​OFICIAL ICI va introduce, de la 1 martie 2018, un tarif anual de mentenanta de 6 euro (fara TVA) pentru domeniile de internet .ro/Ce perioade de gratie au cei care detin deja domenii .ro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 11 august 2017, 21:53 Economie | Telecom

Memoria internetului
Foto: MorgueFile.com
ICI Bucuresti a anuntat vineri, confirmand informatiile date in premiera de HotNews.ro, introducerea, de la 1 martie 2018, a unui tarif anual de mentenanta de 6 euro (fara TVA) pentru domeniile de internet .ro. 'Data de expirare a domeniilor se va calcula tinand cont de principiul conform caruia vechea taxa de inregistrare trebuie sa acopere minim 5 ani de mentenanta'. Spre exemplu, 'domeniile inregistrate inainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de gratie pentru plata serviciului de mentenanta, astfel incat primele domenii vor expira incepand cu 01.06.2018.'

Redam mai jos integral comunicatul publicat vineri de ICI pe site-ul propriu:

"ICI Bucuresti anunta tranzitia la o noua politica de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile '.ro'.

Ca urmare a consultarilor cu partenerii din data de 18.01.2017, care au avut loc la sediul ICI Bucuresti si pe baza rezultatelor chestionarului 'Consultari privind principiile de reglementare a domeniilor .ro' initiat de MCSI la data de 27.05.2017, Consiliul de Administratie al ICI Bucuresti a aprobat in data de 14.07.2017 introducerea serviciului de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile '.ro'.

Astfel:
 • Sistemul de domenii '.ro' va fi aliniat la necesitatile serviciului de mentenanta anuala la data de 01.03.2018.
 • Incepand cu 01.03.2018, detinatorii (registrantii) de domenii '.ro' vor putea sa achite contravaloarea serviciului de mentenanta pentru perioada dorita de minim 1 an si maxim 10 ani.
 • Tariful practicat de registrul de domenii '.ro' va fi de 6 EUR/an, fara TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditati ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilita la nivelul pietei europene din domeniu, ajustata la veniturile si la puterea de cumparare a romanilor.
 • Tariful practicat de catre registrarul ICI Bucuresti (vanzare directa pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 EUR/an + TVA.

Data de expirare a domeniilor se va calcula tinand cont de principiul conform caruia vechea taxa de inregistrare trebuie sa acopere minim 5 ani de mentenanta, astfel:

 • domeniile inregistrate inainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de gratie pentru plata serviciului de mentenanta, astfel incat primele domenii vor expira incepand cu 01.06.2018.
 • se vor adauga 5 ani la data cea mai recenta dintre data inregistrarii domeniului si data ultimului transfer al dreptului de utilizare (domain trade). Exemplu: daca domeniul a fost inregistrat in data de 01.01.2015 si intre timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; daca domeniul este inregistrat in 01.01.2015 si transferat in 01.01.2017, atunci domeniul va expira in 01.01.2022.
 • daca data de expirare rezultata este anterioara datei de 01.06.2018 (ex. domeniul inregistrat in 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuita pe o perioada de 6 luni, incepand cu 01.06.2018 pana in 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de inregistrare, prin gruparea a cate doua luni si pastrarea zilei calendaristice conform tabelului de mai jos:

Aceasta distributie a domeniilor mai vechi de 5 ani pe o perioada de 6 luni a avut in vedere oferirea posibilitatii ca fiecare detinator de domenii '.ro' sa poata sa reinnoiasca domeniul in situatia in care doreste acest lucru.

Principalele considerente care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de inregistrare si mentenanta anuala sunt:
 • Alinierea la practica europeana. In Europa, in mod treptat, toate tarile au trecut la inregistrarea pe perioada limitata de timp a domeniilor cod de tara si reinnoirea in cazul in care solicitantul doreste folosirea in continuare a numelui. In prezent, Romania este singura tara din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanta anuala pentru domenii;
 • Respectarea bunelor practici si a recomandarilor ICANN, entitatea care coordoneaza procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial si la care ICI Bucuresti este membru si parte interesata (stakeholder) din 1993;
 • Asigurarea fondurilor necesare dimensionarii infrastructurii IT si cresterea securitatii si fiabilitatii;
 • Implementarea sistemului de inregistrare si mentenanta anuala are de asemenea avantajul ca va duce la deblocarea numelor de domenii '.ro', care au fost inregistrate in aproximativ 25 de ani de existenta a domeniului '.ro', si care in prezent nu mai sunt folosite, fie ca firmele ce le-au solicitat au disparut, fie ca persoana care lea solicitat nu mai are nevoie de acele nume in prezent;
 • Un volum mare de domenii inseamna si un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns in ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanta si securitatea sistemelor sa se bazeze doar pe veniturile din inregistrarile domeniilor noi, acesta avand un trend descrescator;
 • Contravaloarea serviciului de inregistrare si mentenanta va duce la posibilitatea asigurarii securitatii si stabilitatii serviciului RoTLD, avand in vedere ca mediul virtual este din ce in ce mai agresiv asupra Internetului;"


