EXCLUSIV RCS&RDS, operator cu cele mai mici tarife in Romania, vrea sa aplice o suprataxa la serviciile utilizate de clientii proprii in roaming in UE

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 13 iunie 2017, 17:05 Economie | Telecom


Serghei Bulgac, seful DIGI
Foto: AGERPRES
 documente
(13 Iun 2017) PDF, 2MB
RCS&RDS, operator cu cele mai mici preturi la telefonia mobila pe piata locala, 'a solicitat autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) autorizarea aplicarii unei suprataxe pe o perioada de 12 luni pentru serviciile de comunicatii utilizate de clientii proprii in roaming in UE/SEE', au precizat marti pentru HotNews.ro oficialii autoritatii, care analizeaza in prezent aceasta cerere. 'Conform regulamentului european', spune ANCOM, 'furnizorii care nu pot sustine comercial furnizarea 'Roam like at home' pot solicita autoritatii nationale de reglementare o autorizare pentru a percepe utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE'.

 • "ANCOM a primit si analizeaza cererea RCS & RDS prin care solicita Autoritatii autorizarea aplicarii unei suprataxe pe o perioada de 12 luni pentru serviciile de comunicatii utilizate de clientii proprii in roaming in UE/SEE. ANCOM va face publice rezultatele analizei dupa ce aceasta va fi finalizata si comunicata furnizorului.
 • Conform regulamentului european, furnizorii care nu pot sustine comercial furnizarea 'Roam like at home' pot solicita autoritatii nationale de reglementare o autorizare pentru a percepe utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE.", au raspuns marti, 13 iunie, oficialii ANCOM unei solicitari transmise de HotNews.ro.

HotNews.ro a solicitat un punct de vedere si catre RCS&RDS si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

 • DIGI, compania mama a RCS&RDS, si-a avertizat investitorii inainte de listare, ca isi vede pus in pericol modelul de business prin eliminarea tarifelor de roaming

DIGI Communications N.V., compania mama a RCS&RDS, operator cu cele mai mici preturi la telefonia mobila pe piata locala, si-a avertizat investitorii inca dinainte de listare asupra impactului material negativ pe care-l va avea asupra afacerii de telefonie mobila noul regulament UE care prevede ca, incepand cu 15 iunie 2017, europenii vor putea sa telefoneze, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca date pe mobil atunci cand calatoresc in alt stat UE, la acelasi cost ca si acasa.

Astfel, DIGI semnala in raportul anual pe 2016 ca tarifele suplimentare cu amanuntul vor fi eliminate in roaming, dar va avea de platit tarife semnificative de gros (tarife pe care operatorii le aplica intre ei pentru utilizarea retelelor in roaming).

'Acest lucru va avea un impact material negativ asupra afacerii de telecomunicatii mobile, in conditiile in care noi oferim in general pachete cu convorbiri nelimitate pentru un tarif fix. Acest model de business se bazeaza pe preturile apelurilor pe piata locala, iar lipsa unor tarife suplimentare in roaming ar putea duce la o crestere masiva a consumului in roaming, care ar putea sa ne genereze cheltuieli semnificative de roaming catre alti operatori (n.a tarife de gros), pe care nu le-am putea recupera in conformitate cu actualul model de business.

Daca ANCOM nu va aproba cererea noastra privind aplicarea unei suprataxe conform termenilor Regulamentului de Roaming in UE anterior datei de 15 iunie 2017 si ulterior, la fiecare 12 luni, vom fi nevoiti sa suportam in totalitate costurile de gros in roaming ale clientilor nostri
", se arata in raportul pe 2016 catre investitori publicat de RCS&RDS. (vezi documentul atasat pag. 17 din 222)

 • RCS&RDS avea la sfarsitul anului trecut peste 3,2 milioane de clienti de comunicatii mobile in Romania

Conform datelor DIGI Communications, RCS&RDS avea la sfarsitul anului trecut in Romania peste 10,173 milioane de abonamente (RGU-uri - unitati generatoare de venituri), din care:

- Cablu TV (analogic si digital): 2,865 milioane de utilizatori
- Internet fix: 2,115 milioane de utilizatori
- Servicii de comunicatii mobile: 3,213 milioane de utilizatori
- Telefonie fixa: 1,339 milioane de utilizatori
- DTH (televiziune prin satelit): 641.000 de utilizatori.

 • Atentie la roaming-ul la tarife ca acasa in UE, din 15 iunie 2017: Furnizorul poate sa-ti perceapa suprataxe, daca limitele de utilizare rezonabila au fost depasite

De altfel, ANCOM a atentionat luni, 12 iunie,
ca mecanismul 'roam like at home' nu este chiar atat de simplu pe cat parea la o prima privire.

