Plata online cu cardul a tuturor taxelor si impozitelor prin Ghiseul.ro: BT, BCR si Garanti Bank au incheiat cu ANAF acordul cadru/Oferta Raiffeisen a fost respinsa

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 22 noiembrie 2016, 12:47 Economie | Telecom


ANAF intra in Ghiseul.ro
Foto: Captura Ghiseul.ro
 documente
(19 Iul 2016) PDF, 986KB
​​Banca Transilvania, BCR si Garanti Bank au incheiat in 4 noiembrie cu ANAF acordul cadru pe 32 de luni pentru furnizarea serviciilor bancare de acceptare a platilor de impozite, taxe, contributii si a altor sume datorate bugetului general consolidat, efectuate cu carduri de plata in sistem on-line prin Ghiseul.ro, potrivit datelor publicate sambata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractele subsecvente urmeaza sa se atribuie prin reluarea competitiei intre cele trei banci care au castigat licitatia organizata in vara acestui an de Fisc. Toate sumele incasate vor fi transferate integral contul ANAF, dar va exista un comision pentru tranzactiile online care nu poate depasi  2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mare de 30 lei, care va fi suportat de Fisc.

Se vor accepta la plata cardurile emise sub sigla Visa, Mastercard sau echivalent, indiferent de tara in care aceste instrumente au fost emise.

La licitatia despre care HotNews.ro a scris aici, in afara de cele trei banci mentionate mai sus, a mai participat si Raiffesien Bank, insa oferta acestei banci nu a fost declarata admisibila de catre ANAF, arata datele din SEAP.

Valoarea totala finala a acordului cadru semnat de ANAF cu cele trei banci este de 1.871.787 lei fara TVA.

Alte detalii despre acest contract licitat de ANAF:


 • 'Ofertantul va deschide, la solicitarea si pe numele Autoritatii contractante un cont colector unic, denominat in lei, la nivelul caruia se vor incasa sumele aferente tranzactiilor (autorizate) efectuate in Sistemul National Electronic de Plati (SNEP - n.a Ghiseul.ro) utilizand standardul de securitate 3D-Secure'. Sumele astfel incasate vor fi transferate integral in contul Autoritatii Contractante deschis la Trezoreria Operativa Centrala, fiind interzisa retinerea de sume sau diminuarea valorii acestora catre institutia de credit acceptatoare, indiferent de motiv. (..)", se arata in Caietul de sarcini (vezi documentul atasat).

Alte detalii din caietul de sarcini:

Ofertantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
 • sa fie inregistrat in platforma de tranzactionare a SNEP (n.a Ghiseul.ro) la momentul depunerii ofertei, ofertantul fiind obligat sa prezinte copie certificata conform cu originalul dupa conventia incheiata intre acesta si operatorul SNEP (n.a Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei - AADR).
 • sa fie certificat 3D Secure in vederea acceptarii online a platilor cu cardul;
 • sa fie autorizat de BNR

Ofertantul se va obliga sa instruiasca gratuit personalul din cadrul Autoritatii Contractante, astfel incat sa fie evitate riscurile si neconformitatile in ceea ce priveste decontarea sumelor incasate prin intermediul SNEP.

Buget

Comisionul pe tranzactiile efectuate in sistem online se stabileste procentual la valoarea tranzactiei fara a depasi limitele maxime stabilite prin Ordinul comun nr. 168/14/95/2011 sau orice alt act normativ care va reglementa aceasta situatie, respectiv limita de 2% din valoarea tranzactiei si nu va fi mai mare de 30 RON/tranzactie in situatia in care, prin aplicarea cotei de 2% rezulta o suma mai mare de 30 lei.

Comisionul de tranzactionare se va aplica doar tranzactiilor autorizate, si nu va fi aplicat pentru tranzactiile refuzate sau anulate din orice motive.

Comisionul pentru verificarea conformitatii transferului de date cu specificatiile standard ale SNEP se va percepe o singura data, la inregistrarea Autoritatii Contractante in SNEP si nu va depasi echivalentul in lei a 300 de euro sau orice alt nivel care se va stabili prin acte normative de modificare calculat la cursul de schimb comunicat de BNR, valabil in ziua platii.

