Decizia ICI de a introduce un tarif de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .ro, incepand cu 1 iulie 2017, a fost anulata/Ministrul Jianu anunta un nou calendar pentru reglementarea administrarii domeniilor .ro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 26 ianuarie 2017, 20:18 Economie | Telecom


Augustin Jianu, ministrul Comunicatiilor
Foto: Hotnews
​Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a mandatat joi membrii Consiliului de Administratie ai Institutului Național de Cercetare în Informatică (ICI) sa anuleze decizia anterioara a acestui institut privind introducerea de la 1 iulie 2017 a unui tarif de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .ro. Un proiect de lege privind administrarea domeniilor .ro ar urma sa fie lansat insa in dezbatere publica in vara acestui an. Anuntul vine dupa ce mai multe companii de web hosting au cerut dezbatere publica, acuzand ca ICI ar fi propus plata unui tarif de mentenanta pe 5 ani la inregistrarea noilor domenii .ro.


"Având în vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 și lista priorităților legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale a mandatat membrii Consiliului de Administrație ai Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

În ședința Consiliului de Administrație al ICI de astăzi, 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotărârii anterioare cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

Prin scrisoarea deschisă adresată Ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, înregistrată cu nr. 505/25.01.2017 la Cabinetul Ministrului, un număr de 16 parteneri ROTLD au solicitat organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanță pentru domeniile „.ro”.

Din motive ce țin de stimularea economiei digitale precum și de buna funcționare a registrului domeniului de nivel superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare și funcționare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent și unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public.

Ținând seama de cele menționate, anunțăm următorul calendar privind consultarea publică:

Luni 30 ianuarie 2017 – publicarea pe website-ul MCSI a unui chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017. Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru inter-instituțional, pornind de la punctele de vedere primite.

În luna iulie 2017, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puțin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puțin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.

Urmare a procesului de consultare publică ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie 2017".


 • Ce prevedea decizia ICI care a fost anulata in sedinta de joi, 26 ianuarie 2017

Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI), care gestioneaza departamentul RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro, anuntase in data de 23 decembrie 2016 ca vrea sa introduca un tarif de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile ".ro" si a oferit cateva detalii si termene, fara a preciza insa tarifele care vor fi aplicate. Iata cateva prevederi

 • "Tariful de înregistrare și mentenanță anuală a unui domeniu ".ro" se stabilește, la o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro și asigură atât serviciul de înregistrare cât și o perioadă de 5 ani de utilizare în condiții de securitate. După expirarea perioadei de 5 ani, se va achita anual o valoare de referință pentru Registrul de domenii .ro, necesară păstrării serviciului de utilizare a domeniului .ro în condiții de siguranță.
 • Pentru numele de domenii ".ro" înregistrate înainte de data de 01.07.2012, deținătorii dreptului de utilizare au obligația de a achita tariful de mentenanță anual în intervalul 01.07.2017-01.10.2017.
 • Pentru domeniile ".ro" înregistrate în intervalul 01.07.2012 – 01.07.2017, tariful de mentenanță anual va fi achitat în momentul în care dreptul de utilizare a numelui de domeniu ".ro" este egal cu 5 ani de la data înregistrării.
 • Registrul Român de domenii .ro - RoTLD va transmite informații și instrucțiuni importante la adresa de e-mail a deținătorului dreptului de folosință cu privire la introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile ".ro", se arata in comunicatul ICI din luna decembrie 2016.

Anuntul Ministerului Comunicatiilor a venit dupa o scrisoare deschisa facuta publica de mai multe companii de hosting de internet care au cerut transparenta si dezbatere publica

Mai multe companii de web hosting, parteneri RoTLD, au transmis miercuri 25 ianuarie o scrisoare deschisa autoritatilor in care solicitau transparenta si o dezbatere publica pe aceasta tema, despre care HotNews.ro a scris aici.

Companiile de hosting de internet precizau ca RoTLD a organizat in data de 18 ianuarie 2017 o intalnire cu partenerii sai, companii de web hosting si ca 'la aceasta intalnire ROTLD a comunicat pentru prima data noile tarife de mentenanta si reguli de inregistrare pentru domeniile '.ro'.

In scrisoare se mentioneaza ca RoTLD a propus ca, incepand cu 1 iulie 2017, la inregistrarea unui nou domeniu .ro sa fie achitat un tarif de inregistrare si mentenanta anuala pe o perioada de 5 ani, in valoare de 39 de euro + TVA, urmand ca dupa expirarea celor 5 ani sa se plateasca apoi un tarif de mentenanta anuala de 7,8 euro + TVA.

Semnatarii au precizat ca sustin introducerea unei taxe anuale de mentenanta
, dar cer ca la inregistrarea unui nou domeniu sa nu existe o taxa unica de inregistrare si de mentenanta pe 5 ani de zile.