Suprataxe maxime in roaming
Foto: ANCOM
Autoritatea a subliniat ca incepand cu data de 15 iunie 2017, minutele, SMS-urile si datele consumate in roaming in interiorul Uniunii Europene (UE) si tarilor din Spatiul Economic European (SEE) se vor scadea din resursele nationale incluse, iar dupa epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca in Romania, in afara propriei retele, dar in limitele unei utilizari rezonabile.

Intr-un clip video, arbitrul telecom a prezentat ce suprataxe pot fi aplicate daca se depaseste limita rezonabila de consum si spune ca pot exista chiar furnizori care sa nu-si permita sa sustina comercial sistemul de tarifare 'roam like at home' si sa fie autorizati sa perceapa clientilor o suprataxa peste tarifele nationale.

In plus, ANCOM a realizat si o pagina speciala cu intrebari si raspunsuri pe tema 'roam like at home'.

 • Ce posibile exceptii de la tarifarea unitara in UE/SEE pot aparea de la 15 iunie 2017

Autoritatea a precizat luni, 12 iunie, ca 'furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea 'Roam like at home' pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea nationala de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE. 

Cum va fi prevenit consumul abuziv sau anormal in roaming in UE/SEE

Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu utilizarea permanenta in UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabila a acestui serviciu.

Clientilor care depasesc utilizarea rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depasi un anumit plafon. Afla mai multe detalii despre suprataxele aplicabile in roaming aici.

Conditiile de utilizare rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE trebuie descrise, in mod detaliat, in contractele dintre furnizori si clienti.

Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal in urmatoarele situatii:
 • daca un utilizator nu prezinta, la cererea furnizorilor, o dovada privind resedinta obisnuita sau existenta unor legaturi stabile cu Romania;
 • daca, intr-o perioada de monitorizare de cel putin 4 luni, se inregistreaza, pe o anumita cartela SIM, in mod cumulativ atat consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cat si prezenta (conectare la retea) mai mare in roaming in UE/SEE fata de nivelul national;
 • daca o cartela SIM inregistreaza o lunga perioada de inactivitate si poate fi asociata unei utilizari preponderente sau chiar exclusiv in roaming in UE/SEE;
 • daca un utilizator a cumparat si utilizat succesiv in roaming in UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelasi furnizor.

Parlamentul European a dat votul final in 6 aprilie 2017 pentru eliminarea taxelor de roaming, incepand cu 15 iunie 2017, ceea ce va permite consumatorilor europeni sa telefoneze, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca date pe mobil atunci cand calatoresc in alt stat UE, la acelasi cost ca si acasa. Parlamentul a eliminat ultimul obstacol - acordul privind preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor - prin aprobarea acordului informal cu Consiliul, cu 549 de voturi la 27 si 50 de abtineri.

Negociatorii au convenit un tarif maxim de 3,2 centi pe minut pentru apelurile de voce, si de 1 cent pentru un SMS, din 15 iunie 2017. Totodata, tarifele maxime pentru date vor fi reduse treptat, pe parcursul a cinci ani, de la 7,7 euro pe GB in 15 iunie 2017 la 6 euro pe GB din 1 ianuarie 2018, de 4,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2019, de 3,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2020, 3 euro pe GB din 1 ianuarie 2021 si de 2,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2022.

Limite mai mici pentru transferul de date ar putea permite consumatorilor UE sa acceseze mai multe date cum ar fi, de exemplu, continut audiovizual, atunci cand calatoresc dintr-o tara in alta. Aceste limite mai mici de preturi ar putea si deschide piata pentru operatori telecom mici si virtuali.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17116 vizualizari

 • +11 (37 voturi)    
  sa aplice ce taxe vor (Marţi, 13 iunie 2017, 17:13)

  tibirk [utilizator]

  sa aplice ce taxe vor... oricum au reteaua praf si in acest moment pierd o buna parte din clientii pe care i-au pacalit acum doi ani
  • -5 (9 voturi)    
   Vroiam sa spun (Marţi, 13 iunie 2017, 21:54)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui tibirk

   ca amandoi clientii cu roaming de la astia vor fi dezamagiti.
  • +3 (5 voturi)    
   Sunt foarte multumit (Miercuri, 14 iunie 2017, 8:56)

   bobo22 [utilizator] i-a raspuns lui tibirk

   Sunt foarte multumit de faptul ca nu au aplicat smecheria celor de la Orange si Vodafone, care ofera roamingul la abonamente doar incepand cu cele de 7-8 euro lunar, abonamentele mai ieftine denumindu-le acum "nationale".