Singurul alt tip de comision ofertat si acceptat va fi, in afara celui mentionat mai sus, cel aferent transferurilor efectuate de institutiile de credit acceptatoare de plati electronice, iar nivelul acestuia nu va depasi nivelul comisionului standard practicat de institutiile de credit pentru decontarea ordinelor de plata de mica si mare valoare in relatia cu alte institutii de credit.

Ofertantul nu va solicita Autoritatii Contractante constituirea niciunui fel de garantii si nu va solicita Autoritatii Contractante alte costuri sau comisioane, inclusiv licente, mentenante, update sau upgrade etc cu exceptia comisionului pe tranzactie.

Din datele existente la nivelul Autoritatii Contractante a rezultat ca:
 • valoarea platilor sub pragul de 6.000 RON la nivelul anului 2015 este de 2,574,929,179.63 (n.a lei).
 • numarul de plati peste pragul de 6.000 RON la nivelul anului 2015 este de aproximativ 68.526.

Sumele mentionate anterior reprezinta incasarile pentru toate tipurile de taxe si impozite cuvenite bugetului general consolidat, iar prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice se vor stabili tipurile de creante care vor putea fi platite online prin intermediul SNEP.

Anuntul ANAF publicat in SEAP implica incheierea unui acord-cadru cu maxim 3 agenti economici, durata acestui acord cadru fiind de 32 de luni.  Contractele subsecvente urmeaza sa se atribuie prin reluarea competitiei. In executarea acordului-cadru, contractele se vor atribui anual; valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent este de 584.416,20 lei fara TVA.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 23.08.2016. Data limita de evaluare a ofertelor este 19.09.2016. Contractul este finantat din fonduri bugetare.

 • Cum a ajuns ANAF sa ia decizia de a se interconecta la Ghiseul.ro, o platforma de plati online a amenzilor, taxelor si impozitelor locale

In luna martie din acest an, Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman, a facut in exclusivitate pentru HotNews.ro dezvaluiri incredibile privind tergiversarea procesului de inrolare in Ghiseul.ro a ANAF.

Aceasta in conditiile in care Ministerul de Finante, condus de Anca Dragu, anunta in februarie 2016 ca vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.

Potrivit declaratiilor facute de APERO in martie 2016, 'platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de un an si jumatate pentru a se interconecta cu ANAF ca sa inceapa colectarea amenzilor, taxelor si impozitelor de la persoanele fizice, PFA si persoanele juridice. Mai mult, inca din toamna anului 2014, APERO a propus autoritatilor reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseul.ro de la maxim 2% sau maxim 30 lei, cat este acum, la maxim 1% sau maxim 20 lei. Nu doar ca aceste lucruri nu s-au intamplat, dar Ministerul de Finante vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.

In replica la aceste dezvaluiri, Ministerul de Finante a precizat ca: "Tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12263 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  In atentia HotNews (Marţi, 22 noiembrie 2016, 12:58)

  un domn [utilizator]

  1 valoarea comisionului este EXAGERATA - max 10 lei trebuia sa fie
  2 se adreseaza si companiilor ? nu e clar, personae fizice sau / si companii, din varii motive exista carduri de firma care pot plati impozitele si pe ghiseul.ro
  • +1 (1 vot)    
   Comision (Marţi, 22 noiembrie 2016, 16:12)

   Un User [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Exprimarea a fost gresita. Comisionul este de max. 2% ceea ce inseamna ca poate avea valori intre 0 si max. 2%. In realitate insa cred ca in cazul ANAF este sub 1%.

   Se adreseaza momentan doar persoanelor fizice
  • +1 (1 vot)    
   Comision (Marţi, 22 noiembrie 2016, 16:39)

   Un User [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Pe Ghiseul.ro se poate plati cu orice card indiferent ca este de persoana fizica sau de firma. Daca vorbim insa despre debitele afisate atunci vorbim doar despre debitele personelor fizice
   • +1 (1 vot)    
    formularea generala ar induce si IMM (Marţi, 22 noiembrie 2016, 19:16)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Un User

    urile, asa ar fi normal, de ce iar sa facem poteca la Trezorerie ptr op pe hartie ? parca Op pe hartie era undeva inainte de anul 2.000, adica in Mileniul trecut
 • +5 (7 voturi)    
  Raiffeisen este pe drumul exit ului ! (Marţi, 22 noiembrie 2016, 13:15)

  un domn [utilizator]

  dupa declaratiile belicoase ale lui Steven...e clara treaba !
  • +1 (1 vot)    
   not so fast (Marţi, 22 noiembrie 2016, 21:55)

   ClaudiuO [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Raiffeisen , fiind una dintre cele mai scumpe banci din RO , e in procese de reducere a costurilor de prin 2013. Nu doar in Romania.