 • "Cei de la RoTLD vor sa treaca pe noul model de la 1 iulie 2017, potrivit caruia pentru toate domeniile inregistrate cu mai mult de 5 ani in urma, adica mai vechi de 1 iulie 2012, va trebui platit un tarif de mentenanta anuala incepand cu 1 iulie 2017. Nu e nimic de platit retroactiv, ci doar acest tarif anual de mentenanta care ar urma sa intre in vigoare de la 1 iulie 2017. Valoarea acestuia ar urma sa fie 7,8 euro plus TVA, pret pentru utilizator final. Partenerii vor avea un discount.
 • Pentru cei care au inregistrat domenii dupa 1 iulie 2012, se asteapta momentul de implinire a unui termen de 5 ani de utilizare a domeniilor .ro si abia apoi se aplica taxa de mentenanta anuala. Principiul este ca toti sa beneficieze de o perioada de gratie 5 ani.
 • Ceea ce semnalam noi este ce se va intampla cu domeniile care ar urma sa fie inregistrate dupa data de 1 iulie 2017, unde RoTLD propune ca nu poti sa mai inregistrezi un domeniu .ro decat pe 5 ani obligatoriu, deci automat trebuie sa platesti o suma mai mare.
 • Ceea ce solicitam este ca dupa data de 1 iulie 2017 sa nu fie introdus un tarif de inregistrare si mentenanta pe 5 ani, ci un tarif de inregistrare si mentenanta pe 1 an, tarif de 5 ori mai mic, la valoarea de 7,8 euro, aspect care vor face domeniile mult mai accesibile. Evident dupa plata acestui tarif de inregistrare si mentenanta pe 1 an, in anul urmator, ar urma sa se plateasca si tariful anual de mentenanta. RoTLD incaseaza aceeasi suma doar ca nu ia banii in avans", a precizat pentru HotNews.ro Adrian Andreias, directorul general al Hosterion SRL, partener ROTLD, si unul dintre semnatarii scrisorii deschise.

Pentru detalii citeste: Mai multe companii de gazduire internet cer consultare publica inainte de introducerea unui tarif de inregistrare si mentenanta pe 5 ani pentru domeniile .ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4310 vizualizari

 • -5 (9 voturi)    
  cool (Joi, 26 ianuarie 2017, 21:43)

  MoemBius [utilizator]

  indiferent ce pret o sa aiba
  haideti sa punem pariu ca mai bine dupa cinci ani se schimba numele de domeniu decat sa se plateasca taxa
  De 2 lei
  bataie de joc
  legislatie facuta cu ......"cap".........no more comments
  Ma intreb ce treaba are ICI cu ....ce si cum platesc eu la un .....comerciant de domenii .ro pe an sau pe luna sau pe ....Marte .....in afara de acela evident de a mai deduce ....un TVA sau alte taxe aferente ceva impozit pe profit la ....comerciantu cu pricina
  HOTILOR
  INTERNETU nu e al vostru
  Se baga numai pe domeniu .ro?
  sau se iau si alte domenii in consideratie
  Poate le dau .....idei ( da o sa fie idei de pierdere de procese in instanta)
  Apropos vreun jurist paici care sa mi explice cum sa iau banii de la aia care implementeaza astfel de idei "stralucite" si nu de la ....stat (adica de la mine din buzunar)?
  • +5 (7 voturi)    
   HAHA! (Joi, 26 ianuarie 2017, 23:41)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   De ce bataie de joc? Cand ai inregistrat domeniul ai citit contractul?

   5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:
   (1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
   (2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract.
   • -5 (5 voturi)    
    as putea sa intreb de unde (Vineri, 27 ianuarie 2017, 0:18)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    anume ai tras tu concluzia ca am un domeniu .ro?


    Te anunt eu ca ai inteles gresit
    da gresit RAU de tot ca ...nu am
    si nici nu imi trebuie
    • 0 (0 voturi)    
     HAHA! (Vineri, 27 ianuarie 2017, 8:48)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

     Esti ca aia care nu au masina dar vorbesc despre performantele motoarelor.

     Esti votaci pesedist? ca doar astia au talentul de a vorbi neinformati, degeaba si fara nicio legatura.
     • 0 (0 voturi)    
      Amice (Vineri, 27 ianuarie 2017, 22:47)

      MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

      mi ar trebui prea mult sa reusesc sa ti explic ce inseamna libertate
      daca tu doar atata poti intelege
      te las in plata Domnului si nu ai decat sa consideri CE VREI TU
      Tinind cont ca tocmai ti ai dat arama pe fata nu ai decat sa consideri ca sint votaci pesedist
      Chiar nu pot sa discut ceva cu tine pentru ca trebuie sa am un IQ mult prea mare ......in comparatie cu ....al tau
 • -4 (10 voturi)    
  asta e talharie! (Joi, 26 ianuarie 2017, 22:46)

  Codruta N [utilizator]

