RCS&RDS a anuntat vineri ca tarifele cu suprataxe care vor fi aplicate in roaming, de la 1 iulie, vor fi mai mici decat cele anterioare. Astfel, pentru o saptamana in orice tara din UE/SEE, daca vor fi consumate apeluri, date si/sau SMS-uri potrivit unui consum mediu obisnuit va fi platita in luna respectiva suma de 3,95 Euro (TVA inclus) in plus fata de valoarea abonamentului lunar de doar 2,88 Euro (TVA inclus), rezultand pentru luna respectiva o valoare totala de plata de numai 6,83 Euro (TVA inclus), a exemplificat operatorul.

Cat ar putea plati clientii RCS&RDS in roamingFoto: RCS-RDS

Schimbarile tarifare au fost aprobate de ANCOM avand in vedere noile reguli europene valabile incepand cu luna iunie 2017.

  • Noile tarife de roaming ale RCS&RDS
    Foto: RCS-RDS
    "Pentru datele mobile consumate in roaming oriunde in UE si SEE, tariful este redus cu peste 87%, la numai 0,00637 Euro/MB. Pentru un apel initiat din orice tara din UE sau SEE, catre un numar din Romania, tariful de roaming scade la 0,031 Euro/minut. Pentru un apel primit in orice tara din UE sau SEE, tariful de roaming ramane de doar 0,0108 Euro/minut. Costul unui mesaj text a fost redus cu 50%, avand acum pretul de doar 0,01 Euro/SMS. Mesajele primite in tarile din  UE/SEE nu implica niciun cost suplimentar. Tarifele nu includ TVA. 
  • Astfel,  pentru  o saptamana in orice tara din UE/SEE,  daca vor fi consumate apeluri, date si/sau SMS-uri potrivit unui consum mediu obisnuit (exemplificat in tabelul de mai jos), va fi platita in luna respectiva suma de 3,95 Euro (TVA inclus) in plus fata de valoarea abonamentului lunar de doar 2,88 Euro (TVA inclus), rezultand pentru luna respectiva o valoare totala de plata de numai 6,83 Euro (TVA inclus).
  • Toate acestea in conditiile in abonatii vor beneficia  in tara, in schimbul pretului abonamentului lunar de numai 2,88 Euro (TVA inclus) de minutele nelimitate pentru convorbiri in retelele nationale, precum si de internetul nelimitat oferit la orice abonament, suplimentat cu 50GB/luna in reteaua 4G fara limita de viteza.", se arata in comunicatul RCS&RDS.

Valentin Popoviciu, Vicepresedinte RCS&RDS: Vom scadea tarifele de roaming, imediat ce vor scadea tarifele en-gros dintre operatori

Valentin Popoviciu, vicepresedintele RCS&RDS, a tinut sa precizeze ca 'tarifele de roaming vor scadea si mai mult imediat ce tarifele de wholesale (en-gros), dintre operatori, vor scadea la randul lor.

"Ne asiguram clientii ca vom continua sa mentinem si tarifele pentru voce si date nationale la nivelurile de pana acum, in mod transparent si corect, asa cum i-am obisnuit pe utilizatorii serviciilor noastre de mai mult de 25 de ani. Acestea sunt cele mai mici tarife existente pe piata pentru abonamente, adaptate puterii de cumparare din Romania." a mai spus Popoviciu.

Serviciul de roaming nu este disponibil pentru clientii Digi Mobil care utilizeaza serviciile Digi Mobil cu plata anticipata (cartele prepaid).

Astfel cum a fost comunicat pe website-ul www.rcs-rds.ro, in intervalul 15 iunie - 30 iunie 2017, Digi Mobil a pus la dispozitia clientilor un plan de utilizare rezonabila, avand termenii si conditiile precizate pe website-ul www.rcs-rds.ro.

Noile conditii pentru serviciul de roaming in UE/SEE se aplica in mod automat tuturor clientilor activi Digi Mobil, persoane fizice si juridice, cu conditia sa aiba serviciul de roaming activat.

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat vineri ca a luat aceasta decizie pentru a-i permite companiei recuperarea costurilor de furnizare a serviciilor de roaming si mentinerea tarifelor pentru serviciile oferite in Romania, in conformitate cu reglementarile europene privind roaming-ul. Chiar daca operatorul va aplica suprataxele maxime, abonatii RCS&RDS ar urma sa plateasca in final tarife mai mici decat cele pe care le plateau anterior.

Parlamentul European a dat votul final in 6 aprilie 2017 pentru eliminarea taxelor de roaming, incepand cu 15 iunie 2017, ceea ce va permite consumatorilor europeni sa telefoneze, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca date pe mobil atunci cand calatoresc in alt stat UE, la acelasi cost ca si acasa. Parlamentul a eliminat ultimul obstacol - acordul privind preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor - prin aprobarea acordului informal cu Consiliul, cu 549 de voturi la 27 si 50 de abtineri.

Negociatorii au convenit un tarif maxim de 3,2 centi pe minut pentru apelurile de voce, si de 1 cent pentru un SMS, din 15 iunie 2017. Totodata, tarifele maxime pentru date vor fi reduse treptat, pe parcursul a cinci ani, de la 7,7 euro pe GB in 15 iunie 2017 la 6 euro pe GB din 1 ianuarie 2018, de 4,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2019, de 3,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2020, 3 euro pe GB din 1 ianuarie 2021 si de 2,5 euro pe GB din 1 ianuarie 2022.

Limite mai mici pentru transferul de date ar putea permite consumatorilor UE sa acceseze mai multe date cum ar fi, de exemplu, continut audiovizual, atunci cand calatoresc dintr-o tara in alta. Aceste limite mai mici de preturi ar putea si deschide piata pentru operatori telecom mici si virtuali.