ANAF a fost inrolat in Ghiseul.ro, astfel ca, incepand de miercuri, 14 decembrie, contribuabilii persoane fizice si PFA-urile pot efectua online plata taxelor si impozitelor pe care le datoreaza catre ANAF, cum ar fi: impozit pe venituri din salarii sau din folosinta bunurilor, impozitul pe venituri din dividende, dobanzi, premii, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala sau din activitati agricole, a anuntat miercuri Ministerul Comunicatiilor. Totodata, pot fi platite online contributiile pentru asigurari sociale de stat datorate de asigurati, precum si amenzile judiciare.

ANAF a fost inrolat in Ghiseul.roFoto: APERO
  • George Anghel, directorul executiv al Asociatiei de Plati Electronice din Romania (A.P.E.R.O.) explica pe pagina sa de Facebook cum se pot plati online obligatiile fiscale catre ANAF:

"Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (A.A.D.R.), Asociatia de Plati Electronice din Romania (A.P.E.R.O.) si A.N.A.F. au finalizat inrolarea A.N.A.F. in Ghiseul.ro.

Sunt cateva lucruri pe care doresc sa vi le aduc la cunostinta:

1. A.N.A.F va fi accesibil doar celor autentificati - daca nu aveti cont folositi sectiunea Vreau Cont pentru a va genera online contul personal cu Cartea de identitate si un card bancar emis pe numele dumneavoastra.

2. A.N.A.F. va expune in Ghiseul.ro doar informatii despre obligatiile fiscale ale persoanelor fizice si PFA (inregistrate in baza CNP, nu pe baza de CUI).

3. Actualizarea informatiilor despre sumele de plata aferente obligatiilor fiscale catre A.N.A.F. se va face pe site-ul Ghiseul.ro in maxim 5 zile lucratoare de la data platii. Dovada platii se elibereaza in momentul imediat urmator finalizarii acesteia si se salveaza in site, o copie fiind trimisa si pe adresa de email a utilizatorului.

- Clarificari: Regula la platile facute pe Ghiseul.ro este ca informatiile despre sumele aferente taxelor si impozitelor se actualizeaza in timp real. In cazul A.N.A.F. insa, din considerente de ordin tehnic, aceasta actualizare imediata nu este posibila, motiv pentru care chiar daca ati facut plata si aveti dovada platii, informatiile despre sumele de plata se vor actualiza pe site in cateva zile (5).

4. La prima autentificare in Ghiseul.ro vi se va solicita acordul cu privire la respectarea Termenilor si Conditiilor de utilizare a platformei.

Speram ca aceasta noua functionalitate sa usureze misiunea platii taxelor si impozitelor catre A.N.A.F."

Oficialul APERO a atasat de asemenea si lista completa a tuturor obligatiilor fiscale catre ANAF ce pot fi platite prin Ghiseul.ro:

Click pentru a deschide

  • UPDATE Detalii ANAF despre comisionul pe care il va suporta la fiecare tranzactie online: Primul contract subsecvent va fi semnat cu Garanti Bank, care va percepe ANAF un comision de 0,24%, dar nu mai mult de 14,40 lei, din valoarea fiecarei plati efectuate electronic de contribuabil.

Comunicatul ANAF transmis miercuri:

  • "Persoanele fizice isi pot plati din 14 decembrie 2016 obligatiile fiscale si prin intermediul www.ghiseul.ro. ANAF a finalizat procedura de achizitie publica a serviciilor de acceptare a platilor online de impozite, taxe si contributii cu ajutorul cardului bancar, prin Sistemul National Electronic de Plati (www.ghiseul.ro), si a incheiat cu trei banci un Acord cadru valabil 32 de luni.
  • Pentru maximizarea eficientei economice a achizitiei si pastrarea posibilitatii adaptarii comisioanelor la volumul platilor, BCR, Banca Transilvania si Garanti Bank au semnat cu ANAF Acordul cadru conform caruia, periodic, este aleasa oferta cu pretul cel mai mic si este semnat un contract subsecvent pentru maxim 12 luni.
  • Primul contract subsecvent va fi semnat cu Garanti Bank, care va percepe ANAF un comision de 0,24%, dar nu mai mult de 14,40 lei, din valoarea fiecarei plati efectuate electronic de contribuabil.
  • In prezent, exista si posibilitatea achitarii obligatiilor fiscale in numerar sau prin card bancar la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului, prin virament (ordin de plata, internet banking etc) sau prin mandat postal. Ultimele doua zile au fost dedicate asigurarii functionarii optime si compatibilizarii sistemelor informatice ale AADR si MFP - ANAF."

Intrebat despre valoarea comisionului perceput ANAF la platile cu cardul prin Ghiseul.ro, George Anghel, directorul executiv al APERO a declarat:

  • "Asociatia de Plati Electronice din Romania (A.P.E.R.O) ramane consecventa angajamentului asumat fata de proiectul Ghiseul.ro si fata de Guvernul Romaniei. In acest sens A.P.E.R.O. prin membrii sai continua sa subventioneze costurile operationale ale proiectului Ghiseul.ro, aducand astfel o contributie importanta la dezvoltarea platilor electronice in Romania si la procesul de digitalizare a interactiunii cetatenilor cu autoritatile statului".

Informatie de context:

Platforma online Ghiseul.ro permite in prezent, pentru un comision de maxim 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mare de 30 de lei, plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto catre 267 de primarii inrolate in sistem. Platile pot fi facute momentan numai de contribuabili persoane fizice, indiferent ca au un card emis in tara sau in afara tarii, iar comisionul este suportat integral de catre primarii. Ghiseul.ro este un proiect al Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei (A.A.D.R.) in parteneriat cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (A.P.E.R.O.).