- NOTA: Ghiseul.ro permite in prezent, pentru un comision de maxim 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mare de 30 de lei, plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto catre 267 de primarii inrolate in sistem. Platile pot fi facute momentan numai de contribuabili persoane fizice, indiferent ca au un card emis in tara sau in afara tarii, iar comisionul este suportat integral de catre primarii.
- Ghiseul.ro este un proiect al Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei (A.A.D.R.) in parteneriat cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (A.P.E.R.O.).
- HotNews.ro a testat solutia informatica si va prezentam in articol pas cu pas cum se vor putea obtine datele de acces
HotNews.ro a scris in premiera in primavara acestui an despre posibilitatea pentru contribuabilii persoane fizice din Romania de a obtine online datele de acces in Ghiseul.ro pentru a-si plati prin internet amenzile, taxele si impozitele locale.
Noutatea este ca, incepand de saptamana viitoare, acest serviciu va fi disponibil si romanilor din Diaspora, care au de achitat in tara taxe si impozite locale sau amenzi auto. Procesatorul pentru emiterea de date de acces catre romanii din diaspora este Netopia Mobil Pay.
HotNews.ro a testat impreuna cu George Anghel, directorul executiv al APERO, solutia informatica si va prezentam in cele ce urmeaza pas cu pas cum se vor putea obtine datele de acces de catre romanii din Diaspora.
- Pasul 1: Deschide Ghiseul.ro si apasa 'Vreau cont'

Click pentru a deschide
- Pasul 2: Se va deschide fereastra 'Solicitare date de acces' in care primul pas este cel de verificare al CNPului. Prin urmare trebuie sa introduci CNP-ul si apoi sa apesi pe butonul 'Trimite cerere'.

Click pentru a deschide
- Pasul 3: Se va deschide o fereastra in care trebuie sa introduci alte date precum: Nume si prenume; adresa de email; confirmare a adresei de email; telefonul mobil. Trebuie bifata casuta cu 'Card emis de o banca din strainatate' si introdus codul CAPTCHA, bifata si casuta cu acordul asupra procesarii datelor si apoi trebuie sa apesi 'Trimite cerere'.

Click pentru a deschide
- Pasul 4: Validare card

Click pentru a deschide
Aici va aparea urmatorul mesaj: "Aceasta solicitare este gratuita. Suma de 1 leu va fi returnata ulterior in contul dumneavoastra. In cazul in care cardul este in valuta si tranzactia se realizeaza prin conversie EURO/DOLAR la LEU atunci suma returnata poate diferi in functie de cursul valutar din ziua respectiva."
De ce apare acest mesaj? Am spus mai sus ca procesatorul pentru emiterea de date de acces catre romanii din Diaspora este Netopia Mobil Pay. Tranzactia este necesara pentru obtinerea unui cod secret de activare, din 6 cifre, fara de care nu poti obtine datele de acces in Ghiseul.ro. Este o masura in plus de securitate.
Trebuie sa apesi butonul 'Pasul urmator'.
- Pasul 5: Efectuezi tranzactia de 1 leu:

Click pentru a deschide
Va trebui sa introduci: Numarul de cardului, numele detinatorului de card, data de valabilitate a cardului, codul de siguranta de pe spatele cardului si apesi butonul: 'Platesc in siguranta'.
- Pasul 6: Imediat iti va aparea mesajul:
"Pe adresa dumneavoastra de email a fost trimis un link de confirmare. Accesati link-ul si introduceti codul de activare mentionat in detaliile tranzactiei realizate in pasul anterior. Detaliile trazactiei ce includ codul de activare le puteti vizualiza fie online in Internet Banking, fie pe extrasul de cont in format hartie".

Click pentru a deschide
Codul acesta de 6 cifre il poti obtine intrand online pe contul de internet banking si vizualizand ultimele tranzactii sau cerand un extras de cont in format hartie de la banca emitenta a cardului.
- Pasul 7: Deschizi mesajul email de confirmare a tranzactiei si dai click pe linkul catre o pagina in care trebuie sa introduci codul secret de activare (codul de 6 cifre).

