Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, l-a demis in mod neasteptat joi, 3 august, pe Decebal Popescu, directorul general al ICI, institutul de cercetare in informatica care gestioneaza domeniile de internet .ro, numind-o in loc pe Adriana Alexandrescu, profesor doctor universitar si cercetator cu aproape 41 de ani vechime in ICI. Aceasta a explicat vineri pentru HotNews.ro ca 'a fost luata prin surprindere, dar ca a acceptat fiind rugata de ministrul Sova, care i-a promis ca o va ajuta ministerul in privinta lipsei de experienta in managementul unei institutii'. Ministrul Sova are si cu cine: consiliera sa onorifica este chiar Doina Banciu, fosta sefa ICI, cu al carei sot actualul ministru Sova a fost coleg in Ministerul Transporturilor, in mandatul lui Miron Mitrea.

Doina Banciu, fosta sefa ICIFoto: AGERPRES

Surse din industrie au precizat joi, inainte ca ICI sa faca anuntul oficial privind schimbarea conducerii, ca Ministrul Sova l-a demis pe Decebal Popescu, de la conducerea institutului.

'Seful ICI, Decebal Popescu, a fost schimbat. Nu a stiut nimic. I-a venit hartia pe birou. In locul lui a fost pusa o doamna care este pensionara, dar i s-a prelungit contractul de munca la ICI, si care este prietena cu doamna Banciu. Nici doamna aceasta nu a stiut nimic, a fost sunata de la minister. Doina Banciu o foloseste ca proxy. Sotul Doinei Banciu a fost coleg cu ministrul Sova in Ministerul Transporturilor. Sotul doamnei Banciu a fost consilierul personal al lui Miron Mitrea, iar Lucian Sova era director general in Minister.

Ajuns ministru, Lucian Sova a luat-o pe Doina Banciu consiliera la el. Aceasta nu si-a depus declaratia de avere si interese pentru ca in calitate de sefa la ICI avea un salariu de circa 10.000 de euro. Si atunci si-a dat demisia din postul de consilier al ministrului si acum este consilier onorific pentru a evita publicarea declaratiei de avere.", au declarat joi pentru HotNews.ro surse apropiate Ministerului Comunicatiilor.

  • Adriana Alexandrescu: Nu sunt prietena cu doamna Banciu. Ministrul m-a rugat sa preiau aceasta functie si mi-a promis ca ma va ajuta ministerul cu managementul institutiei

Contactata vineri de catre HotNews.ro pentru a oferi explicatii in legatura cu numirea sa, Adriana Alexandrescu a declarat ca intr-adevar are si pensie si salariu. "Am iesit la pensie de putine luni. Am contractul cu ICI prelungit pentru 3 ani".

Intrebata daca nu cumva numirea sa a fost facuta pentru ca este prietena cu Doina Banciu, aceasta a precizat:

"Nu sunt prietena cu domna Banciu. Aceasta a fost directoarea mea, dar nu mai este directoarea noastra de 1 an. Asa a decis ministrul (n.a privind schimbarea conducerii ICI). M-a luat prin surprindere foarte tare. Domnul ministru m-a rugat daca pot sa-l ajut pentru ca sunt de aproape 41 de ani in ICI, pentru ca sunt profesor universitar, pentru ca Ministerul Cercetarii care nu daduse precedentului director (n.a Decebal Popescu) viza, mi-a dat-o, si daca pot sa-l ajut. Si am zis, da, domnule, incerc. Nu am fost manager de institutie. Mi-a spus ca ma va ajuta ministerul. Mai mult nu am ce sa spun.", a declarat vineri pentru HotNews.ro Adriana Alexandrescu, noul director general al ICI.

  • Fara a fi inca sefa ICI, Doina Banciu, avea venituri lunare de aproape 4.500 de euro in 2007

Sotul Doinei Banciu este Dan Mihai Banciu, care a fost consilier al fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea.

Intr-o declaratie de avere semnata in 11 iunie 2008 de catre Dan Mihai Banciu, la acea vreme consilier parlamentar la cabinetul vicepresedintelui Camerei Deputatilor, Miron Mitrea, se arata ca Doina Banciu a incasat in anul 2007 venituri totale de 108.000 lei (n.a aproximativ 4.500 euro pe luna) ca director stiintific in ICI si profesor doctor sef catedra la Universitatea Bucuresti.

  • Doina Banciu: Ce treaba am eu cu ICI? Am iesit la pensie, m-am retras/Intrebata daca a fost numita consiliera onorifica la Ministerul Comunicatiilor: Intrebati la cabinetul ministrului

Contactata vineri de HotNews.ro pentru a solicita informatii despre schimbarea conducerii ICI, Doina Banciu a declarat:

  • "Ce treaba am eu cu ICI? Am plecat de un an de zile. Am iesit la pensie, m-am retras lucrez la Universitate, in alte parti... La ICI, sigur ca ma intereseaza ce se intampla, dar mai multe..", a spus Doina Banciu.

Intrebata daca a fost numita consilier onorific al Ministrului Lucian Sova, Doina Banciu a declarat: "intrebati la cabinetul ministrului" si s-a scuzat, precizand ca este in concediu.

  • Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, intrebat daca a numit-o pe Doina Banciu drept consilier onorific in minister: Informatia este corecta

De asemenea, contactat vineri de HotNews.ro pentru a preciza daca a numit-o pe Doina Banciu, fosta sefa ICI, in functia de consilier onorific in minister, ministrul Lucian Sova a declarat: 'Informatia este corecta.'

Intrebat ulterior si daca poate preciza motivul schimbarii lui Decebal Popescu de la conducerea ICI, ministrul Sova ne-a solicitat sa facem o solicitare pe legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public.

Ministrul Lucian Sova a subliniat ca "doreste sa respecte procedura" si a asigurat ca "luni, 7 august, vom primi raspunsuri".

HotNews.ro va publica raspunsurile ministrului Comunicatiilor, Lucian Sova, imediat ce le va primi.