   Sunt in 2016 si inca tot reduc costurile. Chiar acum cateva zile au inchis o sucursala din zona. Bine nu o duc , aia ii clar. Au venit din spate banci low cost "gen BT" care au cam rupt piata , Raiffeisen fiind incapabila sa se adapteze (pana la urma e banca venita la "furat..." nu la povesti)

   Acuma sa vedem cat mai reduc costurile baietii dar nu mi-as face griji in urmatorii 5 ani pentru un exit. Poate mai incolo.
 • +11 (13 voturi)    
  taxa de 2% (Marţi, 22 noiembrie 2016, 13:23)

  bobyff [utilizator]

  Taxa de 2% este mare... eu ca SRL as fi platit bancii undeva pe la 1.3% - 1.5% taxa pe tranzactie pentru o plata online cu cardul. Ceea ce inseamna ca ANAF-ul, la volumul lor de tranzactii ar fi putut negocia sub 1%. Iar au facut manevre in dauna contribuabililor.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu cred ca sunt manevre (Marţi, 22 noiembrie 2016, 16:14)

   Un User [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   Exprimarea nu a fost cea mai inspirata. Valorile sunt intradevar sub 1% valoarea mentionata in documentatie este una maximala
 • +5 (7 voturi)    
  0.9% (Marţi, 22 noiembrie 2016, 13:35)

  AliaElena [anonim]

  Eu ca SRL platesc fix 0.9%, contract cu Garanti.
  De ce statul, adica noi, plateste 2%, cand e vorba de volum? Mai mult de 0.5% nu ar trebuie sa se plateasca!
  De aia bancile nu dau un scuipat pe clienti fizici sau juridici!
  • 0 (0 voturi)    
   Exprimare neinspirata (Marţi, 22 noiembrie 2016, 16:23)

   Un User [utilizator] i-a raspuns lui AliaElena

   2% este o valoare maximala. In realitatea comisionul este sub 1%. Va recomand o documentare corecta inainte de a trage concluzii pripite. In acest caz atat partea publica cat si cea privata din acest proiect au facut tot ce era omeneste posibil ca ANAF sa fie in Ghiseul.ro in cele mai avantajoase conditii.
 • +7 (9 voturi)    
  2%? (Marţi, 22 noiembrie 2016, 13:37)

  andimi [utilizator]

  ca si ceilalti cititori si eu am sesizat comisionul exagerat, de 2%. Fiscul poate sa negovieze ceva mai mic, insa se pare ca nu se vrea. Pina la urma tot noi platim!
 • +3 (5 voturi)    
  OMFG (Marţi, 22 noiembrie 2016, 13:42)

  nano2k [utilizator]

  OMFG ce grafica de gradinita.
  Mi-e teama si de tehnologia din spate...
 • +4 (6 voturi)    
  2% e IMENS (Marţi, 22 noiembrie 2016, 14:04)

  jolian [utilizator]

  Comisionul e imens.
  Trebuia maxim 0.1% si plafonare la 5 lei. Banca nu face mai nimic pentru platile astea.
  Nu monteaza POS-uri si nu angajeaza oameni pentru asta.
  Iarasi o dovada ca statul nu stie sa negocieze.
  Trebuia scos caietul de sarcini cu 0.1 comision si asteptat.
  La rulaje de miliarde comisioanele ajung la milioane. Bani gratis pentru banci.
 • +2 (4 voturi)    
  De ce (Marţi, 22 noiembrie 2016, 14:10)

  freeware4all [anonim]

  Oare de ce a fost refuzata banca Raiffeisen? O fi oferit sub 2% comision si nu "ajungea la toata lumea" ?
  DNA? Aloo ? Esti pe faza, sau .... ????
 • +3 (5 voturi)    
  Maxim 2‰ (Marţi, 22 noiembrie 2016, 14:10)

  Andy19 [utilizator]