  E ca si cum eu, acum 5 sau 10 ani, mi-as fi cumparat din magazin o pereche de chiloti iar acum ii vine proprietarului de magazin o idee, sa ii mai dau 5 lei pe an, ca sa am dreptul sa port chilotii aceia!
  Din pacate, cu domeniile .ro nu poti sa procedezi precum cu proprietarul de magazin, adica sa lasi domeniul sa se murdareasca si dupa aia sa-i dai cu el peste nas! Abuz de pozitie de monopol - adica talharie de la mama ei!
  • +3 (9 voturi)    
   Exemplu PROST... (Joi, 26 ianuarie 2017, 23:32)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Neah. Ai cumparat vre-un domeniu .ro? Ai semnat un contract unde scria de chestia asta. Dar cum majoritatea nu citesc... acum va vaitati.
 • -1 (11 voturi)    
  Rusineee (Joi, 26 ianuarie 2017, 22:59)

  Fanel01 [utilizator]

  Am platit o data pt a avea domeniul pe viata,iar acum vor bani pt mentenanta,de ce nu au spus de atunci ca nu mai investeam in pagina de internet,acum sunt fortat sa o pastrez.
  • +3 (9 voturi)    
   Oare? (Joi, 26 ianuarie 2017, 23:33)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   Unde in contract spune ca ai inregistrat domeniul pe viata, Dorele? Ia pune mana si citeste.
  • +4 (6 voturi)    
   LOOOL! (Joi, 26 ianuarie 2017, 23:45)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   De ce nu ai citit? Uite ca au spus asta din 2006:

   "Daca se va introduce taxa de mentenanta anuala veti fi anuntati din timp."

   http://web.archive.org/web/20060617171634/http://www.rotld.ro/romana/inregistrare_domeniu/plati.html
 • +5 (7 voturi)    
  Pff.. (Joi, 26 ianuarie 2017, 23:43)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  Uitati ce scria pe site-ul ROTLD inca din 2006:

  "Daca se va introduce taxa de mentenanta anuala veti fi anuntati din timp."

  http://web.archive.org/web/20060617171634/http://www.rotld.ro/romana/inregistrare_domeniu/plati.html
 • 0 (0 voturi)    
  Well ... hotzie marca Staicutz ! (Vineri, 27 ianuarie 2017, 8:46)

  MiticaPalarierul [utilizator]

  Well .. va mai aduceti aminte scandalurile cu domeniile interesante pentru companii precum operatorii GSM sau Posta Romana, care erau de vanzare la privat, chiar daca cei care le inregistrasera nu le utilizau?

  Cine era privatu' - finul lui Staicutz - administratorul de la ICI, la randul sau finul consilierului IT al presedintelui Iliescu (dl. Marius Guran).

  Curat murdar coane !

  Acum numitul Staicutz incearca o noua hotie, sub acoperirea ICI .. probabil pentru a-si lua limuzina de serviciu ...

  "Patria si Dreptul Meu!"
 • 0 (0 voturi)    
  hmm2 (Vineri, 27 ianuarie 2017, 9:02)

  adrian_rolland [utilizator]

  revin cu intrebarile de la articolul precedent:


  *Ce inseamna mentenanta domeniu?

  *Care sunt costurile pentru sistemul de nameservere, costuri pentru sistemul de înregistrare, costuri pentru serverul WHOIS, costuri pentru serviciul de "help desk", costuri de dezvoltare hardware și software, costuri de întreținere și service, precum și costuri pentru asigurarea unei mai bune securități pentru UN DOMENIU, tinind cont ca sunt 900000 de domenii.ro inregistrate ?

  *Toate aceste costuri sunt de aproximativ 9.000.000 euro anual pentru domeniile .ro??

  Poate cineva de la ICI sa raspunda ?
  • +1 (1 vot)    
   Întrebare de nota 10 și de jde mii de puncte!!! (Vineri, 27 ianuarie 2017, 11:29)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Sunt curios dacă ICI îți va răspunde (apropo, e de stat? atunci este obligată prin lege să furnizeze informații)
  • 0 (0 voturi)    
   Adrian (Sâmbătă, 28 ianuarie 2017, 4:10)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   daca ....cumva nu te ai prins e doar o taxa .....mascata un picutz asa
   Nu ca ar avea ceva costuri in spate
   Costurile au avut grija baietii care pun la dispozitie domeniul sa si le calculeze cind au facut preturile la abonamente.
   mai e cineva pe aici care ma face mai ...rosu asa
   da atata il duce pe el ...procesoru central
   poate ca are un procesor de ...generatie mai noua si utilizeaza doar primele 2 core-uri petru a putea apasa pe butoane si expune idei
   Daca P$D a ajuns la concluzia ca din domeniile .ro se pot scoate 9.000.000 de euro ...de ce sa nu o faca?Doar pot sa faca asta ...si nimeni nu face nimic.Am observat acum ceva timp cum al lor presedinte "scump si drag" asteplat ....la completari de "studii" vrea sa modifice ...Codul Penal ....doar pentru a-i permite sa ajunga PM.
   Orice muritor de rand in tara asta daca vrea sa se angajeze ....maturator la o firma are nevoie sa depuna un cazier.S-ar parea ca unii vor sa schimbe legea si daca te cheam Dra"q"nea nu e nevoie ca ai scutire ...valabila din Parlament ( de la Depuhoti si shmenari)
   ei oricum FURA tot ce se poate fura


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by