ANCOM: Numarul de abonamente de telefonie mobila a depasit pentru prima data numarul de cartele preplatite active

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 17 mai 2017, 12:17 Economie | Telecom

Telefonia fixa si mobila in 2016
Foto: ANCOM
Pe parcursul anului 2016 s-a mentinut tendinta de crestere a numarului utilizatorilor de abonamente la serviciile de telefonie mobila, in detrimentul utilizatorilor pe baza de cartele preplatite active, ajungandu-se pentru prima data la un numar de abonamente mai mare decat cel de cartele preplatite active, a anuntat miercuri ANCOM, autoritatea de reglementare in comunicatii. Utilizatorii de telefonie au vorbit in medie in fiecare luna a anului 2016 cate 1 ora si 4 minute prin intermediul retelelor fixe si de patru ori mai mult prin intermediul retelelor mobile (4 ore si 17 minute).

Desi, in continuare, un apel efectuat de pe telefonul fix (3 minute si 4 secunde) dureaza, in medie, mai mult decat unul de pe mobil (2 minute si 37 de secunde), diferenta dintre cele doua categorii de trafic se micsoreaza de la an la an. Infografic aici.

  • Evolutia telefoniei mobile

La sfarsitul anului 2016, in Romania erau 22,9 milioane de utilizatori activi de servicii de telefonie mobila (in scadere cu 1% fata de sfarsitul anului 2015), dintre care 11,5 milioane (+8%) erau utilizatori pe baza de abonament si 11,4 milioane (-9%) utilizatori pe baza de cartele preplatite active. Cresterea numarului de abonamente se datoreaza, in principal, utilizatorilor persoane fizice care prefera acest tip de acces la serviciile de telefonie mobila, numarul acestora inregistrand o crestere cu +11% in anul 2016, pana la 8,6 milioane.

Rata de penetrare la nivelul populatiei a cartelelor SIM active pentru serviciile de telefonie mobila a ajuns la 116% la finalul anului 2016.

Desi numarul total de utilizatori activi ai acestui serviciu a scazut usor, traficul total de voce (exclusiv roaming international) efectuat de acestia a crescut cu +2% in anul 2016 fata de anul 2015, pana la aproape 70,6 miliarde minute. Doar traficul in retelele mobile proprii a inregistrat o scadere de -10%, pana la 44 miliarde minute, celelalte categorii de trafic inregistrand cresteri in anul 2016: traficul catre alte retele de telefonie mobila +36%, pana la 20,3 miliarde minute, traficul catre retele din afara Romaniei +10%, pana la 4,1 miliarde minute si, respectiv, traficul catre retelele fixe +4%, pana la 2,3 miliarde minute.

Numarul total de mesaje SMS a scazut in anul 2016 cu -10%, pana la 18 miliarde de mesaje, cel mai probabil ca urmare a utilizarii tot mai intense a altor mijloace de transmitere a mesajelor instant. Majoritatea traficului de voce (60%) este realizat de utilizatorii pe baza de abonament, insa in cazul mesajelor SMS majoritatea traficului (52%) este realizat de cei care detin cartele preplatite active.

Durata medie a unui apel realizat prin intermediul retelelor publice mobile (exclusiv roaming international) a crescut in anul 2016 la 2 minute si 37 de secunde, iar traficul de voce efectuat de un utilizator activ intr-o luna a fost in medie de 4 ore si 17 minute, cu 4 minute mai mult decat in anul 2015. Totodata, un utilizator a transmis, in medie, 67 de mesaje SMS intr-o luna.

In ceea ce priveste serviciile de roaming international, traficul de voce a continuat sa inregistreze si pe parcursul anului 2016 o crestere semnificativa, de +56%, pana la 1,6 miliarde de minute (din care 0,5 miliarde reprezinta apelurile efectuate si 1,1 miliarde apelurile primite), in timp ce traficul de mesaje SMS trimise in roaming a inregistrat o crestere anuala de +16%, pana la 151 milioane de mesaje. Cea mai mare crestere a fost inregistrata de serviciile de date utilizate in roaming, de +59%, pana la 967 TB in 2016, de la 607 TB in 2015.

  • Evolutia telefoniei fixe

Gradul de utilizare a telefoniei fixe a continuat sa scada pe parcursul anului 2016, inregistrandu-se scaderi atat la nivelul numarului de linii de acces (-4%, pana la 4,1 milioane), cat si la nivelul traficului de voce. La 31 decembrie 2016, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodarii inregistra valoarea de 44%.

Traficul total de voce realizat prin intermediul retelelor fixe s-a diminuat pana la 3,2 miliarde de minute in anul 2016, in scadere anuala cu -15%. Toate categoriile de trafic de voce au inregistrat scaderi: traficul catre retele publice fixe a scazut cu -17% pana la 2,1 miliarde de minute, traficul catre retele publice mobile s-a diminuat cu -9% pana la valoarea de 0,9 miliarde de minute, iar traficul catre retele din afara Romaniei s-a redus cu -15%, pana la 0,24 miliarde de minute.

Media lunara a traficului originat de la un post de abonat a continuat sa scada, ajungand la 1 ora si 4 minute, mai putin cu 8 minute fata de valoarea medie din anul 2015, iar un apel a avut o durata medie de 3 minute si 4 secunde.

  • Raportul de date statistice

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul 2016 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligatia de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 si va fi disponibil in curand pe www.ancom.org.ro.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

1364 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi