Conflict la Posta Romana: Ministrul Lucian Sova a trimis corpul de control si a cerut demisia intregii conduceri 'din cauza managementului defectuos din ultimul an'/Directorul general interimar nu vrea sa demisioneze si sustine ca operatorul postal este pe profit net

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 11 septembrie 2017, 11:45 Economie | Telecom


Posta Romana
Foto: Hotnews
 documente
(11 Sep 2017) DOC, 172KB
(11 Sep 2017) PDF, 518KB
Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat, luni dimineata, 'o sedinta de urgenta la Posta Romana si a cerut demisia membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general interimar, Andrei Stanescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an', a anuntat luni Ministerul Comunicatiilor. Totodata, Lucian Sova a decis sa trimita Corpul de control al ministrului la Posta Romana, se mai arata in comunicat. Ministerul nu explica motivele exacte ale acestei masuri, in conditiile in care Andrei Stanescu a fost numit director general interimar in luna ianurie din acest an, dupa ce Alexandru Petrescu, care conducea compania din iunie 2014, a fost numit ministru al Economiei. Mai mult, compania a revenit pe profit in anul 2016, dupa ce in 2015 a incheiat pe pierderi, pe fondul unei amenzi de 7,4 milioane de euro de la Consiliul Concurentei.

Ce se mai arata in comunicatul de presa al Ministerului:


"Corpul de control al ministrului va verifica, intre altele, modul de indeplinire a masurilor dispuse de Consiliul Concurentei cu ocazia aplicarii sanctiunii contraventionale care a condus la acumularea datoriilor catre bugetul de stat.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) intreprinde toate masurile legale posibile pentru a evita ca aceasta companie sa intre in incapacitate de plata si pentru a putea incepe punerea in aplicare a unui plan strategic de redresare a acesteia, elaborat in ultimele doua luni.

MCSI considera ca situatia in care se afla compania nu este numai urmare a 'grelei mosteniri', ci si a perpetuarii aceleasi stari de fapt, fara ca managementul executiv sau neexecutiv sa ia vreo masura legala de relansare a activitatii.

Ministerul Comunicatiilor atrage atentia ca toata conducerea Postei Romane are obligatia legala sa ia toate masurile, astfel incat compania sa nu ajunga in incapacitate de plata sau insolventa.

A sta pasiv si a astepta ca actionarul majoritar sa-si majoreze capitalul social, solicitand intai de toate majorarea indemnizatiei membrilor Consiliului de Administratie, nu este in atributia unui presedinte al vreunui Consiliu de Administratie.

MCSI precizeaza ca suma destinata capitalizarii CNPR este prevazuta in continuare in bugetul ministerului si nu este afectata de rectificarea bugetara."

Pana sa fie numit director general interimar la Posta Romana, Andrei Stanescu a fost director executiv al Directiei Juridice, Control si Resurse Umane in cadrul operatorului postal.

In perioada decembrie 2012-februarie 2013 a fost consilier personal al Ministrului Fondurilor Europene, iar anterior a mai ocupat functiile de consilier personal al Ministrului Finantelor, precum si consilier principal la Secretariatul General al Guvernului, conform CV-ului acestuia (vezi documentul atasat).

UPDATE1 (13:50): Conducerea Postei sustine ca se afla pe profit net de 17,8 milioane lei in primele sase luni din acest an, in crestere cu 12,5% fata de perioada similara a anului trecut, si ca poate asigura plata pensiilor si derularea tuturor contractelor in conditii normale. Andrei Stanescu anunta ca va asigura finalizarea mandatului care i-a fost incredintat si ca vrea sa-si depuna candidatura pentru functia de director general al Postei, pentru care exista demarat un proces de recrutare.

Redam mai jos integral comunicatul transmis luni de Posta Romana:

