EXCLUSIV Statul se pregateste sa acopere, in acest an, prin majorare de capital datoria istorica de aproape 230 milioane de lei pe care Posta o are la bugetul de stat/Listarea la bursa, in maxim 2 ani

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 6 decembrie 2016, 14:12 Economie | Telecom


Delia Popescu, ministrul Comunicatiilor
Foto: MCSI
Ministerul Comunicatiilor a primit 172,3 milioane de lei prin cea de-a doua rectificare bugetara din acest an pentru majorarea capitalului social al Postei, si, fiind vorba despre rectificarea bugetului de stat pentru 2016, majorarea se poate realiza numai pana la finalul acestui an, a declarat marti pentru HotNews.ro Delia Popescu, ministrul Comunicatiilor. 'Prin aceasta masura, se vor acoperi datoriile 'istorice' de aproape 230 miloane de lei pe care Posta le are catre bugetul de stat. Ministerul intentioneaza ca, in maxim 2 ani de la aplicarea acestei masuri de capitalizare, sa se realizeze si listarea pe bursa a companiei', a mai precizat Delia Popescu.

 • "Scopul majorarii contributiei statului la capitalul social al Companiei Nationale Posta Romana, proportional cu cota de participare detinuta de catre statul roman in companie, este acela de achitare a datoriilor restante la bugetul general consolidat. Conform OUG 86/2016, fiind vorba despre rectificarea bugetului de stat pentru anul 2016, majorarea se poate realiza numai pana la finalul acestui an. Prin aceasta masura, se vor acoperi doar datoriile 'istorice' catre bugetul de stat, restul datoriilor constituie o responsabilitate a managementului CNPR", a precizat marti pentru HotNews.ro Delia Popescu, ministrul Comunicatiilor (MCSI).

Conform datelor Ministerului Comunicatiilor, datoria restanta a Postei la bugetul de stat este de 229.807.542 lei. Prin majorarea de capital, statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor, va trebui sa contribuie cu 172.355.656 lei, iar suma cu care va trebui sa contribuie Fondul Proprietatea este de 57.451.885 lei.

Este de acord Fondul Proprietatea sa participe la aceasta majorare de capital?

 • "Conform ultimei sedinte a Consiliului de Administratie, din 24.11.2016, s-a aprobat convocarea AGA, in vederea efectuarii majorarii de capital. Ministerul Comunicatiilor se bazeaza pe maturitatea si echilibrul Fondului Proprietatea, in calitate de actionar minoritar al CNPR, ca va intreprinde toate masurile necesare pentru bunul mers al Companiei, alaturi de partenerul majoritar: statul roman. Sedinta AGA urmeaza sa fie convocata in cateva zile", a precizat ministrul.

Intentiile ministerului nu se opresc aici.

 • "Acoperirea datoriilor istorice ale CNPR catre bugetul de stat reprezinta o masura suficienta prin care CNPR devine o companie atractiva si cu un bun potential de listare pe bursa. Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala intentioneaza ca, in maxim 2 ani de la aplicarea acestei masuri de capitalizare, sa se realizeze si listarea pe bursa a CNPR. Pachetul de actiuni care va fi listat la bursa va fi stabilit de consultantul pentru privatizare", a mai spus Delia Popescu.

Ce spune conducerea Postei, despre nevoia de capitalizare a companiei:

Contactati luna trecuta de HotNews.ro, imediat dupa ce Guvernul a anuntat alocarea sumei de 172,3 milioane lei pentru majorarea de capital de la Posta, oficialii operatorului postal national au declarat urmatoarele:

 • "Tema capitalizarii companiei are o importanta covarsitoare pentru revirimentul acesteia, prin constituirea premiselor reale de repozitionare a companiei la aceeasi linie de start, in competitia celor mai puternici actori ai serviciilor postale de pe piata. Actiunea de capitalizare va amplifica, in fapt, potentialul de succes si avantajele competitive ale acestei companii materializate intr-un brand national foarte cunoscut, un capital uman substantial si calificat si o infrastructura operationala foarte bine structurata.
 • Obligativitatea ca mare parte din veniturile companiei sa fie directionate, in mod continuu, catre acoperirea datoriilor istorice si a penalitatilor aferente, in detrimentul efectuarii unor investitii structurale strategice, a determinat ca operatorul national de servicii postale sa dezvolte o aliniere tardiva la standardele de modernizare si tehnologizare necesare pentru o pozitie puternica pe piata, pierzand astfel, in ultimii 10 ani, cote de piata importante pe diferite paliere de activitate. Cu toate ca eforturile companiei au fost constante, in vederea diminuarii datoriilor, nivelul acestora ramane insa unul destul de alarmant, de aceea o actiune concertata in vederea capitalizarii companiei este imperios necesara.
 • Arhitectii acestei operatiuni de capitalizare vor fi, conform legislatiei in vigoare, actionarii companiei: Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) si Fondul Proprietatea, acest demers excedand competentelor managementului CNPR.
 • La momentul prezent, initiatorii mentionati mai sus agreaza printr-un acord acest demers, urmand ca, in perioada imediat urmatoare, sa stabileasca un parcurs de actiuni menit sa desavarseasca acest proces si sa transmita companiei instructiuni si un calendar de implementare in vederea pregatirii, in limita competentelor sale, a acestei operatiuni", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Postei Romane.

Ce spunea seful Consiliului Concurentei in luna septembrie din acest an: Dupa ce se face aceasta "curatenie" la Posta Romana, va urma cel mai probabil o listare


In luna septembrie a acestui an, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei declara ca Executivul European a declansat, anul trecut, la cererea statului roman, o investigatie la Posta Romana care a identificat ca operatorul postal trebuie sa returneze la buget cateva milioane de euro, suma aferenta subventiilor primite pentru distribuirea pensiilor si platilor compensatorii platite de stat pentru concedierile colective la Posta care potrivit legii ar fi trebuit platite din bugetul companiei. In acelasi timp, a mai spus atunci Chiritoiu, statul pregateste o capitalizare de 50 milioane de euro la Posta care va acoperi toate datoriile si amenzile pe care le are de platit Posta catre bugetul de stat.

 • "Exista o investigatie a Comisiei Europene la Posta Romana, investigatie care a fost ceruta de statul roman. Am vrut sa stim ca trecutul Postei este curat si nu riscam sa vina vreodata o investgatie a Comisiei care sa dezechilibreze functionarea Postei. Vrem sa-i curatam trecutul si sa-i organizam viitorul. Comisia Europeana considera ca Guvernul a acordat subventii prea mari Postei Romane, care va trebui sa-i returneze inapoi statului. Discutiile sunt inca in derulare cu Executivul European. Ne asteptam sa fie vorba de cateva milioane de euro. In acelasi timp, pregatim o capitalizare de 50 milioane euro la Posta Romana. Posta va primi bani de la stat si la capitalizarea aceasta va participa si Fondul Proprietatea, ca sa-si pastreze partea lui de 25%, capitalizare cu care Comisia Europeana este de acord.", a declarat in 17 septembrie Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Chiritoiu a precizat ca dupa ce se face aceasta "curatenie" la Posta Romana, va urma cel mai probabil o listare, "in care statul sa-si pastreze pachetul majoritar si sa vanda un pachet minoritar". Cand? "Probabil in cel mai bun caz la anul", a spus presedintele Consiliului Concurentei.

Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati pana la 24.814 angajati.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2842 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  asta se citeste: (Marţi, 6 decembrie 2016, 14:28)

  Toni_Romania [utilizator]

  "Datoriile se dau in carca populatiilor".
 • 0 (0 voturi)    
  DA NU-I MAI BINE... (Marţi, 6 decembrie 2016, 14:29)

  schroedinger [utilizator]

  Sa folosim banii aia la infrastructura? Sau o sa dotati posta cu elicoptere?
 • +2 (2 voturi)    
  Alba-neagra cu mai ulte culori (Marţi, 6 decembrie 2016, 14:59)

  valll [utilizator]

  Precum escrocii de mahala inseala fraierii manipuland cu iuteala de mana doua bile, pana-i lasa lefteri, tot asa s-a intamplat cu romanii pana de 26 de ani. Nu stiu daca „specialistii” in contabilitate ai guvernelor au priceput cum aluneca banii dintr-o parte in alta pana dispar si dar au tacut din complicitate, sau n-au priceput. Pana la urma, ramanem fara bunuri si, pe de-asupra, mai dam si bani.
  E un cosmar! Nimeni mu este prins, nimeni nu e dovedit, nimeni nu plateste. Nici macar „Unde esti tu, Tepes Doamne?” nu mai poti striga, ca apare unul din ceata escrocilor Ponta-Ghita si-ti striga: sunt aici, voteza-ma!
  • +3 (3 voturi)    
   mda (Marţi, 6 decembrie 2016, 15:45)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui valll

   nu inteleg cum poti conduce o firma si chiar o tara intreaga in pierdere timp de decenii !? managerii ce pazesc p'acolo? adica stiu ca se baga miinile in buget pina la umar (si ambele miini) dar totusi...
 • +2 (2 voturi)    
  Pareri . (Marţi, 6 decembrie 2016, 16:07)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Statul roman , cu influente inca de tip socialist , continua sa tina departe de el tot ce inseamna performanta si echitate in raport cu mediul privat . De la privati se urmareste doar conformare fiscala , iar de la organizatiile de Stat , doar interese si spagi pentru cei din administratia acestui Stat . Domnilor ! Vreti o viata corecta pentru romani ? Privatizati tot si atunci este in regula .N-o sa mai aveti ce fura asa, la drumul mare .
  • 0 (0 voturi)    
   Efectul fluture (Marţi, 6 decembrie 2016, 21:48)

   mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Și uite așa începe ...de la un coment azi, mâine 5...poimâine 10 pana devine trend. Sa privatizam... Și cine, ma rog, sa cumpere? Sa se bată Royal Mail cu UPS-ul și cu FedEx-ul pe o noua proprietate de monopoly? Scazi datoriile istorice din preț, scazi indicele de rentabilitate (nu sunt expert in achizitii și ma opresc aici) și ajungi la un 100 de mil numa' bun de investit intr-un sistem informatic nou și aiurea. Dar rămâi fără o structura, proprietate naționala care, gestionata corect, poate aduce profit. Ca doar UPS-ul și Royal Mail și toți ceilalți doar nu or lucra pro bono - deci e o piața buna aici. De ce sa o dai? Doar e suficient sa vina un director bun și sa restructureze chestii. E posibil sa fie vorba doar de refacerea unor fluxuri blocante, reorganizarea personalului și impunerea unor norme stricte de performanța pentru ca sistemul sa devină viabil. My two cents...
   • 0 (0 voturi)    
    Contre . (Marţi, 6 decembrie 2016, 22:07)

    Andrei_Fieraru [utilizator] i-a raspuns lui mumuishere

    Vorbe , nene ! Stim toti cum gestioneaza la noi aceasta organizatie numita Stat . Nu se mai poate schimba nimic . Chiar daca se incearca privatizarea managementului sau se incearca o conducere de tip corporatist . Vezi cazuri cunoscute , celebre , ca Tarom sau mai putin cunoscute dar la fel de paguboase , ca CEC Bank . Oricum , lista este lunga .
 • 0 (0 voturi)    
  daca nu ar fi avut management politic (Marţi, 6 decembrie 2016, 20:30)

  Ochiana [utilizator]

  dezastruos ani la rand, poate nu s-ar fi ajuns la datoriile astae uriase


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by