   Practic ar fi trebui sa platesc un an intreg acel roaming gratuit pentru un concediu.
  • -1 (5 voturi)    
   ? (Miercuri, 14 iunie 2017, 10:31)

   I [utilizator] i-a raspuns lui tibirk

   am trecut prin mai multe retele si nu mi se pare mai buna sau mai rea decat altele. Poate vorbesti de acoperire. Dar si asta mi se pare suficienta pentru nevoile mele.
 • +7 (23 voturi)    
  ... (Marţi, 13 iunie 2017, 17:25)

  a.nonim [utilizator]

  "furnizorii care nu pot sustine comercial" se refera la operatorii cu cota de mica piata, care nu atrag suficient trafic pentru a compensa traficul de plecare. Ori RDS e operator cu o cota semnificativa de piata, singura lui probleme e pretul de dumping. Cand iti convine te lauzi cu cota de piata si ca esti operator cu putere semnificativa, cand nu, ceri pomana...
  • +9 (17 voturi)    
   alta e problema (Marţi, 13 iunie 2017, 18:03)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   RDS nu are acoperire in toata Europa iar pentru a-i accesa serviciile, clientul are nevoie de roaming pe alte retele. Spre deosebire de Vodafone si Orange care au retele peste tot dar pune tarife de roaming chiar daca nu iesi din reteaua lor, dar suni in alta tara.
   • +10 (14 voturi)    
    ... (Marţi, 13 iunie 2017, 18:40)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    Nu are legatura, sunt societati comerciale diferite. Chiar daca e acelasi brand, exista un contract, si nu intotdeauna beneficiaza de discount (ba uneori se si externalizeaza profitul prin contracte de interconectare). Nu mai vorbim ca selectarea retelei se face automat, daca ai Vodafone Romania nu treci automat pe Vodafone local. Poti sa treci pe alta retea din zona cu care exista contract.
    Problema e ca traficul de interconectare se deconteaza intre operatori, cel care are mai mult, plateste. Cand ai o retea mica sau asimentrica, trafic mai mare de iesire fata de intrare, ai o problema. Iar traficul e asimetric din doua motive, atragi multi clienti cu tarife joase, sau ai o retea slaba. Sau si una si alta in caul de fata.
   • +6 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 iunie 2017, 18:50)

    [anonim] i-a raspuns lui IancuJianu

    • +3 (3 voturi)    
     Niciodata (Miercuri, 14 iunie 2017, 8:53)

     bobo22 [utilizator] i-a raspuns lui

     N-au avut roaming national cu Orange.
     • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 iunie 2017, 13:55)

      [anonim] i-a raspuns lui bobo22

  • +20 (26 voturi)    
   eu unul sunt portat in DIGI (Marţi, 13 iunie 2017, 19:08)

   mad0nion [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   si sunt foarte multumit. Nu prea ma deplasez iar atunci cand o fac sunt multumit de ce primesc. Pe raza orasului meu, acolo unde stau 98% din timp am semnal si date si viteza si tot ce trebuie. Ca practica un tarif de dumping, nu te contrazic. Dar trebuie sa-ti spun ca practicile operatorului de unde am migrat, Vodafone, prin nenumaratele apeluri de la 800 sau insistenta dealerilor care tot incercau sa-mi bage pe gat un abonament cand incarcam fizic, sau nesimtirea de a face luna de 28 de zile, poate poate sar in barca de 6 euro, cand eu eram perfect multumit de ce primeam la 5, m-au scarbit pana la epuizare.
   Asa ca traiasca RDS. Daca ei pot oferi serviciile pe care mi le doresc la preturi mici si fara sa ma pistoneze sa plusez, de ce nu?
  • +3 (5 voturi)    
   Dumping? (Miercuri, 14 iunie 2017, 7:57)

   AndreiRusu [anonim] i-a raspuns lui a.nonim

   De ce crezi ca RDS are preturi de dumping? Cand Orange-ul imi cerea 27 de centi pe minut (dupa epuizarea celor din abonament), iar ei plateau mai putin de 1 cent, acelor preturi cum le-am putea spune?
   In momentul de fata RDS iti ofera, la apeluri in afara retelei, pretul pe care-l platesc ei mai departe plus 3%. Oricum pretul reglementat de 0.97 centi pe minut pentru interconectare (ce il platesc operatorii romani intre ei) e cel mai mare din estul Europei.
   La fel, in roaming, acum RDS te taxeaza exact cu preturile reglementate in acest moment, nu pune nimic peste - adica isi acopera doar costurile, nu de jecmanesc ca orange sau vodafone care in 2015 ma taxau cu 27 de centi pe minut pentru apeluri in afara retelei...
  • +4 (4 voturi)    
   Concurenta neloiala ... inca o data (Miercuri, 14 iunie 2017, 9:54)

