'Sistemul ce urmeaza a fi implementat va folosi tehnologia 'cell broadcast messages', care va permite transmiterea simultana a unui mesaj de alerta catre toti utilizatorii de telefoane mobile aflati intr-o anumita zona a unei retele de telefonie mobila, dupa modelul sistemelor de alerta functionale in alte state europene", a anuntat luni autoritatea de reglementare in comunicatii, la sfarsitul primei intalniri a grupului de lucru pentru dezvoltarea acestui sistem. 'Aceasta prima discutie a avut scopul de a stabili conditiile optime pentru implementarea cat mai rapida a sistemului.', precizeaza autoritatea.

Sistem de alerta prin SMSFoto: ANCOM

Luni, 18 septembrie, a avut loc la sediul Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) prima intalnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea si implementarea 'Sistem Alert', un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alerta pe telefonul mobil, in situatii de risc major pentru populatie. La intalnirea grupului de lucru au participat reprezentanti ai Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), precum si ai operatorilor de telefonie mobila.

Autoritatea a precizat ca 'aceasta prima discutie a avut scopul de a stabili conditiile optime pentru implementarea cat mai rapida a sistemului' si a prezentat in linii mari cum va functiona sistemul.

Mai multe detalii vor fi disponibile pe masura ce grupul de lucru va stabili cerintele tehnice, calendarul implementarii si responsabilitatile fiecarui participant la acest proiect.