Sistemul IT al cardului de sanatate a devenit din nou indisponibil marti, incepand cu ora 09:00/Contractele de mentenanta cu Teamnet nu au fost inca semnate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 1 noiembrie 2016, 12:26 Economie | Telecom


Sistemul IT al cardului de sanatate, indisponibil din nou
Foto: cnas.ro
Sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate a devenit din nou indisponibil marti, incepand cu ora 10:00, datorita unor probleme tehnice, iar pana la remedierea problemelor, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda in regim off-line, a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Contactat de HotNews.ro, Liviu Nicolescu, director general adjunct in CNAS, a spus ca spera ca problemele sa fie remediate in cursul acestei zile si ca, in aceasta luna, sa se semneze cu Teamnet si contractele de peste 5 milioane de euro pentru mentenanta la Cardul de sanatate (CEAS) si la Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS).

 • Anuntul facut marti, 1 noiembrie, de catre CNAS:
"Astazi, 01.11.2016, incepand cu ora 09:00, sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este indisponibil datorita unor probleme tehnice.

Pana la remedierea problemelor tehnice aparute, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/se elibereaza in regim off-line. Pentru transmiterea si validarea serviciilor acordate in aceasta perioada sunt aplicabile dispozitiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 361 - 364 din H.G. 206/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens, pana la termenul de raportare a activitatii lunare pentru perioada in care au fost constatate intreruperi in functionarea PIAS, presedintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus mentionate".

Amintim ca Guvernul a adoptat in data de 26 octombrie mai multe masuri pentru situatiile in care este picat sistemul cardului de sanatate, astfel incat serviciile medicale si medicamentele vor putea fi acordate si off-line.


Contactat marti, 1 noiembrie, de HotNews.ro, Liviu Nicolescu, director general adjunct in CNAS, a spus ca spera ca problemele tehnice aparute sa fie remediate in cursul acestei zile si ca, in aceasta luna, sa se semneze cu Teamnet si contractele de peste 5 milioane de euro pentru mentenanta la Cardul de sanatate (CEAS) si la Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS).

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu mai dispune de mentenanta si suport pentru sistemul IT al cardului national de sanatate de la sfarsitul lui 2015, acesta fiind principalul motiv al deselor caderi ale acestui sistem care afecteaza atat doctorii cat si pacientii care sunt nevoiti sa astepte cu orele pentru primirea unei retete.

In luna septembrie din acest an, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a castigat definitiv in justitie procesele pe care le avea cu Hewlett-Packard Romania (HP) si cu European Funds Invest care contestau atribuirea prin licitatie catre Teamnet, firma fondata de catre deputatul Sebastian Ghita, a unor contracte de peste 5 milioane euro pentru mentenanta timp de 3 ani a sistemului IT al cardului national de sanatate (CEAS) si a platformei Informatice din Asigurarile de Sanatate (PIAS).

Oficiali din CNAS contactati de HotNews.ro au precizat atunci ca potrivit legislatiei achizitiilor publice, in termen de 10 zile de la pronuntarea deciziilor in instanta, CNAS ar trebui sa semneze cu Teamnet atat contractul de mentenanta pentru Cardul de sanatate (CEAS), cat si pe cel legat de Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS).

Dupa semnarea contractului de mentenanta pentru Cardul de sanatate, exista 30 de zile in care CNAS trebuie sa predea sistemul catre Teamnet, iar in cazul PIAS, imediat dupa semnarea contractului, Teamnet va deveni responsabil de buna functionare a platformei.

Dupa semnarea contractelor si preluarea sistemelor, Teamnet va trebui sa asigure buna functionare a acestora, in caz contrar riscand penalitati mari - pentru 1 ora de depasire a timpilor de raspuns, Teamnet poate pierde pana la 10.000 de euro, echivalentul a 10% din factura lunara pe care o va incasa de la CNAS.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu mai dispune de mentenanta si suport pentru sistemul IT al cardului national de sanatate de la sfarsitul lui 2015, acesta fiind principalul motiv al deselor caderi ale acestui sistem care afecteaza atat doctorii cat si pacientii care sunt nevoiti sa astepte cu orele pentru primirea unei retete.