 • "Compania Nationala Posta Romana transmite clientilor si partenerilor sai ca derularea tuturor contractelor si obligatiilor catre terti se desfasoara in conditii normale. De asemenea, informam opinia publica asupra faptului ca plata pensiilor si a altor prestatii  sociale  se va desfasura in aceleasi conditii de normalitate, cu respectarea tuturor graficelor asumate.
 • Compania mentine parcursul pozitiv si a inregistrat, in primele sase luni din 2017, un profit operational brut de 20,9 milioane de lei (4,6 milioane de euro), in crestere cu 6,6% fata de perioada similara a anului trecut. Rezultatul net s-a ridicat, in acelasi interval, la 17,8 milioane de lei, in crestere cu 12,5% fata de primele sase luni din 2016.
 • In conditiile unor resurse financiare limitate si a unei concurente in crestere, Posta Romana a reusit sa securizeze veniturile. Astfel, veniturile totale au crescut si ele usor fata de anul trecut si in intervalul de referinta au fost inregistrate venituri totale de 572,57 milioane lei fata de aceeasi perioada din 2016, cand au fost de 562,8 milioane lei. In acelasi timp, cheltuielile Postei Romane in primele sase luni ale anului, au atins valoarea totala de 551,6 milioane lei, fiind cu 4,1% mai mici decat au fost bugetate.
 • Rezultatele mentionate anterior survin actiunilor de consolidare economico-financiara in deplina convergenta cu politicile si strategiile de dezvoltare ale actionarilor, compania ramanand consecventa obiectivului sau de crestere si diversificare a serviciilor.
 • "Posta Romana ramane o companie stabila, si avand in vedere necesitatea continuitatii activitatii acesteia, voi asigura finalizarea mandatului de director general interimar ce mi-a fost incredintat de catre Consiliul de Administratie, pana la data de 24 septembrie 2017. Totodata, doresc sa mentionez faptul ca, in acest moment, se afla in derulare procesul de recrutare si selectie a directorului general, conform prevederilor OUG nr. 109/2001, privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si imi rezerv dreptul de a imi depune candidatura pentru ocuparea acestei functii", a declarat Andrei Stanescu, director general interimar al C.N.P.R.

UPDATE2 (14:17) Ministrul Lucian Sova a precizat pentru HotNews.ro ca a primit doua scrisori oficiale una de la Posta si alta de la presedintele Consiliului de Administratie al companiei, care atentioneaza ca 'Posta ar putea intra in incapacitate de plata incepand cu 15 septembrie 2017, din cauza datoriilor neplatite la ANAF. Domnul director (n.a Andrei Stanescu) undeva minte. Daca face profit si nu plateste ratele la ANAF mi se pare gresit'.

Redam mai jos integral declaratiile facute luni de Ministrul Lucian Sova pentru HotNews.ro:

 • "Foarte bine daca este pe profit. Eu n-am vazut niciun document in acest sens. Eu am vazut document de la Posta care spune ca a acumulat datorii in crestere fata de acum 2 luni cu aproape 50 de milioane de lei, ca are datorii neplatite la ANAF astfel incat nu se mai poate prelungi si nici vreo derogare cu privire la neplata lor. Pe perioada concediului dlui Director Stanescu din ultima luna, Posta a mai acumulat datorii de peste 20 milioane lei, astfel incat atat dintr-o scrisoare supusa Consiliului de Administratie, cat si dintr-o scrisoare inregistrata la mine la cabinet din partea presedintelui Consiliului de Administratie mi se spune foarte clar ca Posta ar putea intra in incapacitate de plata incepand cu 15 septembrie 2017. Lucrul acesta sunt hotarat sa-l evit, stiu ca exista solutii pentru a se evita acest lucru. Domnul director undeva minte. Daca face profit si nu plateste ratele la ANAF mi se pare gresit.
 • Eu vad din documentele oficiale ca aceste rate urmeaza a nu fi platite.
 • Nu va ascund ca in ultimele 2 luni am privit cu atentie la situatia din Posta, am lucrat la un plan strategic care urmeaza a fi supus aprobarii Guvernului sub forma unui Memorandum, astfel incat lucrurile sa se schimbe acolo de o maniera incurajatoare cel putin.
 • Detaliile vi le voi oferi dupa ce il voi prezenta Guvernului. Acest plan a fost elaborat in cadrul unei comisii mixte la care au participat atat reprezentanti ai managementului Postei, ai Sindicatului, functionari ai Ministerului Comunicatiilor si eu.", a declarat pentru HotNews.ro, ministrul Lucian Sova.


Lista cu directorii care conduc Posta Romana, precum si lista membrilor Consiliului de Administratie al companiei pot fi consultate aici.

La sfarsitul lunii mai din acest an,
cand Posta a anuntat ca a obtinut un profit brut de 3,8 milioane de euro in 2016, Andrei Stanescu declara urmatoarele:

"Sa nu uitam ca Posta Romana este inca tributara datoriilor din trecut. Avem amenda de la Consiliul Concurentei, care se refera la perioada de gestiune 2011-2012, dar si debite si accesorii ale unor controale ANAF din perioada 2003 - 2012. Compania a achitat, lunar, ratele care ANAF, in deplina concordanta cu graficul de esalonare a acestor amenzi asigurand, in acelasi timp, si o crestere etapizata, prin prioritizarea investitiilor in functie de necesitatea implementarii proiectelor Postei Romane. Cu toate acestea, compania a intregistrat profit si vreau sa le multumesc, pe aceasta cale tuturor celor care fac parte din marea familie a Postei Romane, pentru  efortul si daruirea lor precum si clientilor nostri pentru increderea acordata", a declarat, in data de 31 mai 2017, Directorul General al Postei Romane, Andrei Stanescu.


Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, nefiind o institutie publica. Ea functioneaza pe gestiune economica, respectiv isi constituie veniturile din contracte comerciale si se autofinanteaza.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5267 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  ca sa vezi (Luni, 11 septembrie 2017, 11:49)

  ValentinV [utilizator]

  Ce. nici astia nu vor sa dea profitul acum, la rectificarea de buget? Atata nesupunere...
  • +8 (8 voturi)    
   Dubios! (Luni, 11 septembrie 2017, 12:59)

   Barthales [utilizator] i-a raspuns lui ValentinV

   Tocmai ce s-a anunțat că Poșta i-a suflat un contract baban celor de la Cargus. Să fie vreo legătură?
   • +4 (4 voturi)    
    N-a suflat nimic (Luni, 11 septembrie 2017, 14:21)

    Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui Barthales

    Aia nu au depus un document si au iesit din cursa. POsta a castigat neavand concurenta.
    • +5 (5 voturi)    
     nu cred ca e vorba despre asta (Luni, 11 septembrie 2017, 14:52)

     pardalian [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

     Povestea asta sugereaza ca ce s-a intampat la MAPN cu lipsa banilor de salarii (ala faliment), nu este doar o intamplare. Intai militarii, acum posta... si asta in mai putin de o saptamana. Oare urmeaza politistii si profesorii? Romania in faliment marca psd...
   • +3 (3 voturi)    
    N-are treaba una cu alta (Luni, 11 septembrie 2017, 14:50)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Barthales

    Posta a cistigat pentru ca are in mod clar tarifele cele mai mici, deci la capitolul asta nimeni nu o opate concura. Problema postei e ca are niste servicii execrabile si nimeni din privat nu vrea sa se incurce cu ea pentru 5 lei economie, platiti cu coada de la ghiseu si tonele de hirtii de completat.
  • +3 (3 voturi)    
   Sau poate tu minti, politrucule (Luni, 11 septembrie 2017, 15:42)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui ValentinV

   Seful Consiliului de Asministratie este in mod evident un politruc P$D, pus acolo sa mai mance si gura lui ceva. Iar Posta cum sa transmita ceva catre dl. Sova prin altcineva decat directorul ??? Probabil ca acel altcineva este un derbedeu P$D-ist care vrea sa ia locul directorului. Eu vad aici o conspiratie de ticalosi care vor sa faca o ticalosie-un nou caz Grindeanu.
 • +19 (19 voturi)    
  Defectuos management !!! (Luni, 11 septembrie 2017, 12:09)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  Cum e posibil asa ceva ??!??

  " Posta obtinut un profit brut de 3,8 milioane de euro in 2016 " .

  Adica au ramas bani si nu i-ati furat ??!?!?

  DEMISIILE !!!

  TOTI !!!!!
 • +9 (9 voturi)    
  Goana dupa bani (Luni, 11 septembrie 2017, 12:23)

  TinuF [utilizator]

  Dupa ce programul de guvernare a secat bugetul Romaniei acum incepe campionatul national de alergare(disperare) dupa colectarea de venituri la buget. Vor fi multe surprize si abandonuri, dar si asteptam etapele si clasamentul final.
  • +1 (1 vot)    
   Posta trebuie pregatita pentru a fi furata (Marţi, 12 septembrie 2017, 10:42)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui TinuF

   A scapat de Vantu, care a fost cat pe ce sa puna mana pe ea, dar nu va scapa de infractorul condamnat definitiv Dragnea. Daca este pe profit, nu poate fi vanduta, deci trebuie pus un golan P$D-ist care sa o aduca pe pierdere pentru a o inhata cine trebuie apoi.
 • +6 (6 voturi)    
  vin alegeri grele (Luni, 11 septembrie 2017, 12:24)

  levierul [utilizator]

  trebuie sa punem aparatul, masinaria de votat
 • +14 (14 voturi)    
  Management defectuos (Luni, 11 septembrie 2017, 12:30)

  fdaniel [utilizator]

  "in 2016 Posta a anuntat realizarea unui profit brut de peste 3,8 milioane euro"

  Nu defectuos; dupa standardele PSD e un management catastrofal !!
  Unde ai pomenit așa ceva, profit. Înseamnă că erau ceva bani de furat și iresponsabilul de manager i-a declarat ca profit.
  Asemenea exemple chiar trebuie stârpite din fașă.
 • +5 (5 voturi)    
  La Tudose cind se duce ptr demisie? (Luni, 11 septembrie 2017, 12:37)

  IancuJianu [utilizator]

  ?
 • +11 (11 voturi)    
  daca poate fi posibil in 2017 (Luni, 11 septembrie 2017, 12:48)

  tropotaru [utilizator]

  La Posta Romana:
  - nu se poate plati cu cardul
  - nu poti rezolva nici cea mai simpla problema daca nu stai o juma' de ora la coada
  - functionarii scriu foarte mult de mana, nimic nu e automatizat
  - frecvent li se blocheaza PC-urile (sunt vechi)
  - inca mai au imprimante matriciale (cu ace)
  • +3 (3 voturi)    
   Anul trecut din cca 100 de plicuri externe (Luni, 11 septembrie 2017, 16:19)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   simple nu am primit 25. Am facut reclamatie, mi-au raspuns niste generalitati de vreo 2 ori, dupa care nu mi-au mai raspuns. Nici macar la o recomandata lipsa, la care exista urma verificabila nu au vrut sa vada ce s-a intamplat cu ea si cine este vinovat. Anul asta si-au mai imbunatatit serviciile, doar cam 7% din corespondenta externa mi-au furat-o. Banuiesc ca ei cauta bani inautru, caci cei din exterior mai trimit celor din tara cate 20-30 E in plicuri. Cred ca nici la posta britanica de acum 150 de ani, cand carau plicurile cu vapoarele nu se inregistrau asemenea pierderi. Pe cat posibil folosesc curieratul dar DHL-ul ajunge tot la Posta. Face 2 zile peste 2 continente dupa care vezi ca ajunge la posta din orasul tau dupa 1 saptamana. Sunt foarte atent sa ma duc apoi la Posta cu codul la mine, dupa ce am verificat pe internet ca a ajuns, caci altfel postasul ma notifica dupa vreo 2 saptamani, platesc penalizari sau se intoarce coletul inapoi.
  • +2 (2 voturi)    
   Anul trecut din cca 100 de plicuri externe (Luni, 11 septembrie 2017, 16:19)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   simple nu am primit 25. Am facut reclamatie, mi-au raspuns niste generalitati de vreo 2 ori, dupa care nu mi-au mai raspuns. Nici macar la o recomandata lipsa, la care exista urma verificabila nu au vrut sa vada ce s-a intamplat cu ea si cine este vinovat. Anul asta si-au mai imbunatatit serviciile, doar cam 7% din corespondenta externa mi-au furat-o. Banuiesc ca ei cauta bani inautru, caci cei din exterior mai trimit celor din tara cate 20-30 E in plicuri. Cred ca nici la posta britanica de acum 150 de ani, cand carau plicurile cu vapoarele nu se inregistrau asemenea pierderi. Pe cat posibil folosesc curieratul dar DHL-ul ajunge tot la Posta. Face 2 zile peste 2 continente dupa care vezi ca ajunge la posta din orasul tau dupa 1 saptamana. Sunt foarte atent sa ma duc apoi la Posta cu codul la mine, dupa ce am verificat pe internet ca a ajuns, caci altfel postasul ma notifica dupa vreo 2 saptamani, platesc penalizari sau se intoarce coletul inapoi.
 • +7 (7 voturi)    
  daca (Luni, 11 septembrie 2017, 12:51)

  nahir [utilizator]

  la conducerea spitalului Colentina va fi adus un directyor de la Deva, oare la Posta Romana ce obedient vor aduce? din Satu Mare?
 • +6 (6 voturi)    
  probabil... (Luni, 11 septembrie 2017, 12:52)

  liviu_ [utilizator]

  nu s-a supus sa dea din bani partidului, sau nu a dat suficient...
 • +3 (3 voturi)    
  Adevarul: (Luni, 11 septembrie 2017, 13:42)

  mos ion roata [utilizator]

  Actualii sunt numiti de alt partid. trebuie neaparat sa fie schimbati cu...ai nostrii. Astia nu fura pentru noi..
  • +3 (3 voturi)    
   Tot de psd (Luni, 11 septembrie 2017, 14:06)

   Actantul [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Doar ca chiar duc posta spre insolventa
  • +1 (1 vot)    
   Din orice partid ar fi (Luni, 11 septembrie 2017, 16:22)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Posta Romana e o companie in faliment. Ea trebuie DESFIINTATA.
 • +3 (3 voturi)    
  se pun pe furat (Luni, 11 septembrie 2017, 14:05)

  voxpopulix [utilizator]

  Daca ar fi sa ne uitam dupa "Defectuos management " atunci cred mai inainte ne-am uitat la CNADNR sau cum se mai numesc acum, la CFR, CFR infrastructura sau ce nume isi mai dau si aia, TAROM, OTOPENI si toate spitalele din tara asta.

  Vor sa scoata niste bani si din posta si se pare ca actualul nu colaboreaza
  • +2 (2 voturi)    
   Sau poate (Luni, 11 septembrie 2017, 14:53)

   manusha [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   s-au incaierat pilele intre ele.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by