   Zibi [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Matematica ar fi simpla: cei care nu pot sustine roaming in Europa vor avea de platit mai mult; ceilalti (Vdf, Orge, T-Mbl etc) vor avea de castigat: vor primi bani de la operatorii "locali" gen Digi. Din experienta, va spun ca Vodafone nu furnizeaza serviciul de roaming gratuit (cu abonament de 15!!), pe cand RDS, da (sau aproape de zero), cu abonament minim. Asta inseamna, de exemplu, ca daca vrei minute gratuite in (e)uropa trebuie sa platesti un abonament mai mare.
   Cel putin la prima vedere, se pare ca, inca o data, companiile mari (internationalizate dinspre vest catre est) vor diminua concurenta companiilor in crestere. Cateodata, chiar nu poti sa nu te gandesti daca Brexitul este o prostie ... sau nu :(
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 iunie 2017, 13:57)

    [anonim] i-a raspuns lui Zibi

 • -5 (13 voturi)    
  esoooo (Marţi, 13 iunie 2017, 19:55)

  NumaiLaNoi [utilizator]

  m-am schimbat la Orange , acum am mai bun ping-ul in Battlefield 1 am discovery chanels (toate) etc
  oricum in ultima perioada RDS-ul era din ce in ce mai naspa cadea netul gramada
 • +9 (19 voturi)    
  carcotasii... (Marţi, 13 iunie 2017, 21:02)

  Kornell [utilizator]

  Eu sunt client Digi de 8 ani si macar 4 la mobil. Sunt multumit de acoperire si de viteza de internet local 3-4G. In plus, avand mai multe abonamente, platesc 4 euro/luna pt tot la liber (ei, doar 50 GB...). Este normal ca la tariful asta de POMANA sa nu poata asigura net si vorbit la liber pe roaming, asa ca accept o suprataxa rezonabila - si nu usunt angajat la ei :))
  • -1 (3 voturi)    
   in mare ai dreptate... (Miercuri, 14 iunie 2017, 9:50)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   dar nu e corecta orice suprataxa avand in vedere legea existenta. In plus in tara vodafone si orange contracteaza access la reteaua de fibra optica a RDS-ului. De ce nu reuseste RDS-ul sa negocieze tarife pe roaming in retelele Vodafone/Orange din Europa contra dark-fiber ?
   • +2 (2 voturi)    
    Tocmai ca este corecta (Miercuri, 14 iunie 2017, 10:13)

    bobo22 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    Chiar UE a prevazut posibilitatea de suprataxare tocmai pentru a preveni scumpirea abonamentelor ieftine.

    Orange si Vodafone au acum abonamentele ieftine FARA niciun fel de roaming. Daca vrei roaming singura optiune la ei este sa platesti un abonament mai scump.
   • +1 (1 vot)    
    12 luni maxim pot aplica taxa (Miercuri, 14 iunie 2017, 10:33)

    I [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    .
 • -8 (14 voturi)    
  Oare nu-și dau seama cei cu telefonia mobilă (Marţi, 13 iunie 2017, 21:03)

  nick24 [utilizator]

  că afacerea lor e pe moarte, ca cea fixă?
  Toate telefoanele în viitorul f apropiat vor fi smart, cu internet și poți vorbi gratis cu mai multe aplicații în toată lumea.
  Deja în UE se preconizează internet gratuit în locurile publice.
  • +4 (4 voturi)    
   Suna tu la 112 (Miercuri, 14 iunie 2017, 6:54)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   prin Internet, cand ai doar 2G. Gratis.
  • 0 (2 voturi)    
   . (Miercuri, 14 iunie 2017, 10:34)

   I [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Chiar daca ar fi asa, pana moare face bani buni.
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Miercuri, 14 iunie 2017, 10:58)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Tot ce zboara se mananca, asa-i? Daca ai aifon te pricepi la orice, nu? Ai idee ce inseamna o retea de comunicatii? Antenele GSM sunt doar varful aisbergului, in spate e o intreaga infrastructura de fibra si echipamente. Mobilul e doar un terminal care se conecteaza la aceasta infrastructura, ca si modemul, ONT-ul, sau alt terminal. Pe aceeasi infrastructura functioneaza si internetul tau.
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 iunie 2017, 13:59)

    [anonim] i-a raspuns lui a.nonimAbonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by