Click pentru a deschide
- Pasul 8: Introdu codul de activare din cele 6 cifre

Click pentru a deschide
- Pasul 9: Esti informat ca ai primit pe email userul si parola pentru a intra in Ghiseul.ro

Click pentru a deschide
- Pasul 10: Intra pe email si vezi ce user si parola ai primit.

Click pentru a deschide
In email esti informat si ca 'la prima autentificare reusita folosind aceste date de acces, sistemul va solicita schimbarea parolei cu una stiuta doar de dumneavoastra'.
CAS,CASS,impozit pe venit, cotizatie la pensie, cotizatie la ajutor social.
Lista continua. Ceea ce spui tu e ca ei platesc INDIRECT taxe pe consum. Astea le platim toti, nu e nimic special in asta.
mai mult, CASS se poate plati (din cate stiu) doar de angajator. Ar fi frumos sa poata plati ei si CASS si contributii la pensii si toate taxele asa cum le platim noi.
Sunt curios daca vom vedea statistici cu platile efectuate de diaspora in romania. (doar contributii, nu taxe pe consum).
Cu alte cuvinte, un roman din diaspora pe care nu il intereseaza ce se intampla cu taxele pe munca in Romania poate vota bine-mersi pe unul care promite scaderea cu 100% a taxelor pe consum si cresterea cu 100% a taxelor pe munca.
Ceea ce nu e ok. Daca vreti sa fiti considerati romani la bine, atunci sa fiti romani si la rau. Ce platiti in statul respectiv, este strict problema voastra si a statului in care lucrati. E simplu.
Socoteala cu statul roman, se face pe teritoriul romaniei si singura autoritate care poate spune daca v-ati platit taxele si impozitele pe venit e ANAF. Alte scuze, mai tarziu.
de acord? cred ca iese USR cu 60%..
daca votul ar fi ponderat cu pozitia financiara neta fata de bugetul de stat, cred ca iese USR cu 95%..
Ipoteza:
gandeste-te ca maine apare din nou PCR (stiu ca este interzis prin lege, dar ipotetic)
eu sunt in diaspora (stau in romania, dar din nou, ipotetic)
Ce ai zice daca as vota mereu cu PCR? doar pentru ca pot si ca nu ma afecteaza.
cum sa nu simta cel din diaspora consecintele? poate nu te-ai prins, dar nu a plecat pentru ca in tara lui curgea lapte si miere, nu a fost incantat sa-si lase in urma familia si prietenii, nici nu i-a fost usor sa se adapteze intr-o tara noua, cu obiceiuri noi. rezultatul alegerilor ii afecteaza si pe romanii din diaspora. sunt foarte multi care s-ar intoarce. daca ar avea la ce.
Ca am mai auzit si alte texte de genu: Eu votez pentru familia mea. Raspunsul e: nu, tu votezi pentru tine, si familia ta voteaza pentru ea.
Atata timp cat vor plati toate taxele pe care le platim noi (aici vorbesc de taxele catre statul roman), sa voteze. Daca nu platesc, din orice motiv, sa nu voteze. Sa ne lase pe noi sa ne decidem viitorul (bun sau rau).
Cand vor reveni in tara, vor vota din nou, dar pentru ca nu au la ce sa se intoarca sa nu aiba nici la ce sa voteze. Ca asa e corect.
de unde incepi? iti faci partid? :)
si nu m-ai lamurit, daca imi platesc pe ghiseul.ro taxele, dar nu sunt in Romania, ma lasi sa votez sau nu? care e baremul?
Daca nu platesti taxele astea, ne pare rau...dar nu e ok sa influentezi viata celor care aduc valoare in Romania.
pe aceeasi logica am putea spune ca cine nu plateste impozit pe profit si TVA nu poate vota? in definitiv, astea 2 sunt cele mai importante surse de venit la bugetul de stat.
vrei sa "aduci valoare"? atunci importanta e pozitia neta fata de buget - cat platesti vs cat primesti.
SI da, chiar daca sunt taxe pe munca, daca vrei sa fi roman (nu doar la vot ci si la obligatii) atunci ai obligatia sa platesti toate taxele.
Ala care plateste 5% din salariul lui (ca e minim pe economie, ca e 10.000 de euro) e mai indreptatit sa voteze decat oricare om din diaspora care se ascunde in spatele vorbei: TRIMIT BANI IN TARA SI DE ACOLO STATUL ISI IA TVA.
