Mai multe companii de gazduire internet cer consultare publica inainte de introducerea unui tarif de inregistrare si mentenanta pe 5 ani pentru domeniile .ro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 26 ianuarie 2017, 15:11 Economie | Telecom


internet
Foto: MorgueFile.com
Cine va dori sa-si cumpere un nume de domeniu .ro incepand cu data de 1 iulie 2017 ar trebui sa plateasca un tarif unic de inregistrare si mentenanta de 39 euro + TVA pentru o perioada de 5 ani, iar dupa expirarea perioadei de 5 ani, ar avea de platit un tarif anual de mentenanta de 7,8 euro + TVA, conform propunerilor care ar fi fost facute in aceasta luna de catre RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro, atentioneaza intr-o scrisoare publica mai multe companii de web-hosting, care sustin ca o astfel de masura este neobisnuita in industrie si ar face mai putin accesibile domeniile .ro. Semnatarii sustin introducerea unei taxe anuale de mentenanta, dar care sa fie platita pe 1 an, nu pe 5 ani, si cer consultare publica.

Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI), care gestioneaza departamentul RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro, a anuntat in data de 23 decembrie 2016 ca vrea sa introduca un tarif de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile ".ro".

Intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor, mai multe companii de web hosting sustin, intr-o scrisoare publica, faptul ca RoTLD a organizat in data de 18 ianuarie 2017 o intalnire cu partenerii sai, companii de web hosting, prin care se inregistreaza in jur de 60% dintre domeniile 'ro' si ca 'la aceasta intalnire ROTLD a comunicat pentru prima data noile tarife de mentenanta si reguli de inregistrare pentru domeniile '.ro'.

In scrisoare se mentioneaza ca RoTLD a propus introducerea de la 1 iulie 2017 a unui tarif de 39 euro + TVA pentru inregistrarea unui domeniu pe 5 ani, urmand ca la expirarea acestui termen sa fie introdus un tarif anual de 7,8 euro + TVA. Semnatarii sustin introducerea unei taxe anuale de mentenanta, dar cer ca la inregistrarea unui nou domeniu sa nu existe o taxa unica de inregistrare si de mentenanta pe 5 ani de zile.

 • "Dintre cele mai populare 20 extensii de domenii din lume, doar unul nu permite inregistrarea pe 1 an, '.au' - minimum 2 ani. Dintre cele 29 extensii de domenii ale tarilor din UE, doar doua nu permit inregistrarea pe 1 an, '.gr' - 2 ani, '.hu' - 2 ani. ROTLD trebuie sa argumenteze detaliat de ce este necesara aceasta regula complet atipica in industrie", se arata in scrisoarea publica.

Adrian Andreias, director general al Hosterion SRL, partener ROTLD, despre tarifele si regulile propuse de RoTLD:

 • "Cei de la RoTLD vor sa treaca pe noul model de la 1 iulie 2017, potrivit caruia pentru toate domeniile inregistrate cu mai mult de 5 ani in urma, adica mai vechi de 1 iulie 2012, va trebui platit un tarif de mentenanta anuala incepand cu 1 iulie 2017. Nu e nimic de platit retroactiv, ci doar acest tarif anual de mentenanta care ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie 2017. Valoarea acestuia ar urma sa fie 7,8 euro plus TVA, pret pentru utilizator final. Partenerii vor avea un discount.
 • Pentru cei care au inregistrat domenii dupa 1 iulie 2012, se asteapta momentul de implinire a unui termen de 5 ani de utilizare a domeniilor .ro si abia apoi se aplica taxa de mentenanta anuala. Principiul este ca toti sa beneficieze de o perioada de gratie 5 ani.
 • Ceea ce semnalam noi este ce se va intampla cu domeniile care ar urma sa fie inregistrate dupa data de 1 iulie 2017, unde RoTLD propune ca nu poti sa mai inregistrezi un domeniu .ro decat pe 5 ani obligatoriu, deci automat trebuie sa platesti o suma mai mare.
 • Ceea ce solicitam este ca dupa data de 1 iulie 2017 sa nu fie introdus un tarif de inregistrare si mentenanta pe 5 ani, ci un tarif de inregistrare si mentenanta pe 1 an, tarif de 5 ori mai mic, la valoarea de 7,8 euro, aspect care vor face domeniile mult mai accesibile. Evident dupa plata acestui tarif de inregistrare si mentenanta pe 1 an, in anul urmator, ar urma sa se plateasca si tariful anual de mentenanta. RoTLD incaseaza aceeasi suma doar ca nu ia banii in avans", a precizat Adrian Andreias, pentru HotNews.ro.

Redam mai jos continutul scrisorii deschise:

"In 23 decembrie 2016 ROTLD a publicat online anuntul privind introducerea tarifului de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile '.ro' incepand cu 1 iulie 2017.

In 18 ianuarie 2017 ROTLD a organizat o intalnire cu partenerii sai, companii de web hosting, prin care se inregistreaza in jur de 60% dintre domeniile '.ro'. La aceasta intalnire ROTLD a comunicat pentru prima data noile tarife de mentenanta si reguli de inregistrare pentru domeniile ¬.ro¬.

Niciunul dintre partenerii prezenti la intalnire nu a negat necesitatea introducerii unui tarif anual de mentenanta, acesta fiind un standard de facto in industrie.