La sfarsitul lunii iunie din acest an, CNAS a anuntat ca a atribuit prin licitatie doua contracte de peste 5 milioane de euro catre Teamnet, firma fondata de Sebastian Ghita, pentru mentenanta sistemului IT al cardului de sanatate (CEAS) si a platformei IT a asigurarilor de sanatate (PIAS), care vor fi semnate daca nu vor exista contestatii.

PIAS semnifica Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate cuprinzand:
 • - SIUI - Sistemul informatic unic integrat al CNAS
 • - SIPE - Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica
 • - CEAS - Sistemul informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate
 • - DES - Dosarul Electronic de Sanatate (nu face obiectul procedurii)

Ei bine, rezultatele ambelor licitatii au fost contestate mai intai la CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor) si, ulterior, pentru ca CNSC a respins contestatiile, catre Curtea de Apel Bucuresti.


Potrivit datelor de pe portalul instantelor de judecata, CNAS a castigat in aceasta luna definitiv aceste procese.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2954 vizualizari

 • -14 (22 voturi)    
  Degeaba (Marţi, 1 noiembrie 2016, 12:34)

  Toni_Romania [utilizator]

  Degeaba IT-istii nu platesc impozite, ca treaba buna tot nu fac.
  • -9 (15 voturi)    
   Cred ca (Marţi, 1 noiembrie 2016, 12:57)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Au facut treaba buna..i-au insfacat pe aia de la Mossad..ups Blackcube
  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 noiembrie 2016, 14:16)

   [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

  • +4 (6 voturi)    
   clar... (Marţi, 1 noiembrie 2016, 14:32)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   cei care au facut softul sunt itstii care lucreaza la firme care au facut softu pe 10% pret de productie si 90% comision.

   asa ca nu baga pe toti in aceeasi oala da?!
   statul primeste mult mai multi bani de la mine cu scutirea de impozit decat ar primi daca ar reintroduce impozitul si eu m-as teleporta prin alte tari... (ceea ce ... ghici ce?! chiar se intampla inainte de scutirea asta de impozit)
  • +2 (2 voturi)    
   Nu tovarase (Marţi, 1 noiembrie 2016, 16:39)

   IonutSC [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Asta e diferenta dintre concurenta de pe piata libera si sistemul clientelar pe care il sustii, si modul in care cel din urma afecteaza performanta si in cele din urma beneficiarul final. Este cel mai bun exemplu despre cum aceleasi resurse (IT-stii) pot genera rezultate diferite in functie de sistemul in care activeaza. Exemplu la scara mai mare este Koree de N vs Koreea de sud. Ma indoiesc insa ca ai sa intelegi ceva din ce am incercat sa-ti explic.
   • 0 (0 voturi)    
    Sustin ceva pa naiba (Miercuri, 2 noiembrie 2016, 9:33)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui IonutSC

    Tot ce constat e ca scutirea de impozite e o masura a dracului de discriminatorie. Valabil si pt. cercetatori.
    PS - Foarte libera e piata in Ro, ce sa spun......... Si la privati si multinationale merg doar pilosii. Stiu N cazuri.
    • 0 (0 voturi)    
     multe domenii au scutiri (Vineri, 4 noiembrie 2016, 11:08)

     tudor1234 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Stai un pic. Scutirile, subventiile si ajutoarele de stat exista in multe alte domenii, incepand cu agricultura si terminand cu bancile sau companiile de stat. Scutirea nu e pentru oamenii din IT ci pentru firme si are 2 roluri:

     1. Incurajeaza dezvoltarea sectorului. In prezent vorbim de 80 de mii de oameni care fac 6% din PIB. Rezultatul nu e rau. Daca putem creste economia, de ce nu?

     2. aduce veniturile din sfera gri la totul pe cartea de munca. Daca inainte se platea minimul de economie acuma totul e la vedere, sumele catre stat crescand enorm. Da, impozitarea nu este la nivel a 70% din salar cat este in rest, ci aproximativ la 45%. Crede-ma insa ca acel 45% in cazul meu reprezinta de cateva ori contributia celor cu salar mediu pe economie, si culmea contribui la ceva ce nu voi folosi niciodata: sanatate (in IT toti avem asigurari private) si somaj (ai vazut ITst care ajutor de somaj?)
  • 0 (0 voturi)    
   e firma de partid (Vineri, 4 noiembrie 2016, 10:59)

   tudor1234 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Nu ITistii sunt de vine ci faptul ca sistemul a fost facut de o firma de partid si mententanta tot de una de partid. Din nou hotii sunt parlamentarii, nu oamenii de rand
 • -15 (19 voturi)    
  Guvernul tehnocrat (Marţi, 1 noiembrie 2016, 13:08)

