Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat, luni dimineata, 'o sedinta de urgenta la Posta Romana si a cerut demisia membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general interimar, Andrei Stanescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an', a anuntat luni Ministerul Comunicatiilor. Totodata, Lucian Sova a decis sa trimita Corpul de control al ministrului la Posta Romana, se mai arata in comunicat. Ministerul nu explica motivele exacte ale acestei masuri, in conditiile in care Andrei Stanescu a fost numit director general interimar in luna ianurie din acest an, dupa ce Alexandru Petrescu, care conducea compania din iunie 2014, a fost numit ministru al Economiei. Mai mult, compania a revenit pe profit in anul 2016, dupa ce in 2015 a incheiat pe pierderi, pe fondul unei amenzi de 7,4 milioane de euro de la Consiliul Concurentei.

Posta RomanaFoto: Hotnews

Ce se mai arata in comunicatul de presa al Ministerului:

"Corpul de control al ministrului va verifica, intre altele, modul de indeplinire a masurilor dispuse de Consiliul Concurentei cu ocazia aplicarii sanctiunii contraventionale care a condus la acumularea datoriilor catre bugetul de stat.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) intreprinde toate masurile legale posibile pentru a evita ca aceasta companie sa intre in incapacitate de plata si pentru a putea incepe punerea in aplicare a unui plan strategic de redresare a acesteia, elaborat in ultimele doua luni.

MCSI considera ca situatia in care se afla compania nu este numai urmare a 'grelei mosteniri', ci si a perpetuarii aceleasi stari de fapt, fara ca managementul executiv sau neexecutiv sa ia vreo masura legala de relansare a activitatii.

Ministerul Comunicatiilor atrage atentia ca toata conducerea Postei Romane are obligatia legala sa ia toate masurile, astfel incat compania sa nu ajunga in incapacitate de plata sau insolventa.

A sta pasiv si a astepta ca actionarul majoritar sa-si majoreze capitalul social, solicitand intai de toate majorarea indemnizatiei membrilor Consiliului de Administratie, nu este in atributia unui presedinte al vreunui Consiliu de Administratie.

MCSI precizeaza ca suma destinata capitalizarii CNPR este prevazuta in continuare in bugetul ministerului si nu este afectata de rectificarea bugetara."

Pana sa fie numit director general interimar la Posta Romana, Andrei Stanescu a fost director executiv al Directiei Juridice, Control si Resurse Umane in cadrul operatorului postal.

In perioada decembrie 2012-februarie 2013 a fost consilier personal al Ministrului Fondurilor Europene, iar anterior a mai ocupat functiile de consilier personal al Ministrului Finantelor, precum si consilier principal la Secretariatul General al Guvernului, conform CV-ului acestuia (vezi documentul atasat).

UPDATE1 (13:50):Conducerea Postei sustine ca se afla pe profit net de 17,8 milioane lei in primele sase luni din acest an, in crestere cu 12,5% fata de perioada similara a anului trecut, si ca poate asigura plata pensiilor si derularea tuturor contractelor in conditii normale. Andrei Stanescu anunta ca va asigura finalizarea mandatului care i-a fost incredintat si ca vrea sa-si depuna candidatura pentru functia de director general al Postei, pentru care exista demarat un proces de recrutare.

Redam mai jos integral comunicatul transmis luni de Posta Romana:

  • "Compania Nationala Posta Romana transmite clientilor si partenerilor sai ca derularea tuturor contractelor si obligatiilor catre terti se desfasoara in conditii normale. De asemenea, informam opinia publica asupra faptului ca plata pensiilor si a altor prestatii  sociale  se va desfasura in aceleasi conditii de normalitate, cu respectarea tuturor graficelor asumate.
  • Compania mentine parcursul pozitiv si a inregistrat, in primele sase luni din 2017, un profit operational brut de 20,9 milioane de lei (4,6 milioane de euro), in crestere cu 6,6% fata de perioada similara a anului trecut. Rezultatul net s-a ridicat, in acelasi interval, la 17,8 milioane de lei, in crestere cu 12,5% fata de primele sase luni din 2016.
  • In conditiile unor resurse financiare limitate si a unei concurente in crestere, Posta Romana a reusit sa securizeze veniturile. Astfel, veniturile totale au crescut si ele usor fata de anul trecut si in intervalul de referinta au fost inregistrate venituri totale de 572,57 milioane lei fata de aceeasi perioada din 2016, cand au fost de 562,8 milioane lei. In acelasi timp, cheltuielile Postei Romane in primele sase luni ale anului, au atins valoarea totala de 551,6 milioane lei, fiind cu 4,1% mai mici decat au fost bugetate.
  • Rezultatele mentionate anterior survin actiunilor de consolidare economico-financiara in deplina convergenta cu politicile si strategiile de dezvoltare ale actionarilor, compania ramanand consecventa obiectivului sau de crestere si diversificare a serviciilor.
  • "Posta Romana ramane o companie stabila, si avand in vedere necesitatea continuitatii activitatii acesteia, voi asigura finalizarea mandatului de director general interimar ce mi-a fost incredintat de catre Consiliul de Administratie, pana la data de 24 septembrie 2017. Totodata, doresc sa mentionez faptul ca, in acest moment, se afla in derulare procesul de recrutare si selectie a directorului general, conform prevederilor OUG nr. 109/2001, privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si imi rezerv dreptul de a imi depune candidatura pentru ocuparea acestei functii", a declarat Andrei Stanescu, director general interimar al C.N.P.R.