Citeste mai multe despre   




















Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

6293 vizualizari

 • -21 (29 voturi)    
  "pe veatza" (Vineri, 11 august 2017, 22:03)

  Nu Ma Face Sa Ma Ridic La Tine [utilizator]

  iar vor veni ageamii si vor spune ca si au cumparat "pe viata" domeniul, ca nu li se pare normal sa plateasca... pff...
  • -7 (19 voturi)    
   Am dat minus din gresala (Vineri, 11 august 2017, 22:41)

   DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Nu Ma Face Sa Ma Ridic La Tine

   In internet, loc care este extrem de dinamic, nimic nu ar trebui acordat "pe viata" intrucat cu greu se poate prevedea pe perioada lungi cum va evolua.

   Inchirierea este cea mai buna solutie. Vrei domeniul pe 100 de ani, da 600 de koko si gata. Vrei mai mult, lasa-l prin testament cu obligatie la cei care te mostenesc.

   6 koko pe an este o nimica toata iar cine nu isi permite sa ii dea inseamna ca nu are ce face cu un domeniu decat poate sa agate fetele: bah, ai domeniu? Uite, eu am. Un fel de I show you mine, you show me yours.

   Cand traiam in Romania mi-am luat un domeniu .ro - din ala "pa veatza". Cand am plecat si am inceput sa dau adresa de mail cu .ro toti scriau cu .ru. Asta m-am facut sa fac o alergie puternica si sa imi iau .org si cand ma intreaba cum se scrie ii spun "dot org from orgasm". Ei uite ca nu a mai confundat nimeni domeniul de atunci si cel .ro este neutilizat. Nu mai stiu nici parola de administrare la rotld.
  • +12 (20 voturi)    
   daca doctorul tau psihiatru (Vineri, 11 august 2017, 22:42)

   gic [utilizator] i-a raspuns lui Nu Ma Face Sa Ma Ridic La Tine

   iti cere bani dupa ce te-a tratat (sau a incercat sa te trateze) .. vine dupa cativa ani si zice ca mai are nevoie de niste bani ca sa te tina in baza de date ... tu ce faci?

   faci misto, ca atat stii... mai greu e cand chiar trebuie sa platesti pentru nerespectarea unor conditii contractuale
   • -5 (11 voturi)    
    La doctor (Vineri, 11 august 2017, 22:49)

    DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui gic

    Actul medical se termina cand ai terminat perioada cu el. Asa si la tine cand te decizi sa nu mai platesti, ai terminat cu domeniul.

    La electricitate platesti abonament + cat consumi. In abonament nu ai nimic. Pentru ce il platesti? Pentru ca tu cand te trezesti la ora 3 si faci click si apa ti se incalzeste in ibricul electric cineva invarte pentru tine o turbina undeva.

    Serviciile care inseamna un act continuat ar trebui date NUMAI pe baza de abonament.
   • 0 (10 voturi)    
    Inca ceva (Vineri, 11 august 2017, 22:50)

    DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui gic

    Ai citit sigur contractul acela? In al meu scrie ca pot fi introduse taxe de intretinere.
    • 0 (0 voturi)    
     Taxa parafiscala? (Duminică, 20 august 2017, 0:36)

