Ministerul Comunicatiilor, condus de Lucian Sova, nu a dorit sa avizeze momentan proiectul de Ordonanta care viza crearea Agentiei Nationale de Servicii Electronice si Cloud (ANSEC), o noua agentie care va raspunde de toate sistemele IT ale statului si de interconectarea si schimbul de date intre institutii, pe motiv ca are rezerve privind principiile promovate, se arata intr-un raspuns al ministerului catre HotNews.ro. Ministerul mai spune ca 'va sustine un proiect care sa corespunda exigentelor pe care si le propune initiatorul, dar si compatibil cu cadrul general in care acesta isi desfasoara activitatea."

Lucian Sova, la audierile din ParlamentFoto: Hotnews
  • "Avand in vedere existenta unor rezerve privind principiile promovate prin proiectul la care faceti referire si fara a intra in detalii tehnice va informam ca MCSI a retrimis documentul, neavizat.
  • Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale va sustine un proiect care sa corespunda exigentelor pe care si le propune initiatorul, dar si compatibil cu cadrul general in care acesta isi desfasoara activitatea.", se arata intr-un raspuns furnizat HotNews.ro de catre Ministerul Comunicatiilor.

HotNews.ro a prezentat in data de 18 august un proiect de Ordonanta semnat si transmis spre avizare Ministerului Comunicatiilor de catre Secretariatul General al Guvernului in data de 16 august, proiect care viza infiintarea unei noi agentii guvernamentale, numita Agentia Nationala de Servicii Electronice si Cloud (ANSEC), prin reorganizarea si desfiintarea actualei agentii care gestioneaza sistemele IT ale statului, respectiv Agentia pentru Agenda Digitala (AADR).

Potrivit proiectului, pe langa gestionarea sistemelor IT ale statului, ANSEC va coordona toate proiectele IT din administratia publica centrala si locala, va fi depozitar al 'codului-sursa' pentru aplicatiile informatice dezvoltate la cerere pentru administratia publica, va asigura interconectarea si schimbul de date intre institutii si va implementa si opera o viitoare platforma IT numita: Platforma Nationala de tip Cloud Privat Guvernamental.

In privinta finantarii, ANSEC ar fi urmat sa primeasca anual 30% din bugetul anual incasat de arbitrul telecom (ANCOM) de la operatorii privati.

Saptamana trecuta, Centrul pentru Inovare Publica, asociatie non-guvernamentala, a solicitat Guvernului Tudose sa organizeze o consultare publica pe marginea acestui proiect inainte de a-l legifera.

Pentru detalii citeste: DOCUMENT Modificare controversata in sistemele IT ale statului: Guvernul vrea o noua agentie care sa raspunda de toate sistemele IT si de interconectarea si schimbul de date intre institutii / Agentia va drena si o treime din banii stransi de la operatorii privati din telecom