceiasi luna eurobonduri in valoare de 500 milioane euro tot pe 7 ani la un randament de numai 4,15%.

Continuare la http://nicolaeoaca.blogspot.ro/


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

895 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri