Site-ul ANAF este in prezent nefunctional, fiind afisat mesajul 'lucrare de mentenanta'. HotNews.ro a solicitat Fiscului sa precizeze de ce se fac lucrari de mentenanta in timpul zilei, afectand serviciile publice electronice catre populatie, precum si daca a fost facut anterior un anunt in acest sens in care sa se precizeze eventual si perioada de timp in care site-ul Agentiei va fi nefunctional. Cazul ANAF nu este singular. Sambata, 29 aprilie, in mijlocul zilei, Ghiseul.ro- platforma de plata online cu cardul a taxelor, impozitelor si amenzilor auto - a fost nefunctional zeci de minute din cauza unor lucrari de mentenanta.

Site-ul ANAF, nefunctional din cauza unor lucrari de mentenantaFoto: Captura ANAF

Mentenanta la Ghiseul.ro

Mentenanta la Ghiseul.ro

Foto: Hotnews

Sambata 29 aprilie, in mijlocul zilei, Ghiseul.ro - platforma de plata online cu cardul a taxelor, impozitelor si amenzilor auto a fost nefunctionala zeci de minute din cauza unor lucrari de mentenanta.

Unii contribuabili care aveau plati de facut in acea zi au semnalat pe Facebook acest lucru:

"Unde poti plati amenda online daca Ghiseul.ro e picat?!?", a scris sambata pe contul sau de Facebook, Bogdan Savonea, care in cele din urma a apelat la o platforma privata de plati online a amenzilor auto.

O explicatie a venit mai tarziu, in cursul acelei zile, din partea lui George Anghel, directorul executiv al APERO, Asociatia de plati Electronice din Romania, care impreuna cu Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR) gestioneaza aceasta platforma guvernamentala de plati.

  • 'Sunt unele echipamente hardware care isi fac upgrade la o anumita perioada. Upgrade-ul dureaza cateva minute timp in care se afiseaza acest mesaj. Este uzual pentru sisteme de acest fel.', a raspuns pe Facebook, George Anghel, directorul executiv al APERO.

De ce se fac astfel de lucrari in timpul zilei, afectand serviciile publice electronice catre populatie? Si de ce nu se anunta dinainte ca se vor executa astfel de lucrari si perioada de timp in care serviciile sunt indisponibile?

HotNews.ro a adresat aceste intrebari catre ANAF, AADR si APERO si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

  • UPDATE (vineri, 13:37) Bogdan Chira, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR): "In data de 29.04.2017 au avut loc lucrari de mentenanta datorate unor evenimente tehnice neprevazute. In vederea derularii cu celeritate a lucrarilor respective, acestea au fost initiate in timpul zilei. Va multumim pentru interesul acordat sistemului Ghiseul.ro si va asiguram ca facem tot posibilul pentru a pune la dispozitia utilizatorilor un serviciu public de calitate."
  • UPDATE2 ANAF nu a remediat inca problemele, dar a venit in sprijinul contribuabililor, adaugand o precizare utila la anuntul de mentenanta: "Pentru vizualizarea recipisei obtinuta in urma depunerii declaratiilor electronice, va rugam sa accesati linkul: https://www.anaf.ro/StareD112"