     Annaval [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

     Comentez si intreb, cred ca avem comentatori acoperiti ICI, poate au ei raspunsurile:
     1) Cum se explica cei 6 euro/an?
     2) Taxa e de 6 euro/an, dar vom plati 12 euro/an? Profit 100% doar din taiat facturi?
     3) Cine vor fi "norocosii" care factureaza domeniile cumparate in trecut de la firme care nu mai exista azi? Cei de la ICI au lista completa, cum se obtine lista asta? Reapare un Domreg, firma unui camarad mai vechi al Doinei Banciu (un fel de Radu Mazare si Nicusor Constantinescu feminin la un loc)?
     4) "Samsari de domenii" nu e bine, mai repede "baieti destepti din internet". Iei lista detinatorilor care au cumparat domeniul de la o firma care nu mai exista, si din 1990 pana acum sunt multe, si faci profit 12-6=6 euro/an de la toti. 20000 de clienti inseamna 120000 euro/an, 10000 euro/luna, doar din taiat facturi
     5) ICI va capata lista domeniilor cu nume frumoase care nu se reinnoiesc. Alti "baieti destepti" conectati la ICI le vor cumpara repede?
     6) Cat de abuziva e clauza despre care vorbesc "avocatii" ICI pentru introducerea taxei? Seamana foarte tare cu clauzele abuzive din contractele bancare, anulate in justitie.
     7) Odata cu "restauratia" Banciu, revin si licitatiile "speciale" in ICI (cloudul, buncarul din curte)?
   • -1 (7 voturi)    
    Tu nu platesti asigurare medicala (Vineri, 11 august 2017, 22:51)

    DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui gic

    Sau ai platit o data la nastere pentru toata viata? Pai te imbolnavesti in fiecare zi?
 • +8 (12 voturi)    
  Nu e normal (Vineri, 11 august 2017, 22:19)

  DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator]

  Pentru cei care au cumparat un domeniu in ultimul an sa plateasca de 2 ori.
  • -3 (7 voturi)    
   Vad ca iau plusuri in draci (Vineri, 11 august 2017, 22:45)

   DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   Nu ma intelegeti gresit: sunt de acord cu o taxa anuala insa trebuie calculat fair-play momentul din care trebuie sa plateasti. Cel mai bine ar fi ca data expirarii sa fie: ((cat_ai_platit / 6) - cati_ani_ai_utilizat) + 1_sept_2017. Daca da o data din trecut (la mine asa ar fi), 6 luni de gratie.

   In plus este o oportunitate enorma pentru cei care fac hosting sa faca isi faca reclama: daca hostezi la noi platim noi taxa ta pentru intreaga perioada de hosting sau in primii 3 ani daca faci contract pe 3 ani. "Batem ICI la fond. Fondul de domenii."
  • +4 (6 voturi)    
   Si eu la fel (Sâmbătă, 12 august 2017, 7:45)

   Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

   Daca am fost prost sa fi luat pe .ro in loc de .eu, sunt bun de plata.
   • +1 (1 vot)    
    Inainte de 2007 (Sâmbătă, 12 august 2017, 11:39)

    DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

    Nici nu puteai lua .eu. Si azi pt a lua .eu trebuie sa ai rezidenta intr-un stat UE.
 • +23 (25 voturi)    
  O noua taxa PSD-ALDE ! (Vineri, 11 august 2017, 22:39)

  mircea_cjn [utilizator]

  Ca sa creasca pensia lui Dogaru.
  Si salariile frecatorilor de menta de la stat.
 • +12 (22 voturi)    
  3 ani (Vineri, 11 august 2017, 22:40)

  bobyff [utilizator]

  jegosii si hotii pesedisti nu stiu cum sa ne taxeze. E de tinut minte la urmatoarele alegeri.
  • +8 (10 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 12 august 2017, 8:39)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   Sigur, daca nu era taxa asta nu era niciun motiv sa fie penalizati. E zero pe langa alte nemernicii.
  • +3 (3 voturi)    
   parca PSD nu ne-a jefuit pana acum (Sâmbătă, 12 august 2017, 18:06)

   BobMuller [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   e prima data hahahahahahaha
   /sarcasm
 • +10 (14 voturi)    
  am si eu o intrebare (Vineri, 11 august 2017, 22:44)

  MoemBius [utilizator]

  daca tot e taxa de mentenantza
  de ce nu mi o percepe ISP istu sau firma care mi acorda hostingu sau aia care mi da domeniul
  de ce se duc banii aia la ICI / STAT?
  le e frica sa o recunoasca .....ca fiind taxa pe domeniul .ro?
  rezultatul pe termen mediu/lung?
  o sa mai ia bau bau domeniu .ro
  si toti se muta pe .eu ......sau pe .bg? ca si la inmatriculare vehicule?
  • -6 (8 voturi)    
   Taxa ar trebui (Vineri, 11 august 2017, 23:20)

   DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   Sa mearga la ICI. Nu ai decat sa te muti in orice alt stat UE. In plus gasesti in UE firme de hosting care poate ca vor putea face in locul tau rezervarea .ro.
   • +11 (11 voturi)    
    pot sa intreb si ce face ICI asta (Sâmbătă, 12 august 2017, 0:21)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

    cu banii aia?
    sint extrem de curios
    si ma gandesc ca tu fiind in cunostintza de cauza o sa ai bunavointa sa ma edifici din punctul meu de vedere (obtuz asa cum e)
    Presteaza tov ICI asta ceva in folosul domeniilor .ro?
    • +10 (12 voturi)    
     ICI (Sâmbătă, 12 august 2017, 1:48)

     DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

     Ar putea sa isi faca si o pagina web decenta cu banii aceia. Din pacate insa ICI de la noi nu e decat o alta adunatura de pungasi.
    • +8 (8 voturi)    
     Ghici ce-ar putea sa faca? (Sâmbătă, 12 august 2017, 6:09)

     tarantella [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

     Un articol de acum 2 zile, pe Hotnews:

     "Doina Banciu, fosta sefa ICI, a avut un venit brut de 10.700 de euro in luna decembrie 2015, respectiv 8,5% din profitul ICI din acel an"

     Asta doar pentru ca exista. Mentenanta aia a lor e ceva tot atat de abstract ca si domeniul .ro. Bineinteles, o parte din salariile astea se vor duce in pusculita partidului generos care i-a numit in functie.
  • -1 (5 voturi)    
   Domeniile .eu sunt mai scumpe de 6 Euro (Sâmbătă, 12 august 2017, 13:15)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   ISP-istu's hosting-istu nu iti cer bani?
   Folosirea creierului e o activitate tot mai rara p-aici...
   • +2 (2 voturi)    
    tocmai ma intrebam (Sâmbătă, 12 august 2017, 19:37)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    cum iti incap toate ideile alea interesante in cap
    initial ma gindeam ca sint arhivate
    ca altfel nu stiu cum intra in 2cmc
   • 0 (2 voturi)    
    daca tot ai IQ asa mare cum (Sâmbătă, 12 august 2017, 19:39)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    lasi sa se inteleaga
    daca ISP istu costa
    de ce trebe platita taxa asta mascata la ICI si nu la ISP ist?
    sau ICI se ocupa si de mentenanta ISPistului meu ca el saracu nu poate sa mi ceara banii de mentenanta si apeleaza la tertzi
    complicat
    • -1 (1 vot)    
     Ii judeci usor pe altii (Duminică, 13 august 2017, 1:07)

     DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

     Insa tu habar nu ai cum functioneaza internetul.

     1. ISP = Internet Service Provider - cand te legi la internet este pentru tine (ca entitate) asa numitul "next hop" - adica unde trimiti pachetele de date pentru ca el la randul sau sa le trimita catre internet. Daca ai un mobil cu date in mana ISePistul tau e Vodafone, Telekom, Orange, RDS sau ce alte retele mai sunt in Romania. Pentru a fi conectat nu ai nevoie de nici un domeniu ci doar de o adresa IP care poate fi si privata daca isepistul tau face NAT/PAT.

     2. NUMELE si NUMERELE in internet precum si PROTOCOALELE sunt gestionate de ICANN. Pe fiica regelui ICANN o cheama printesa IANA. ICANN asta are in fiecare regiune si apoi tara cate un ambasador. Il cheama TLD - Top Level Domain. In Romania acesta este ICI - el administreaza .ro.

     3. Registrar este orice companie publica sau privata in Romania care poate inregistra domenii. TLD este un registrar insa alte firme pot deveni registrari daca au contract cu ICI si pot face management de domenii.

     4. Webhoster este o firma care iti tine pe serverele lor pagina ta de web. Pot fi - pentru simplificarea activitatii - registrar si inregistra la ICI in numele tau un domeniu.

     DECI SA SUMARIZAM: Valerica Floricica din Corlatele cand are mobil si intra sa vada ce face Gogu pe Feisbuc are ISEPIST dar NU ARE domeniu. Fireste ca plateste la ISP serviciul de date ca sa aiba acces la web si email si vaibar - ce are ea nevoie.

     Deci ce taxa vrei tu platita la isepist cand treaba isepistului NU ESTE de a inregistra domenii ci doar de a ruta pachete in internet. Exista mii de isepisti care NU fac hosting ei insisi avand paginile web pe niste servere externalizate.

     Daca eu am ca ISP Orange Romania si hosting fac la Hostexcellence Canada ce mama ma-sii vrei tu sa platesc la isepist?!?!? Cum adica daca tot costa? Este ca si cum vrei ca eu sa platesc consumul de apa cu abonamentul RATB.

