Posta Romana, condusa de Alexandru Petrescu, vrea sa desfiinteze 343 de posturi si sa concedieze colectiv 296 de angajati in cursul lunii februarie 2017, se arata intr-o notificare transmisa joi, 10 noiembrie, de conducerea operatorului postal catre Sindicatul Lucratorilor Postali, condus de Matei Bratianu. In documentul obtinut de HotNews.ro este propusa pe de o parte desfiintarea 26 de posturi de conducere si concedierea a 23 de sefi, iar pe de alta parte infiintarea altor 10 posturi de conducere. Cei concediati vor beneficia de salarii compensatorii. La 31 octombrie 2016, Posta avea 25.873 de angajati, dintre care 22.775 pe segmentul operativ.

Notificare concedieriFoto: Hotnews

Dupa greva spontana declansata ilegal la sfarsitul lunii octombrie in oficiile postale din toata tara, conducerea Postei cauta acum vinovatii pentru recuperarea pagubelor, sustinand ca nu ar fi avut dovezi pentru chemarea in judecata a Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), deoarece acest sindicat nu si-a asumat in mod formal incetarea voluntara a lucrului si reprezentarea salariatilor la protest.

  • Contactat saptamana trecuta de HotNews.ro pentru a oferi explicatii legate de lipsa de reprezentativitate a organizarii grevei spontane, Matei Bratianu, presedintele SLPR, nu a oferit inca un punct de vedere.

Notificare_prima pagina

Notificare_prima pagina

Foto: Hotnews

Mai mult, intr-o notificare obtinuta de HotNews.ro care a fost transmisa joi, 10 noiembrie, de conducerea Postei catre Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), sindicalistii sunt convocati la consultari in data de vineri, 11 noiembrie, pe tema intentiei companiei de a efectua concedieri colective.

Mai exact, Posta Romana, condusa de Alexandru Petrescu, propune desfiintarea a 343 de posturi si concedierea a 296 de angajati. Cele mai multe posturi propuse spre desfiintare vor fi in zona functional-administrativa - 255 de posturi si din personalul auxiliar - 55 de posturi. Din personalul de conducere, posta propune desfiintarea a 26 de posturi de conducere si concedierea a 23 de angajati.

Pe de alta parte, conducerea Postei propune infiintarea a 15 posturi din categoria functional-administrativ si 10 posturi de conducere.

Documentul prezinta numarul total de salariati in Posta la data de 31 octombrie 2016, respectiv 25.873 angajati, distribuiti astfel:

- conducere: 179 angajati

- functional-administrativ: 1761 angajati

- auxiliar: 1158 angajati

- operativ: 22.775 angajati

In document se mai precizeaza ca SLPR poate propune acum Postei masuri in vederea evitarii concedierii sau diminuarii numarului salariatilor concediati, intr-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii acestei notificari.

In data de 29 octombrie, inainte de a se incheia conflictul de la Posta, intrebat de HotNews.ro cum a ramas cu numarul celor circa 300 de angajati care ar trebui concediati, varianta care a fost legata de cresterile salariale in toate propunerile anterioare facute de conducerea Postei, Bratianu a spus:

  • Notificare_pagina a doua
    Foto: Hotnews
    "Numarul ramane acelasi. In 2013 au plecat 21% din salariati: 22% din operativ,5% din functional(TESA). Numarul de 300 aduce la acelasi procent functionalul cu operativul.(pt ca a scazut cu 4000 numarul de salariati, au scazut veniturile, s-a diminuat numarul contractelor...Nu era normal sa ramana acelasi numar de functionari. Noi am solicitat sa plece "adusii" nenecesari. Cei 300 care ar fi trebuit si trebuie sa fie impingatorii de apa la vale' adusi din 2009 de cei 5 directori generali la comenzi politice sau pe criterii de prietenie/gasca.", a spus acesta.

HotNews.ro a insistat: Vor fi concediati sau nu 300 de angajati? Cu salarii compensatorii sau fara? Ar fi utile si detalii si argumente in ceea ce spuneti cu privire la cei 300 de angajati.

  • "Este destul de dificil! Cand au venit, erau nenecesari! Poate ca unii s-au integrat. Altii nu. Oricum nu poate fi un criteriu. Nici profesional, nici legal. Nici nu ar fi bine sa dam drumul la o "revolutie culturala". Corect ar fi un audit. Cat poate el fi de corect in Romania. Oricum asta nu se va intampla inainte de martie.", a precizat presedintele SLPR.

HotNews.ro a solicitat acum un nou punct de vedere presedintelui SLPR, Matei Bratianu, cu privire la propunerea concedierii a 296 de angajati transmisa saptamana trecuta de Posta. In acelasi timp, am solicitat si un punct de vedere conducerii Postei cu privire la criteriile dupa care se vor face concedierile si salariile compensatorii care se vor acorda. Vom reveni cu raspunsurile celor doua parti imediat ce le vom primi.

  • UPDATE (marti, 16:10) Conducerea Postei pentru HotNews.ro: "Reprezentantii Postei Romane se consulta cu membrii Sindicatului Lucratorilor Postali (SLPR) din Romania, pentru a diminua consecintele sociale generate de concedierea colectiva. Criteriile de selectie a angajatilor care vor fi concediati, dar si numarul acestora, preponderent personal functional administrativ, se vor stabili de comun acord cu SLPR, in urmatoarea saptamana. Referitor la acordarea salariilor compensatorii, acestea vor fi atribuite angajatilor, conform Contractului Colectiv de Munca (CCM), in functie de salariul de baza detinut si de vechimea totala in sistemul postal".