"IFC (Corporatia Financiara Internationala), institutie membra a Grupului Banca Mondiala (BM), este la curent cu acuzatiile. Suntem in legatura cu compania si urmarim cu atentie procesul", au transmis pentru HotNews.ro oficialii IFC. Divizia de investitii a BM, care detine 16,18% din actiunile Teamnet, dupa un imprumut de 7.5 milioane euro si investitii de 10,9 milioane euro in actiuni, spune ca decizia initierii acestui proiect a fost luata de board-ul IFC, care reprezinta 184 de tari, fara a raspunde la intrebarea legata de cine a propus acest proiect.

Noi actionari in grupul TeamnetFoto: Hotnews
  • "IFC (Corporatia Financiara Internationala), institutie membra a Grupului Banca Mondiala, a oferit companiei Teamnet un imprumut de 7.5 milioane euro si a investit 10.9 milioane euro in actiuni, din iunie 2014, pentru a sustine dezvoltarea sectorului IT si a exporturilor romanesti. In prezent IFC detine 16.18% din actiunile Teamnet. IFC este la curent cu acuzatiile. Suntem in legatura cu compania si urmarim cu atentie procesul.", au precizat oficialii IFC, la solicitarea HotNews.ro de a oferi un comentariu legat de recentul dosar deschis de procurorii DNA impotriva lui Sebastian Ghita si a lui Bogdan Padiu, actionarul majoritar si seful Teamnet.

Pentru detalii citeste: DNA il acuza pe Sebastian Ghita ca a luat spagi de pana la 10 milioane de euro pentru contracte cu statul / Ghita ar fi pacalit Banca Mondiala sa intre actionar in grupul Teamnet, pe care el il controla prin interpusi

Cum si de ce s-a luat decizia intrarii diviziei de investitii a Bancii Mondiale in actionariatul Teamnet

HotNews.ro a intrebat ulterior cine a initiat/propus si cum s-a luat decizia intrarii IFC in actionariatul Teamnet.

  • "IFC (Corporatia Financiara Internationala), institutie membra a Grupului Banca Mondiala, ia decizii de investitii tinand cont de profitabilitatea si valoarea de dezvoltare a unui proiect. Consiliul de Administratie al IFC, care reprezinta 184 de tari, emite deciziile finale pe orice proiect al IFC. In Romania, tara in care sectorul IT reprezinta aproximativ 6% din PIB si are peste 65.000 de angajati, IFC a investit si continua sa sustina TeamNet pentru dezvoltarea in continuare a sectorului IT si cresterea exporturilor Romaniei in acest sector", au precizat pentru HotNews.ro, oficialii IFC, fara a raspunde la intrebarea legata de cine a venit cu ideea si a supus atentiei IFC proiectul intrarii in actionariatul TeamNet.

In 2014, nu doar BM a intrat in actionariatul Teamnet, ci si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre, unde statul roman detine 14%

Actionariatul Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre

Actionariatul Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre

Foto: Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre

In vara anului 2014, nu doar IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, ci si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN) au devenit actionari minoritari ai Teamnet International, fosta firma a deputatului PSD Sebastian Ghita, in prezent urmarit international, in urma unei investitii de cate 5 milioane euro in capital propriu si cate 7,5 milioane euro in imprumuturi pe termen lung efectuate de fiecare dintre investitori.

In urma investitiei, cei doi noi investitori au ajus sa detina cate 8,33% din actiunile Teamnet International, companie care controleaza alte companii membre ale grupului Teamnet.

IFC si-a majorat ulterior participatia, ajungand la 16.18%, in timp ce Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN) a ramas la 8,33%, dupa cum arata cele mai recente date de la Registrul Comertului.

  • Un aspect care a scapat atentiei publice pana acum este faptul ca statul roman detine o cota de 14% din capitalul social al Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre.

Datele BNR arata ca Romania a semnat Acordul de infiintare al Bancii Mondiale si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN) in 30 decembrie 1994, ca membru fondator. In prezent (dupa majorarea de capital din anul 2008), tara noastra detine o cota de 14% din capitalul social al bancii, respectiv 280.000 de actiuni.

Managementul institutiei este asigurat de Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Director si un Presedinte. Pentru Romania, guvernator este ministrul Finantelor Publice, iar guvernator supleant este secretarul de stat din cadrul MFP desemnat in acest sens.

HotNews.ro a transmis miercuri, 1 martie, catre Ministerul de Finante solicitari legate de acuzatiile DNA in acest nou dosar si de initiatorii proiectului de intrare a Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre in actionariatul Teamnet International. Vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.