     Judeci IQ-ul altora insa nu vezi varza de Bruxelles din capatana ta.
     • 0 (2 voturi)    
      amice (Duminică, 13 august 2017, 20:27)

      MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

      ma indoiesc ca ai atata experienta pe cit pretinzi
      mie unu sa stii ca imi place sa memorez adrese IP si nu mi foloseste la nimic DNSu
      ai cumva si o poza de la ceferticatu pe care il ai de la MENSA?
      dau o bere daca mi-l trimiti si mie (in poza asa)sa vad daca ai numerele alea mai mari ca ale altora cu Varza de Bruxelles
      Eu nu mi-am permis sa fac mishto de capatana ta cu toate ca puteam sa o fac
      Daca numai atata poti ai dovedit clar in ce parte se inclina balanta
      Pacat ca nu poti mai mult
      Imi pare rau ca nu am scris mai in detaliu
      ma gandeam ca la ISP ist de ex sa platesti sa faca o conversie intre numele tau de domeniu .ro si IP prin DNS ul ISP istului
      Ca ma indoiesc ca ISP istu tau foloseste datele din DNS u de la ICI astia
      care ia bani degeaba pentru mentenanta
      poti sa descrii si in ce consta mentenanta la domeniile .ro?
      se face backup al registrului?
      din 6 Euro / domeniu .ro?
      est patetic.
      pe bune
      sa ti ajute Dumnezeu sa ramai tu singuru proprietar de domeniu .ro
      si sa platesti taxa aia de mentenanta ...sanatos
      sau ...face ICI si ceva tooluri la dispozitia conexiunii cu ANAF sa faca extragere automata din Reverse DNS a Numelui Proprietarului de Domeniu?
      ma bucur ca ai inteles mesajul
      si imi pare rau ca ai inceput sa treci pe o pista pe care eu nu am mers si nici nu o sa merg niciodata
      Intrebarea mea era ce presteaza ICI pentru banii aia nimic mai mult
      Si daca vrei sa mi trimiti si mie un link cu un tarif asemanator pentru mentenanta la un alt registrar in lumea civilizata
      da MENTENaNTA sa fie nu taxa
      Iti urez multa bafta
      Si daca ai si lectii de predat vreun curs ceva de la ICI sa mi explici si mie cum e cu DNS ul ala
      poate reusesti tu sa mi explici
      ma abtin de la alte comentarii
      ca nu am cu cine sa comentez
      • 0 (2 voturi)    
       Dupa tine (Marţi, 15 august 2017, 4:41)

       DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

       Daca stau in Franta, am un domeniu ro si il tin hostat pe un server in Canada ar trebui sa platesc taxa la France Telecom - ISPul meu. Iar ei sa se descurce cu ICI.

       Nu am un certificat MENSA pentru ca nu am avut nevoie de asa ceva. 2xCCNP 3xCCNA Mi-au ajuns. Si CISA cu CISSP si Expert Instructor.
      • 0 (2 voturi)    
       Ia de aici (Marţi, 15 august 2017, 4:43)

       DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

       https://uk.godaddy.com/tlds/it-domain

       Fara hosting.
      • 0 (2 voturi)    
       Auzi (Marţi, 15 august 2017, 4:46)

       DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

       Si daca am 3 isepisti platesc taxa de 3 ori sau doar o data? La isepistul mai gras?
       • 0 (2 voturi)    
        ii ai pe toti 3 (Marţi, 15 august 2017, 11:57)

        MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

        in acelasi timp?
        cu 3 gateway uri diferite?
        sau 1 e proxy pt 2 si 2 e proxy pt 3
        bine ca nu ai 5 ispisti
        am plecat de la prune si ajungem la compot
        nu mai am comentarii
        multa bafta cu Ciscoletele

        si sa ramai tu cu singuru' domeniu .ro
        ca te ai scos
        o sa faci chiftele cu ccna si ccnp
        da de ce nu iei si un ccda?
        poate mai maresti orizontu' vizibil
        tot asa arogant si cind profesezi instructoru' ala?
        • -1 (1 vot)    
         Cred ca ai probleme cu nervii (Marţi, 15 august 2017, 14:26)

         DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

         Fireste ca 3 gatewayuri diferite si simultane. OSPF cu cei 3 provideri si deasupra eBGP cu partenerii.

         Proxy? La ce anume cand pot modifica tabela de rutare per flow, complet transparent pentru deviceurile din downstream. Iar daca este vreun device in downstream ce face routing, atunci MPLS.

         CCDA este CCNA design.

         Iti garantez ca nu fac chiftele. Nu ai vrea sa le mananci. Ar avea un gust oribil.

