Centrul pentru Inovare Publica, asociatie non-guvernamentala, a solicitat miercuri Guvernului Tudose sa organizeze o consultare publica pe marginea proiectului de Ordonanta prezentat vineri de HotNews.ro, care vizeaza crearea Agentiei Nationale de Servicii Electronice si Cloud (ANSEC), o noua agentie care va raspunde de toate sistemele IT ale statului si de interconectarea si schimbul de date intre institutii. Asociatia spune ca a transmis catre Secretariatul General al Guvernului si o serie de recomandari referitoare la datele deschise, avand in vedere ca ANSEC urmeaza sa administreze o parte insemnata a datelor publice din Romania.

Ce solicitare a adresat Centrul pentru Inovare Publica catre Guvern:

"Saptamana trecuta, vineri, a aparut in presa, aici: http://bit.ly/2voWcw0 si aici: http://bit.ly/2ioVCNm, initiativa Guvernului de infiintare prin Ordonanta de Urgenta a Agentiei Nationale de Servicii Electronice si Cloud (ANSEC). Potrivit proiectului de OUG publicat de Hotnews si de Romania Libera, ANSEC preia atributiile actualei Agentii pentru Agenda Digitala a Romaniei, implementeaza in parteneriat cu institutiile publice proiectele majore TIC incluse in Agenda Digitala pentru Romania 2020, asigura interconectarea aplicatiilor si a schimbului de date intre institutii publice.

Desi in nota de fundamentare, la Sectiunea 7 se mentioneaza ca 'au fost respectate prevederile legii privind transparenta decizionala', informatia nu am aflat-o de la institutia publica initiatoare, ci din mass-media.

In aceeasi nota de fundamentare, in Sectiunea 6, cu privire la consultarea cu organizatii non-guvernamentale, se specifica 'proiectul de act normativ nu se refera la acest subiect'. Acest lucru este incorect: buna guvernare, transparenta si integritatea achizitiilor publice, vizate direct de ordonanta, sunt in interesul imediat al societatii civile. De asemenea, ordonanta afecteaza si domeniul drepturilor fundamentale, prin prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal. Nu in ultimul rand, asociatiile din industria IT vor fi direct interesate de subiect.

Centrul pentru Inovare Publica considera necesara respectarea legii transparentei decizionale si organizarea unei consultari pe marginea proiectului cu toti actorii interesati.

In ceea ce priveste continutul documentului, in contextul in care Romania si-a asumat deschiderea datelor publice guvernamentale prin mai multe strategii sau acte normative: legea 109/2007 (actualizata in 2015), OUG 41/2016, Strategia Nationala Anticoruptie sau Planul National de Actiune Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa, in conditiile in care ANSEC urmeaza sa administreze o parte insemnata a datelor publice din Romania, este firesc ca ANSEC sa aiba un rol explicit in asigurarea accesului la aceste date, prin intermediul portalului national de date deschise, data.gov.ro.

Centrul pentru Inovare Publica face urmatoarele recomandari:

2.1. Art. 2 se completeaza cu literele g si h:

g) format prelucrabil automat - un format de fisier structurat astfel incat sa permita unor aplicatii software sa identifice, sa recunoasca si sa extraga cu usurinta date specifice, inclusiv declaratii individuale de fapt si structura interna a acestora;

h) format deschis - un format de fisier care este independent de platformele utilizate si care se afla la dispozitia publicului, fara nicio restrictie de natura sa impiedice reutilizarea documentelor in cauza;

(nb. definitiile sunt preluate din legea 109/2007 privind reutilizarea datelor din sectorul public)

2.2. Art. 3 se completeaza cu litera l):

l) Asigurarea accesului publicului la datele guvernamentale, in format deschis sau format prelucrabil automat, cu respectarea prevederilor privind protejarea datelor cu caracter personal.

2.3. Art. 4, alin. (1), pct. 2 se completeaza cu litera r):

r) Asigura exportul automat al datelor de interes public catre platforma nationala de date deschise, data.gov.ro, inclusiv anonimizarea datelor, daca este necesar, cu respectarea prevederilor privind protejarea datelor cu caracter personal.

2.4. Art. 4, alin. (1), pct. 3, litera j) se reformuleaza si se completeaza cu litera k):

j) acorda asistenta catre institutii publice la publicarea datelor detinute de acestea pe platforma nationala de date deschise, data.gov.ro, inclusiv pentru anonimizarea datelor, daca este necesar.

k) furnizeaza si alte servicii informatice catre administratia publica.

Recomandarile au fost trimise Secretariatului General al Guvernului. Vom actualiza continutul cu raspunsul pe care il vom primi."

Centrul pentru Inovare Publica este o asociatie non-guvernamentala infiintata in 2014. Membrii asociatiei au lucrat in departamentul de politici publice al Fundatiei pentru o Societate Deschisa, contribuind la introducerea mai multor prevederi despre date deshise si educatie deschisa in Strategia Agenda Digitala 2020, in Planul National pentru o Guvernare Deschisa.