DNA il acuza pe Sebastian Ghita ca a luat spagi de pana la 10 milioane de euro pentru contracte cu statul si ca acesta ar fi pacalit Banca Mondiala (BM) sa intre actionar in grupul Teamnet, pe care el il controla prin interpusi. In 2014, nu doar BM a intrat in actionariatul Teamnet, ci si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre, investitor care nu a atras atentia presei la acel moment. Ei bine, datele oficiale arata ca statul roman detine 14% din capitalul social al acestei banci, care pana acum a facut investitii de peste 13,1 milioane euro in Teamnet International.

Noi actionari in grupul TeamnetFoto: Hotnews

DNA l-a acuzat luni pe Sebastian Ghita ca ar fi luat spagi de pana la 10 milioane de euro pentru contracte cu statul si ca acesta ar fi pacalit Banca Mondiala (BM) sa intre actionar in grupul Teamnet, pe care el il controla prin interpusi.

  • "In urma primirii banilor, disimulati sub forma unor operatiuni fictive derulate de S.C. Teamnet International S.A. cu alte societati IT, o suma de 24.620.988 lei a fost folosita de prima societate mentionata pentru cresterea artificiala a cifrei de afaceri, in scopul determinarii reprezentantilor Bancii Mondiale sa achizitioneze actiuni la aceasta societate si sa-i acorde un credit in valoare de 10 milioane euro", se arata in comunicatul DNA.

Pentru detalii citeste: DNA il acuza pe Sebastian Ghita ca a luat spagi de pana la 10 milioane de euro pentru contracte cu statul / Ghita ar fi pacalit Banca Mondiala sa intre actionar in grupul Teamnet, pe care el il controla prin interpusi

  • Cand a intrat Banca Mondiala in actionariatul Teamnet si cat detine in prezent?

In vara anului 2014, IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre au devenit actionari minoritari ai Teamnet International, fosta firma a deputatului PSD Sebastian Ghita, in prezent urmarit international, in urma unei investitii de cate 5 milioane euro in capital propriu si cate 7,5 milioane euro in imprumuturi pe termen lung efectuate de fiecare dintre investitori.

In urma investitiei, cei doi noi investitori urmau sa detina pana la sfarsitul acestui an cate 8,33% din actiunile Teamnet International, companie care controleaza alte companii membre ale grupului Teamnet.

Actionariatul Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre

Actionariatul Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre

Foto: Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre

Un aspect care a scapat atentiei publice pana acum este faptul ca statul roman detine o cota de 14% din capitalul social al Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre.

Datele BNR arata ca Romania a semnat Acordul de infiintare al Bancii Mondiale si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN) in 30 decembrie 1994, ca membru fondator. In prezent (dupa majorarea de capital din anul 2008), tara noastra detine o cota de 14% din capitalul social al bancii, respectiv 280.000 de actiuni.

Managementul institutiei este asigurat de Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Director si un Presedinte. Pentru Romania, guvernator este ministrul Finantelor Publice, iar guvernator supleant este secretarul de stat din cadrul MFP desemnat in acest sens.

Datele de pe site-ul Bancii Mondiale si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN) indica faptul ca Teamnet a atras pana acum de la aceasta banca investitii de peste 13,1 milioane de euro.

Cele mai recente date de la Registrul Comertului legate de actionariatul Teamnet International arata ca Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre are in prezent 8,33% din capitalul social al Teamnet International, in timp ce IFC s-a majorat participatia la 16,18%.