Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), care cuprinde si sistemul informatic al cardului national de sanatate, a devenit indisponibila din nou luni, 7 noiembrie, incepand cu ora 10:00, datorita unor probleme tehnica, a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pana la remedierea problemelor tehnice aparute, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/se elibereaza in regim off-line, se arata in anuntul Casei. De la sfarsitul lui 2015, CNAS a ramas fara mentenanta la sistemul IT al cardului si la platforma informatica de asigurari. Problema ar urma sa fie rezolvata de Teamnet, care a castigat prin licitatie cele doua contracte in valoare de peste 5 milioane euro, dar in prezent cele doua parti negociaza termenii contractuali.

PIAS, nefunctionalaFoto: cnas.ro

Anuntul facut luni, 7 noiembrie de CNAS:

"Astazi, 07.11.2016, incepand cu ora 10:00, Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate este indisponibila datorita unor probleme tehnice.

Pana la remedierea problemelor tehnice aparute, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/se elibereaza in regim off-line.

Pentru transmiterea si validarea serviciilor acordate in aceasta perioada sunt aplicabile dispozitiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art. 361 - 364 din H.G. 206/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest sens, pana la termenul de raportare a activitatii lunare pentru perioada in care au fost constatate intreruperi in functionarea PIAS, presedintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus mentionate".

Sistemul cardului de sanatate este mai tot timpul indisponibil sau functioneaza cu intermitente, fapt ce conduce la un timp mare de asteptare la consultatii si eliberarea retelor, nervi si agresiuni verbale la adresa personalului medical.

Vinerea trecuta, spre exemplu, medicul Sandra Alexiu, vicepresedinte al Societatii Nationale pentru Medicina de Familie, a atentionat ca sistemul cardului de sanatate a functionat defectuos timp de 4 zile la rand.

Contactati de HotNews.ro pentru a explica de ce nu s-au semnat cu CNAS contractele de mentenanta la cardul de sanatate si la platforma de asigurari de sanatate, desi Teamnet a castigat cele doua contracte in valoare de peste 5 milioane euro, oficialii Teamnet au precizat ca 'in acest moment, suntem in faza de negociere a termenilor contractuali. Momentul la care vor fi semnate acordurile cadru va fi dat de evolutia acestei etape'.