In timpul intalnirii, participantii au constatat ca exista mai multe puncte care trebuie discutate inainte de a stabili forma finala a introducerii tarifului anual de mentenanta. Partenerii ROTLD au oferit feedback extrem de valoros, cum ar fi:
 • Tariful de 39 euro + TVA pentru inregistrarea unui domeniu pe 5 ani, in loc de 7,8 euro + TVA pe 1 an este o masura neobisnuita in industrie si care face mai putin accesibile domeniile '.ro'
 • Incarcarea extraordinara care se creeaza pe departamentele de plati si suport ale ROTLD si ale partenerilor in ziua de 1 octombrie a fiecarui an, cand ar fi termenul limita de plata pentru mentenanta tuturor domeniilor '.ro' inregistrate pana la data de 1 iulie 2012. Reprezentatii ROTLD au estimat un numar de 600.000 de domenii pentru care se va achita tarif anual de mentenanta in perioada 1 iulie - 1 octombrie 2017.

In acest moment sunt peste 900,000 de domenii '.ro' inregistrate. Impactul deciziei ICI este unul major asupra tuturor utilizatorilor de domenii '.ro' si asupra multor categorii de companii din industria online.

Din aceste motive solicitam Consiliului de Administratie al ICI sa aloce o perioada de minimum 3 luni pentru consultari publice cu partenerii ROTLD, asociatii profesionale din IT&C, presa si utilizatori de domenii '.ro'.

Initierea acestor consultari se va face de catre ROTLD publicand online:
 • propunerea detaliata a ROTLD
 • fundamentarea economica pe care se bazeaza propunerea de inregistrare pe minimum 5 ani. Dintre cele mai populare 20 extensii de domenii din lume, doar unul nu permite inregistrarea pe 1 an, '.au' - minimum 2 ani. Dintre cele 29 extensii de domenii ale tarilor din UE, doar doua nu permit inregistrarea pe 1 an, '.gr' - 2 ani, '.hu' - 2 ani. ROTLD trebuie sa argumenteze detaliat de ce este necesara aceasta regula complet atipica in industrie.

Consultarea publica se va face prin intalniri si discutii organizate de catre ROTLD (online si offline) cu actorii din '.ro'.

ROTLD are 80 de parteneri localizati in toata tara, cat si in strainatate. Faptul ca ROTLD a acordat partenerilor doar 2 zile lucratoare, prelungite ulterior la 3 zile lucratoare, pentru a discuta intre ei, semna, centraliza si transmite propunerile ridica semne de intrebare asupra deschiderii ROTLD la dialogul cu partenerii sai.

Va solicitam sa acordati mai mult de 3 zile lucratoare pentru feedback si consultari, sa faceti consultarile publice si sa implicati companii si organizatii profesionale din industria online, presa si utilizatori de domenii '.ro'.

Aceste consultari publice sunt benefice si pentru informarea detinatorilor celor 900,000 de domenii '.ro' care vor fi afectati de aceasta schimbare.

Credem ca doar printr-un dialog adevarat veti obtine intreaga sustinere si apreciere din partea comunitatii online din '.ro'.

25 ianuarie 2017

Semnatari (ordonati alfabetic) - actualizat la 26 ianuarie 2017, 08:56

Lista ramane deschisa pentru cei care doresc sa se alature demersului nostru.

    Andreias, Adrian - Hosterion SRL, partener ROTLD
    Apostol, Paul - Easyhost SRL - partener ROTLD
    Bogdan, Stefan - Zenith Technology SRL, partener ROTLD
    Bolog, Alexandru - Net Solution Hosting SRL, partener ROTLD
    Chiruta, Doru Adrian - Net Design SRL, partener ROTLD
    Covaci, Ciprian - Awesome Projects SRL, partener ROTLD
    Frunzeti, Laura - Consiliul Roman pentru Publicitate
    Gelabert, Marc - Soluciones Corporativas IP, partener ROTLD
    Iordache Catalin Alexandru, Pagini Europene SRL, partener ROTLD
    Iordan, Stefan Sebastian, Jordan Tech SRL, partener ROTLD
    La Bolle, Ashley - EPAG Domainservices GmbH, partener ROTLD
    Merca Csaba - Nshost SRL,  partener ROTLD
    Neagu, L. Cosmin - Rospot SRL, partener ROTLD
    Radulescu, Mihai - Top Level Hosting SRL - partenet RoTLD
    Samartinean Vasile, Heliomedia SRL, partenet ROTLD
    Seufer, Luc - EuroDNS S.A., partner ROTLD
    Stanescu, Cosmin-Dimitrie - Gazduire Web SRL, partener ROTLD
    Sutac, Cristian - Dow Media SRL, partener ROTLD"


Se actualizeaza


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1915 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  hmm (Joi, 26 ianuarie 2017, 16:21)

  adrian_rolland [utilizator]

  Am un domeniu .ro de prin 2006... probabil ca va trebui sa platesc cei aproximativ 10 euro anuali pentru mentenanta.

  Acum vin intrebarile:

  *Ce inseamna mentenatnta domeniu?

  *Care sunt costurile pentru sistemul de nameservere, costuri pentru sistemul de înregistrare, costuri pentru serverul WHOIS, costuri pentru serviciul de "help desk", costuri de dezvoltare hardware și software, costuri de întreținere și service, precum și costuri pentru asigurarea unei mai bune securități pentru UN DOMENIU, tinind cont ca sunt 900000 de domenii.ro inregistrate ?

  *Toate aceste costuri sunt de aproximativ 9.000.000 euro anual pentru domeniile .ro??


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by