Cetatenii straini din afara Uniunii Europene pot incepand de luni, 5 decembrie, sa achite online cu cardul, pe Ghiseul.ro, contravaloarea permisului de sedere temporara in Romania, dupa ce Imprimeria Nationala s-a inrolat in aceasta platforma de plati electronice, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor. Contactati de HotNews.ro, oficialii Imprimeriei au precizat ca, pana in 15 ianuarie 2017, se vor putea achita in acelasi mod si alte documente ce se elibereaza cetatenilor straini.

Imprimeria Nationala a intrat in Ghiseul.roFoto: Captura Ghiseul.ro

Detaliile oferite de Imprimeria Nationala pentru HotNews.ro:

"Venind in intampinarea clientilor prin diversificarea modalitatilor de plata C.N. 'Imprimeria Nationala' - S.A. a aderat la data de 05 decembrie 2016 la Sistemul National Electronic de Plata cu Cardul Bancar (SNEP) prin intermediul www.ghiseul.ro, oferind, astfel, posibilitatea de a efectua plata online, intr-o prima etapa, pentru achitarea contravalorii permisului de sedere temporara.

In acest moment, in cadrul SNEP este implementata si functionala plata online pentru permisul de sedere ce se elibereaza cetatenilor straini.

In perioada urmatoare vor fi incluse in cadrul SNEP si alte produse ale companiei. Astfel, pana la data de 15 ianuarie 2017, se vor introduce si alte produse (documente) ce se elibereaza cetatenilor straini:

  • Pasaport eliberat persoanelor fara cetatenie;
  • Document de calatorie eliberat refugiatilor recunoscuta in baza Conventiei de la Geneva;
  • Document de calatorie eliberat persoanelor care au obtinut protectie subsidiara;

Mentionam ca aceste documente sunt reglementate de Hotararea Guvernului nr. 1566 din 25 noiembrie 2008 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 557/2006 privind stabilirea datei de la care se pun in circulatie pasapoartele electronice, precum si a formei si continutului acestora.

Astfel, in ghiseul.ro este configurata o categorie generala (o grupa de venituri care nu se incadreaza in categoria impozitelor si taxelor) avand in acest moment ca subdiviziune Permise de sedere. Dupa implementare ulterioara a altor produse (mentionate anterior) categoria generala va cuprinde in detaliere produsele pentru care se va opta la plata.

Sectiunea aferenta selectarii produsului din cadrul ghiseul.ro va fi de forma:

Click pentru a deschide

Obligatia efectuarii platii pentru aceste produse revine persoanelor care depun o cerere pentru eliberarea unui astfel de document, in situatia de fata produsele fiind destinate doar cetatenilor straini.

Referitor la contravaloarea produselor mentionate anterior, precizam urmatoarele:

Click pentru a deschide

Mai multe informatii referitoare la permisele de sedere si/sau cetatenii care beneficiaza de aceste permise se pot consulta pe site-ul Inspectoratului General de Imigrari - aici."

Informatie de context

Platforma online Ghiseul.ro permite in prezent, pentru un comision de maxim 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mare de 30 de lei, plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto catre 267 de primarii inrolate in sistem. Platile pot fi facute momentan numai de contribuabili persoane fizice, indiferent ca au un card emis in tara sau in afara tarii, iar comisionul este suportat integral de catre primarii.

Ghiseul.ro este un proiect al Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei (A.A.D.R.) in parteneriat cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (A.P.E.R.O.).

Romanii din Diaspora au posibilitatea, incepand de luni, 5 decembrie, sa-si genereze singuri online datele de acces (utilizator si parola) in Ghiseul.ro, putand astfel sa-si plateasca prin internet, din strainatate, amenzile primite in tara, precum si taxele si impozitele locale. Ulterior obtinerii datelor de acces, acestia isi vor putea plati amenzile, taxele si impozitele cu orice card emis in tara sau in strainatate. Pentru contribuabilii persoane fizice din Romania, aceasta posibilitate a fost introdusa in luna martie 2016.