8.890 de cetateni romani s-au inscris in Registrul Electronic, provenind din 55 de tari, de pe toate continentele, pentru votul prin corespondenta pentru alegerile parlamentare din acest an, a anuntat marti Posta Romana. Compania spune ca va expedia cele mai multe buletine de vot catre alegatori romani din Spania (2.794), Italia (1.228) si Republica Moldova (880). Topul tarilor cu cei mai multi alegatori prin intermediul votului prin corespondenta este completat de Germania (618), Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord (594), Franta (561), Elvetia (237), Austria (250), SUA (226), Danemarca (169), Canada (162) si Australia (115).

Topul tarilor cu cei mai multi votanti prin corespondentaFoto: Posta Romana

VIDEO Ce este votul prin corespondenta:

Alte detalii din comunicatul transmis marti de Posta Romana:

In procesul de distribuire externa al tuturor buletinelor de vot sunt implicati 56 de operatori postali si noua companii aeriene. Posta Romana este raspunzatoare pentru prelucarea si distribuirea trimiterilor returnate doar din momentul intrarii lor in circuitul postal propriu, respectiv in Biroul de Schimb International al companiei.

Cel mai scurt drum extern (tur) al unui buletin de vot va fi de aproximativ 300 de kilometri, catre Bulgaria, si va fi parcurs intr-o singura zi - infografia 2. Cel mai lung drum al unui buletin de vot (tur) va fi de aproximativ 21.400 de kilometri, catre un alegator din Vanuatu. In acest traseu sunt implicati operatorii postali din Australia si Vanuatu, trimiterea fiind transportata prin mai multe curse aeriene.

Din totalul tarilor vizate de votul prin corespondenta, pentru 18 vor fi posibile zboruri directe, restul fiind zboruri cu conexiune. Operatorii postali ai tarilor de tranzit folosite de Posta Romana - Turcia, Italia, Franta, Ghana, Africa de Sud, Singapore, Australia - vor indruma trimiterile pana in tara de destinatie conform planului propriu. Pentru depesele directe, trimiterile postale sunt expediate conform planului de indrumare al Postei Romane. Returul buletinelor de vot catre Romania va fi asigurat de catre operatorii postali externi, in conformitate cu reglementarile postale internationale si cu regulile proprii de indrumare.

Alegatorilor care au optat sa voteze prin corespondenta si s-au inscris in Registrul Electoral le vor fi expediate, prin Posta Romana (cu confirmare de primire), urmatoarele documente necesare votarii: un plic exterior autoadresat, un plic interior, un autocolant cu mentiunea 'votat', certificatul de alegator, buletinul de vot prin corespondenta si instructiuni privind exercitarea dreptului de vot. Potrivit legii, Posta Romana asigura trimiterea documentelor catre alegatori pana cel tarziu cu 30 de zile inaintea datei alegerilor.

Posta Romana este o companie nationala care se autofinanteaza. Actionarul majoritar al Postei Romane este statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (75%), iar Fondul Proprietatea (FP) detine un pachet de 25% din actiunile companiei. Posta Romana detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.