         Cat despre marit orizontul - asta fac zi de zi. Am constatat ca dupa 20 de ani de studiu stiu cam 7-8% din ceea ce inseamna retele. Cam putin.

         Cat despre aroganta uite un citat: "daca tot ai IQ asa mare cum lasi sa se inteleaga". Nu imi apartine. Deci uite cine incepe prin a-i judeca pe altii.
        • 0 (0 voturi)    
         Ah, si am uitat sa te intreb (Marţi, 15 august 2017, 14:34)

         DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

         Dupa ce ti-am zis cum arata reteaua spune-mi te rog: caruita dintre cei 3 ISP am sa-i platesc domeniul. Nu de alta dar de la asta am pornit.

         Eu sunt convins ca celui mai gras. Gras de la chiftelutele tale, nu ale mele. Probabil singurul lucru bun.
        • -1 (1 vot)    
         Si tocmai pentru ca tu ai un orizont foarte larg (Marţi, 15 august 2017, 14:43)

         DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

         Al cunostintelor, uite, special pentru tine, iti dau o problema la care sa-ti raspunzi.

         Ai o firma ACME Inc si ai 3 provideri ISP1, ISP2 si ISP3 care fircare iti da tie 100 Mbps. Traficul tau spre internet il faci load balancing sau proxy pe cele 3 linii (prin cei 3 provideri).

         Ai 3 firme partenere cu care vrei sa ai conexiuni de mare viteza. Una in China, a doua in SUA si a treia in Australia.

         Vrei ca atunci cand chinezii se conecteaza la tine (nu tu la ei) traficul lor sa treaca prin ISP1 al tau. Cand vrei australienii, atunci traficul lor sa treaca prin ISP2 al tau si americanii prin ISP3 al tau. Cu alte cuvinte load balancing si traffic shaping inbound.

         Ia spune: cum iti configurezi proxy-ul ca sa faca exact ce am zis? Dar da-mi o solutie cu proxy :)

         PS: vezi ca nu toate retelele sunt de bloc sau de firma. E nevoie si de unele mai mari.
         • +1 (1 vot)    
          e si un premiu (Miercuri, 16 august 2017, 17:28)

          MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

          ca nu mi aduc aminte sa fiu inscris la cursurile tale
          eu cu varza de Buxelles
          subiectul e inchis amice
          imi pare rau ca de la pere am ajuns la altele
          sincer
          scopul principal era taxa de mentenanta ICI
          nu mi aduc aminte care e serviciul care necesita mentenanta de la registrar
          poti sa mi ziici tu la ce serveste mentenanta la registrar?
          ca sa ajungem inapoi la pere
         • +1 (1 vot)    
          Cu Cisco any connect (Miercuri, 16 august 2017, 17:35)

          MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

          sau free vpn sa fie?
          subeictu e inchis
          ma duc sa fac chiftele si sa cumpar niste varza de Bruxelles
          imi pare rau dar sint ocupat
          nu am timp sa ti rezolv problemele
          intreaba ti un elev
          poate stie el
     • 0 (2 voturi)    
      vezi ca ai uitat sa inregistrezi (Duminică, 13 august 2017, 20:56)

      MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

      rotld.eu
      sa nu ti-o ia altzii inainte
      • 0 (0 voturi)    
       Ia-l tu (Marţi, 15 august 2017, 14:27)

       DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

       Ti-l las. Vezi sa il iei pa viatza.
 • +5 (7 voturi)    
  da cum e cu (Vineri, 11 august 2017, 22:48)

  MoemBius [utilizator]

  "Asigurarea fondurilor necesare dimensionarii infrastructurii IT si cresterea securitatii si fiabilitatii;"

  este vorba despre fonduri de dimensionare / studiu de fiabilitate?
  adica bani aruncati in vant?
  ISP istu oricum are conexiunea pe care o vrea sau si-o permite sa intelegem ca mai nou are nevoie si de motz la basca pentru asta?
 • -3 (7 voturi)    
  De ce 6 si nu 5.75? (Vineri, 11 august 2017, 23:02)

  Alex735 [utilizator]

  Singura explicatie pe care am gasit-o e ca restul de 0.25 e alocat pentru asistatii sociali.
  • -5 (5 voturi)    
   De ce TVA (Vineri, 11 august 2017, 23:20)

   DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Alex735

   Este 21% si nu PI*7?
   • +6 (8 voturi)    
    Findca PI, la fel ca si dvs.. e irational. (Sâmbătă, 12 august 2017, 0:09)

    Alex735 [utilizator] i-a raspuns lui DE:AD:BE:EF:CA:FE

    Lasand gluma la o parte, e de neinteles cum de un om ca dvs (va vad luminat si stiutor de carte) sa ia partea unor banditi. Bun, am inteles ca domeniile nu trebuie sa fie "one time fee"... dar de aici si pana la zelul dvs in postari de sustinere a unei golanii marca PSD e cale lunga...
    • +2 (4 voturi)    
     Eu NU comentez utilizarea banilor (Sâmbătă, 12 august 2017, 1:21)

     DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Alex735

     Aceea este parte a sistemului corupt din Romania.