  HaralambieHarpalete [utilizator]

  Vai de mama lor. Nu sunt capabili să mențină funcțional un amărât de card de sănătate, dar să mențină funcțională o țară?
  • +10 (10 voturi)    
   Teamnet e ghita .contractul e dat de Psd (Marţi, 1 noiembrie 2016, 13:21)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

   Deci Ghita e psd.deci psd nu poate face nimic
  • +12 (14 voturi)    
   Am ras cu lacrimi... (Marţi, 1 noiembrie 2016, 13:43)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

   Asta e cea mai tare gluma. Guvernul tehnocrat este de vine pentru ca nu functioneaza un sistem facut de neamurile lu' Ghita P$D si care nu a functionat niciodata.

   Partea mai putin hazlie este ca retardatii care scot astfel de perle au drept de vot. Nu ar fi rau ca buletinul de vot sa aiba pe verso 2-3 intrebari de logica elementara care sa il valideze sau invalideze. Doar asa am avea si noi o clasa politica decenta...
   • -6 (6 voturi)    
    E și mai trist (Marţi, 1 noiembrie 2016, 14:38)

    HaralambieHarpalete [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    Că toți imbecilii au coturi pe HN.
    • +4 (6 voturi)    
     Aici ai dreptate dar ce putem face? (Marţi, 1 noiembrie 2016, 15:37)

     Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

     Sa-ti stergem contul? Sunteti vreo 5-6 e drept o minoritate
    • +3 (3 voturi)    
     Iti poti sterge contul, nu e o problema (Marţi, 1 noiembrie 2016, 15:41)

     IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

     Sau mai bine sa zic "cotul", ca sa intelegi si tu...
  • +6 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 noiembrie 2016, 14:17)

   [anonim] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

  • +6 (6 voturi)    
   deci... (Marţi, 1 noiembrie 2016, 14:34)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

   softul ala e facut (si contractul semnat) cu MULT inainte ca acest guvern sa fie la putere...

   de ce e de vina guvernul Ciolos pentru niste contracte semnate cu mult inainte sa vina la putere?!

   te rog incearca sa intelegi lucru asta.

   un soft nu e un castel de nisip, sa se faca in 2 ore... se face in multe luni (sau ani)!
  • +5 (7 voturi)    
   Ai si creier ? (Marţi, 1 noiembrie 2016, 15:36)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui HaralambieHarpalete

   Ca nu se vede din postari. Ce legatura are guvernul cu hotii tai din psd ce au furat contracte de la stat si nu au facut nimic. E IT de nivel ghita/ponta/dragnea adica furt 90% si 10% spoiala de fatada. Serviciile de mentinere a cardului sunt ale unor firme "de casa" ale psd. Asa ca explica care e logica cu guvernul ce trebuie "sa mentina" cardul
 • -8 (10 voturi)    
  hmm (Marţi, 1 noiembrie 2016, 13:26)

  gicacontragica [utilizator]

  mi se pare mie sau it-ul se dovedeste mai greu decat medicina si economia. atunci de ce sunt it-stii platiti cu mult mai putin?
  • +6 (6 voturi)    
   haha (Marţi, 1 noiembrie 2016, 14:39)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui gicacontragica

   aici e vorba de management defectuos (si hotie si contracte pe spaga). nu are nimic de-a face cu meseria care si-o fac (sau nu) cei angajati acolo...

   economistii si medicii lucreaza cu o gramada de lucruri facute de ITsti... asta ca idee.... si pe langa asta itul chiar poate fi o meserie al dracu de grea in care faci fractura la ochi doar cand te uiti la matematica pe care o folosesc aia ...
   dar e frumos sa criticam... ca noi suntem destepti domne si stim mai vine. aici e vorba de coruptie nu de ce sunt (sau nu sunt) capabili niste programatori
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 noiembrie 2016, 13:50)

  [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 noiembrie 2016, 14:21)

   [anonim] i-a raspuns luiAbonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by