  Remarc si eu ca multi oameni nu citesc cu atentie, eu inteleg ca este vorba de maxim 2‰. Cel mai probabil s-a negociat sa fie mult mai mic. Si comisionul il suporta ANAF.
  • 0 (0 voturi)    
   aha (Marţi, 22 noiembrie 2016, 15:11)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Andy19

   Si ANAF scoate bani la imprimanta sau cum? Nu tot din taxele tale se plateste comisionul?
 • +4 (6 voturi)    
  da-o-ncolo de treaba!! (Marţi, 22 noiembrie 2016, 14:11)

  Codruta N [utilizator]

  UNDE naiba s-a mai vazut comision 2%? in special la tranzactiile cu cardul??!!
  ???!!!
 • 0 (0 voturi)    
  :) (Marţi, 22 noiembrie 2016, 15:11)

  Xorciser [utilizator]

  In conditiile astea prefer sa platesc direct in contul ANAF- comision 3 lei pe care il dau bancii mele.
 • 0 (2 voturi)    
  Lamuriri (Marţi, 22 noiembrie 2016, 16:43)

  Un User [utilizator]

  Este vorba despre o exprimare nefericita. 2% este un prag maximal. Practic comisionul negociat de ANAF este mult mai mic coborand sub 1 %. In acest proiect ambele parti si statul si mediul privat au facut tot ce era omeneste posibil ca ANAF sa dobandeasca cele mai bune conditii.
 • 0 (0 voturi)    
  Cozile nesfarsite de la ANAF au explicatii: (Marţi, 22 noiembrie 2016, 17:04)

  Nonverba [utilizator]

  1) incultura financiara din partea populatiei si 2) nesimtire din partea ANAF. S-a facut atata tapaj pe tema faptului ca s-au instalat PSD-uri la ghisee, mare chestie, dar nu s-a spus si ca orice ins posesor de card -inclusiv de pensie, poate sa-si plateasca prin TRANSFER BANCAR taxele si impozitele daca, cu un efort minimal, administratiile fiscale locale ar afisa la loc vizibil sau ar comunica bancilor conturile in care sa se faca platile (ca de regula sunt 3-4 conturi importante pentru impozitele persoanelor fizice si PFA-urilor). Dar nu, romanul trebuie tinut ca sclavul la coada si dealtfel el savureaza aceasta situatie, chiar daca ar sti ca are si alte variante, prefera sa transpire si sa lesine pe la cozi dar sa primeasca de la finante HARTIA. De la un punct incolo nu e nicio diferenta intre cetateanul de rand si sarmanii din medii nefavorizate care "pun degetul" si fac dosare de ajutor social si "rechizitii" pentru copii.
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 13:26)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Nonverba

   Eu platesc de ani de zile doar online. As vrea sa fac cateva precizari la ce spuneti:

   1. Cozile imense de la ANAF sunt de fapt cozi la doua ghisee: ANAF si trezorerie. La orice plata probabil ca ati stat la doua cozi (la bonul de plata si la casierie)- explicatia e simpla: ANAF e "bonul de plata" si Trezoreria e casieria. Sunt doua institutii separate, nici eu nu am inteles niciodata de ce nu reusesc sa comaseze intr-o singura operatiune (scuza era ca nu au cadru legal, dar probabil ca e vorba doar de a tine cat mai multi oameni angajati).

   2. Conturile sunt afisate peste tot- inclusiv pe deciziile de impunere, inclusiv online.

   3. Contul de inregistrare la ANAF online e foarte folositor- intrucat iti poti genera singur "bonul de plata" si dupa aceea faci plata prin online banking. Sau daca stii cat ai de plata deja faci plata direct prin online banking.

   Am mai fost si pe la cozi la ANAF, in special pentru depunere acte in original la registratura- nu am inteles de ce nu pot fi depuse online, ma rog cred ca e vorba de isteria stampilelor care acum o sa dispara.

   Am observat acolo cum angajatii ANAF raspandeau mitul ca "platile online nu sunt sigure, daca cumva plata nu e primita trebuie sa faceti dovada ca s-a platit, iar dovada e [haha] confirmarea de la ANAF"- deci descurajau total platile online si incurajau ingramadeala din sedii- probabil reminiscente comuniste, unde era coada inseamna ca era activitate sau nu stiu.

   Oricum eu nu mai ma duc in persoana la ANAF decat atunci cand e neaparat nevoie- in principiu o data pe an.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by