     Eu am discutat STRICT de faptul ca un serviciu de tip TLD trebuie sa fie cu abonament si nu pe viata. Atat si nimic mai mult.

     Sa stiti ca sunt la fel de dezamagit de cheltuirea banilor in Romania si de aceea am luat masuri: NU contribui la taxele si impozitele din Romania. Daca as fi facut-o plateam mai putine taxe decat platesc acum insa le consider date pe apa sambetei.

     Sunt insa la fel de dezamagit de oameni din domeniu care nu stiu sa citeasca un contract si care cred ca domeniile ar trebui date pe viata. Este o protie in acest mediu extrem de dinamic numit internet. Ar cere si adresa IP tot pe viata :)
    • +1 (3 voturi)    
     Inca ceva (Sâmbătă, 12 august 2017, 1:24)

     DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Alex735

     Decebal Popescu - cel demis aiurea - mi-a fost profesor de hardware, de mult de dot, pe undeva prin 2002. Stia carte nu gluma - cel putin in hardware. Stiu si acum trecerea din idee in algoritm, din algoritm in porti si din porti in circuit integrat si masti cu toate ca fac retele de aproape 20 de ani. Deci sub nici o forma nu tin partea patzachinei de acum.
 • -4 (8 voturi)    
  Mare porcarie! (Vineri, 11 august 2017, 23:38)

  Lucian Ilea [utilizator]

  noroc ca io am 9 domenii incepand cu democratie-virtuala.com si atlantia.online
  niciunul nu e pe .ro:)))
  Ican cere 0,01 euro pe an
  hotii astia de 600 de ori mai mult
  si io platesc 2 euro pe an pt muzica.space
  auziti dragi tovarasi si preteni?
  si inca 7 euro pt e-world.site
  alealate is cate 12-15 euro pe an
  a ca exista si domenii..intebati cat valoreaza atlantia.online pe net
  vreo 12 milioane de dolari last check
  munca rasplateste omu nu omu face munca
 • +8 (8 voturi)    
  poate ma lamureste si pe mine cineva (Vineri, 11 august 2017, 23:49)

  __alex__ [utilizator]

  ce 'mentenanta' face ICI?

  O sa fie un succes urias, din seria ideilor tampite marca PSD. Tampita a fost de la inceput ideea de domeniu 'pe viata', iar acum o perfectioneaza.
  • +4 (6 voturi)    
   exact asta intrebam si eu (Sâmbătă, 12 august 2017, 0:25)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   bag seama ca o sa se bage in seama
   cu ....cheltuitu' banilor din discutiile de fiabliltate ale domeniilor .ro facute de madam contzopista aia care ar trebui sa stea la pensie da in schimb are si pensie si salariu pentru ca ea are ....scula mare
   bagam......ash sa m bag in ea de tara de kakat
  • +8 (10 voturi)    
   "Tehnologia" DNS costa.. (Sâmbătă, 12 august 2017, 0:31)

   Alex735 [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Plus ca e cea mai veche din lume, marele protocol a ramas acelasi de vreo 30 de ani, doar cateva extensii adaugate si atat.
   Alte observatii si aspecte complexe:
   1. traficul DNS e infim, cel putin comparat cu multimedia care rupe "rutarele" e egal cu zero.
   2. Mari servere cu mari resurse (core-uri, ram, iops-uri) nu iti trebuie.
   3. Singurul lucru care intr-adevar costa e securitatea, trebuie apliance-uri anti DDOS (d-alea cu "bafare" mari, scumpe..) dar securitatea ti-o asigura datacenterul in care ai colocare asa ca nu vad ce-i costa pe ICI.
   4. In rest, salariile la admini si restul la PSD.
   • 0 (0 voturi)    
    Specialistul IT in Romania ... (Sâmbătă, 12 august 2017, 23:48)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui Alex735

    1. Traficul DNS e infim.
    2. Dar trebuie apliance-uri anti DDOS. - Banuiesc ca DDOS-ul nu inseamna trafic enorm...
    Si in IT ca si la fotbal si politica se pricepe toata lumea...
    • +1 (1 vot)    
     In apararea IT-ului romanesc... (Duminică, 13 august 2017, 18:05)

