Postasii au demarat joi greva spontana in mai multe oficii postale din tara, dupa esecul negocierilor de miercuri intre sindicalisti si conducerea companiei pe tema majorarii salariilor. Intr-un mesaj transmis miercuri seara HotNews.ro, Matei Bratianu, seful sindicalistilor, anunta ca: 'Negocierile au esuat. Liderii din peste 25 de judete au fost informati de sindicalisti ca maine vor opri lucrul'. Joi dimineata surse apropiate Postei au precizat ca in mai multe oficii din Bucuresti si alte orase este greva spontana. Nu toti postasii sunt insa in greva. Spre exemplu, oficiul postal de pe strada Matei Millo din Bucuresti era deschis joi, conform verificarilor HotNews.ro.

Oficiu postalFoto: Hotnews
  • Redam mai jos integral procesul verbal incheiat miercuri 26 octombrie 2016 intre reprezentantii Postei Romane si reprezentantii Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania:

proces verbal 26_10_2016

proces verbal 26_10_2016

Foto: Hotnews

"In data de 26.10.2016 a continuat sedinta de negociere privind majorarea salariala solicitata de Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania.

C.N. Posta Romana propune majorarea salariilor, incepand cu data de 01.01.2017, cu 100 lei brut in medie/salariat si acordul SLPR la propunerile de organigrame anexe la Planul de optimizare a resurselor umane (300 de salariati din categoriile conducere, functional si auxiliar), sub rezerva aprobarii Consiliului de Administratie. Acordarea se va face diferentiat, salariatii cu clasa de salarizare mica urmand sa primeasca sume mai mari.

Propunerea efectiva va fi transmisa in forma scrisa Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania in cursul zilei de 27.10.2016.

Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania nu este de acord cu propunerea CNPR si formuleaza urmatoarele solicitari:

  • - acordarea unei majorari salariale in valoare de 143 lei brut/salariat in doua transe, din care prima transa incepand cu data de 01.12.2016 din economia ce va rezulta la indicatorul cheltuieli de natura salariala pe anul 2016, iar diferenta incepand cu 01.01.2017; cresterea salariala va fi asigurata prin gestionarea fondului de salarii ai anului 2016 pentru prima etapa de majorare si prin fundamentarea corespunzatoare  a fondului de salarii pe anul 2017 care sa includa si a doua etapa de majorare.
  • - majorarea salariala sa se acorde pana la clasa 33 inclusiv;
  • - suspendarea aplicarii prevederilor Anexei nr. 5a la CCM 2008-2018 pe anul 2017.

Potrivit surselor HotNews.ro, prevederile Anexei nr. 5a ar viza "sporuri de conducere".

Solicitat in mai multe randuri sa-si exprime un punct de vedere, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a precizat urmatoarele joi dimineata pentru HotNews.ro:

  • 'Exista un dialog intens intre echipa de management si sindicate, iar negocierile pentru solutionarea cererilor avansate de SLPR sunt in curs. Discutiile se desfasoara intr-o nota realista vis a vis de capacitatea companiei de a sustine cresteri salariale. In orice caz, principiul pe care il propunem este ca cei ce au salariile cele mai mici sa poata primi cat mai mult din suma identificata legal pentru a sustine o crestere salariala, coroborata cu alte masuri de optimizare si eficientizare a activitatii companiei. Asa cum am mai spus, am luat in calcul mai multe variante si ipoteze economice, care au fost discutate la masa tratativelor. Trebuie respectati indicatorii economici si financiari ai companiei si cadrul legal, astfel incat solvabilitatea Postei Romane sa nu fie afectata. Imi doresc ca dialogul cu reprezentantii sindicali sa continue in mod pasnic, iar negocierile sa aiba un rezultat benefic pentru toate partile implicate.'

De altfel, in tara unii postasi au inceput greva spontana inca de miercuri, potrivit Agerpres, care informeaza cum cativa zeci de angajati din Cluj ai Companiei Nationale Posta Romana au intrerupt lucrul miercuri noaptea din cauza esecului negocierilor cu conducerea centrala a companiei.

Angajatii cereau marirea salariilor cu 200 de lei precum si alte drepturi salariale. Aproximativ 40 de angajati ai centrului Regional de Tranzit din Cluj, care lucrau in tura de noapte, au intrerupt lucrul. In noaptea de miercuri spre joi nu s-a preluat corespondenta, fapt care a afectat si activitatea altor oficii postale din celelalte judete arondate Regiunii de Nord-Vest.

UPDATE (joi, 13:50)Posta confirma ca activitatea in oficiile postale din Bucuresti si din tara este perturbata in urma unui protest al salariatilor:

"Acest protest vine in urma negocierilor desfasurate miercuri, intre sindicate si echipa de management a companiei. S-a avansat propunerea ca acordarea acestei majorari sa se faca piramidal, si anume, angajatii cu salariile cele mai mici sa beneficieze de cea mai mare marire, urmand ca, cei cu salariile cele mai mari sa primeasca o suma mai mica. Membrii sindicatului nu au agreat aceasta propunere, mai exact cuantumul de crestere aferent, astfel incat au declansat protestele, oprind lucrul in mai multe oficii postale din tara si din Bucuresti.

  • 'Am propus partenerului sindical o formula echitabila social: cei ce au salariile cele mai mici sa poata primi cat mai mult din suma identificata legal pentru a sustine o crestere salariala. Consider ca solutia va fi benefica pentru toate partile implicate. Sper ca membrii SLPR sa ramana deschisi, in continuare, la dialog si sa renunte la proteste cat mai curand, pentru ca activitatea in oficiile postale sa se reia. Fiecare ora de incetare a lucrului are efectul de a reduce venitul companiei si pericliteaza relatiile cu partenerii contractuali. A fost transmis partenerului social o oferta privind modalitatea de aplicare a majorarii salariale si asteptam pozitia acestora fata de propunerea inainta', a spus Alexandru Petrescu, Directorul General al Postei Romane".