UPDATE2 (14:17) Ministrul Lucian Sova a precizat pentru HotNews.ro ca a primit doua scrisori oficiale una de la Posta si alta de la presedintele Consiliului de Administratie al companiei, care atentioneaza ca 'Posta ar putea intra in incapacitate de plata incepand cu 15 septembrie 2017, din cauza datoriilor neplatite la ANAF. Domnul director (n.a Andrei Stanescu) undeva minte. Daca face profit si nu plateste ratele la ANAF mi se pare gresit'.

Redam mai jos integral declaratiile facute luni de Ministrul Lucian Sova pentru HotNews.ro:

  • "Foarte bine daca este pe profit. Eu n-am vazut niciun document in acest sens. Eu am vazut document de la Posta care spune ca a acumulat datorii in crestere fata de acum 2 luni cu aproape 50 de milioane de lei, ca are datorii neplatite la ANAF astfel incat nu se mai poate prelungi si nici vreo derogare cu privire la neplata lor. Pe perioada concediului dlui Director Stanescu din ultima luna, Posta a mai acumulat datorii de peste 20 milioane lei, astfel incat atat dintr-o scrisoare supusa Consiliului de Administratie, cat si dintr-o scrisoare inregistrata la mine la cabinet din partea presedintelui Consiliului de Administratie mi se spune foarte clar ca Posta ar putea intra in incapacitate de plata incepand cu 15 septembrie 2017. Lucrul acesta sunt hotarat sa-l evit, stiu ca exista solutii pentru a se evita acest lucru. Domnul director undeva minte. Daca face profit si nu plateste ratele la ANAF mi se pare gresit.
  • Eu vad din documentele oficiale ca aceste rate urmeaza a nu fi platite.
  • Nu va ascund ca in ultimele 2 luni am privit cu atentie la situatia din Posta, am lucrat la un plan strategic care urmeaza a fi supus aprobarii Guvernului sub forma unui Memorandum, astfel incat lucrurile sa se schimbe acolo de o maniera incurajatoare cel putin.
  • Detaliile vi le voi oferi dupa ce il voi prezenta Guvernului. Acest plan a fost elaborat in cadrul unei comisii mixte la care au participat atat reprezentanti ai managementului Postei, ai Sindicatului, functionari ai Ministerului Comunicatiilor si eu.", a declarat pentru HotNews.ro, ministrul Lucian Sova.

Lista cu directorii care conduc Posta Romana, precum si lista membrilor Consiliului de Administratie al companiei pot fi consultate aici.

La sfarsitul lunii mai din acest an, cand Posta a anuntat ca a obtinut un profit brut de 3,8 milioane de euro in 2016, Andrei Stanescu declara urmatoarele:

"Sa nu uitam ca Posta Romana este inca tributara datoriilor din trecut. Avem amenda de la Consiliul Concurentei, care se refera la perioada de gestiune 2011-2012, dar si debite si accesorii ale unor controale ANAF din perioada 2003 - 2012. Compania a achitat, lunar, ratele care ANAF, in deplina concordanta cu graficul de esalonare a acestor amenzi asigurand, in acelasi timp, si o crestere etapizata, prin prioritizarea investitiilor in functie de necesitatea implementarii proiectelor Postei Romane. Cu toate acestea, compania a intregistrat profit si vreau sa le multumesc, pe aceasta cale tuturor celor care fac parte din marea familie a Postei Romane, pentru efortul si daruirea lor precum si clientilor nostri pentru increderea acordata", a declarat, in data de 31 mai 2017, Directorul General al Postei Romane, Andrei Stanescu.

Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, nefiind o institutie publica. Ea functioneaza pe gestiune economica, respectiv isi constituie veniturile din contracte comerciale si se autofinanteaza.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.