De ce? pentru ca munceste in romania, pentru ca e afectat in mod direct de tot ce se intampla in romania.
Chiar daca plateste 50 de lei si beneficiaza de 500 de lei, crede-ma ca sunt altii ca mine care platesc 1000 de lei si nu folosesc deloc acel sistem. Ma mandresc cu oamenii care muncesc in romania (chiar daca pe salariul minim).
pana la urma care este principiul? daca platesc taxe nu e bine ca nu platesc aceleasi taxe ca tine. daca aduc valoare nu e bine ca nu sunt in tara sa ma bucur de ea..
si cu aia 7 milioane de asistati care bat de departe 5 milioane de salariati te mandresti? sau doar cu aia care au salariul minim pe cartea de munca pentru ca diferenta o iau la negru? Dacian Ciolos a lucrat la Bruxelles atatia ani.. presupun ca e mai prejos pe scara ta de valori decat un Dorel, nu? dar cu Nadia Comaneci, care locuieste in SUA, te mandresti? sau cu Brancusi, care a invatat de la Rodin si a creat la Paris?
penibil.
Dar ma mandresc cu oamenii care muncesc in Romania (chiar pe salariul minim pe economie).
Iti explic acum de ce:
sa luam un brutar (salariu minim pe economie).
are salar 1000 de lei, dar el foloseste faina (sunt sanse foarte mari sa fie o faina de la un producator roman). Faina aia e facuta de un alt om care ia si el salariul minim. Graul pentru faina se prea poate sa fie facut in Romania, deci inca un salariat cu minimul pe economie. Pana acum am numarat 3 salariati + 3 firme.
Vrei sa mergem si la ingrasamant? Eu zic sa ne oprim aici.
Acum sa vedem in cazul celor din diaspora.
Castiga 1000 de euro pe luna, din care trimit sa zicem 900 de euro acasa din care platesc TVA (ca CAS,CASS si alte taxe pe munca nu platesc in romania).
Omul e tot brutar(in tara x), asa ca ia faina produsa in tara x, din graul facut in tara x.
Bun, acum....statul roman, pe cine ar trebui sa aprecieze? Un om care da de lucru altor 2 oameni sau un om care trimite bani in tara familiei lui?
Vezi? Aici e problema, cei care produc in romania, chiar si pentru export, aduc valoare mai mare Romaniei decat romanii care stau in diaspora.
Legat de cei mentionati de tine, nu ma pronunt pentru ca:
1. unii au murit inainte sa ma nasc eu
2. unii s-au intors in tara, si da..cu ei ma mandresc. (PS: Nadia comaneci a aparut si in ceva reclame romanesti, deci a produs ceva pentru romania si in romania).
2. deci s-a terminat cu adus valoare, important e ca nu trag cot la cot cu voi nu? clasa muncitoare, mandra ca o floare.. poate ar trebui sa pui mana pe o carte. macar sa stii si tu cand vorbesti de socialism si cand o dai in comunism...
Dar, din nou, vorbim de TOATE taxele.
un prieten nu ar avea voie sa plateasca in locul meu, daca eu momentan nu am bani? ce rost are securismul asta exacerbat?
la giseu la banca la fel. te duci sa platesti ceva, deci tu le dai lor bani, nu ei tie, dar e musai sa le arati CI.
cine au facut astfel de legi ar trebui calcati in picioare!
multe banci au renuntat la comision la transferul electronic (la urma urmei investitia in soft si echipament se amortizeaza din disparitia cheltuielilor de intretinere aghiseelor fizice) dar hulpavul stat care functioneaza exclusiv pe banii nostri s-a gasit sa ceara si comision pe deasupra.
de asta raman la parerea (valabila pt. orice tara, nu numai la noi) cele mai odioase personaje, cu cele mai odioase si antidemocratice mentalitati pot fi intalnite preponderent in doua zone : servicii secrete si fisc.
Astazi este 2 si ciuciu,
Functionalitatea prezentata in acest articol, care a fost facut tocmai sa corecteze greseala facuta de Agerpres, presupune ca romanii din Diaspora isi vor putea face cont singuri in Ghiseul.ro incepand de luni fara sa mai fie nevoiti sa vina in tara pentru acest lucru.