     Alex735 [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

     DDOS-ul nu inseamna neaparat trafic "enorm".
     Uneori traficul DDOS consta doar in handshake-uri (si alea incomplete).
 • +6 (8 voturi)    
  este actualizare la taxa TVR (Sâmbătă, 12 august 2017, 1:08)

  N.S. [utilizator]

  doar trebuiau scosi din alta sursa banii!
 • +4 (4 voturi)    
  Imi da ICI banii inapoi? (Sâmbătă, 12 august 2017, 8:26)

  Pac-pac [utilizator]

  Nu ar fi mai corect ca ICI sa dea banii inapoi celor celor care isi doresc sa renunte la domeniul .ro? Eu am luat in urma cu 2 luni un domeniu (din greseala, recunosc, pentru ca stiam de povestea asta) si pot sa merg lejer pe com.ro
  • 0 (2 voturi)    
   Vezi ca e ciudat (Sâmbătă, 12 august 2017, 11:44)

   DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Pac-pac

   Sa spui ca stiai de povestea asta si totusi ai luat domeniul intareste faptul ca ai fost de acord si ai fost informat.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu este 6 EUR/an (Sâmbătă, 12 august 2017, 12:50)

  Timbuku [utilizator]

  Pretul pentru utilizatorii finali o sa fie de 12 EUR / an, acel pret de 6 EUR este "oferit registrarilor acreditati ROTLD".
  • +2 (4 voturi)    
   Iar registrarul tau (Sâmbătă, 12 august 2017, 15:28)

   DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui Timbuku

   Nu iti va mari pretul sau il va suporta el cand vei avea domeniul hostst la ei 3 ani.

   Faptul ca exista diferente bulk-retail este foarte bun pentru ca incurajaza competitia.

   Sa nu ma judeci gresit: faptul ca banii la ICI vor merge in salariul directoarei e CORUPTIE. Eu am discutat doar de aspectele domeniilor si taxarii acestora.
 • 0 (2 voturi)    
  calcul (Sâmbătă, 12 august 2017, 16:44)

  rei [utilizator]

  cum au reusit ei calculul asta in raport cu restul EU?
  cu 6 euro nu o sa inchirieze nimeni domenii decat eventual date de ISP-isti la pachet cu ceva hosting

  asa pretul per an va fi cel putin 6 euro pana la 12 euro

  partea buna e ca se vor debloca domenii lasate de izbeliste....partea proasta e ca le vor inchiria samsarii de domenii

  gen cel de mai sus de viseaza 12mil pe un domeniu.....si al meu valoreaza vreo 30mil...adica cu atat se deschide licitatia si cine stie unde o sa ajunga
  • +1 (3 voturi)    
   "Samsar de domenii" (Sâmbătă, 12 august 2017, 19:58)

   DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui rei

   Pai pana acum ce anume prevenea existenta "samsarilor de domenii"? Costul prea mare ?!?!? Hai sa fim seriosi. Pai il facea mai eficient - dadea suta si apoi "pe viata" domeniul era al lui si putea sa il vanda la pret speculativ sau - de ce nu - sa il inchirieze.
 • +1 (1 vot)    
  12 euro+ TVA ? (Duminică, 13 august 2017, 9:55)

  nedumeritul [utilizator]

  e mai scump decat domeniul meu .org cumparat direct din SUA .Platesc anual prin internet banking 10 dolari pe an.
  Vor sa faca o afacere si din asta.....
 • +1 (1 vot)    
  Am o curiozitate (Luni, 14 august 2017, 8:14)

  BEDE [utilizator]

  Cat o fi costand sa obtin o adresa in domeniul .eu?
  Dar in domeniul .jospsd?
  Daca exagereaza cu aceasta taxa, atunci multi se vor orienta spre a-si face adrese in alte domenii. Altfel, de ce mi-ar trebui neaparat adresa in domeniul .ro? Poate imi place mai mult in .eu sau in .org?
 • +1 (1 vot)    
  TimeLife - Verifica domeniu (Duminică, 21 ianuarie 2018, 17:44)

  AdrianMihaila1 [utilizator]

  Salut! Am construit un instrument pe care il putem folosi sa verifice cand ne expira domeniul .ro. De asemenea, daca ne inregistram domeniul, ne notifica cu o saptamana inainte sa expire.
  http://www.timelife.ro/verifica-domeniu


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version