Grupul Alphabet a anuntat ca va prelua contra 1,1 miliarde dolar o parte dintre operatiunile diviziei de smartphone-uri a HTC care dezvolta si telefonul Pixel vandut sub brand-ul Google. Aproximativ 2.000 de angajati vor trece la Google care va primi o licenta non-exclusiva asupra proprietatii intelectuale (IP) a HTC. HTC a avut acum cativa ani peste 8% din piata mondiala a smartphone-urilor, insa in ultimii ani cota i-a scazut la sub 1%. Tranzactia nu implica si transfer de actiuni, iar brand-ul de smartphone-uri HTC va continua sa existe.

Cher Wang (HTC) si Rick Osterloh (Google)Foto: HTC

Vanzarile HTC au scazut de la peste 150 milioane unitati in 2011, la sub 30 milioane anul trecut, insa este drept ca valoarea medie a unui telefon vandut a crescut mult.

HTC s-a infiintat in 1997 si din 2002 a inceput sa construiasca telefoane pentru alte companii, crescandu-si productia si datorita telefoanelor cu Windows. HTC a construit in 2008 primul telefon cu Android. In ultimii ani HTC s-a aflat in declin, pierzand masiv cota de piata in fata Samsung si Huawei.

Google si-a propus sa nu repete greselile pe care le-a facut cu Motorola Mobility pe care a cumparat-o cu 12,5 miliarde dolari in 2012 si a vandut-o doi ani mai tarziu catre Lenovo, pentru 3 miliarde dolari.

Anuntul este o dovada a orientarii tot mai puternice a Google catre hardware, compania angajand si un fost director Motorola, Rick Osterloh, pentru a conduce divizia hardware. Pe 4 octombrie Google va tine un eveniment important unde e asteptata si noua generatie a telefonului de varf de gama Pixel.

"Acordul este o dovada a relatiei strategice pe care HTC si Google o au de zece ani in privinta dezvoltarii de smartphone-uri premium.

Acest acord vine si in sprijinul continuarii strategiei HTC pentru marca sa de smartphone-uri, permitand un portofoliu de produse optimizat, precum si o mai mare eficienta operationala si flexibilitate financiara. HTC va continua sa dispuna de cel mai mare talent ingineresc, in prezent lucrand la urmatorul telefon varf de gama, dupa lansarea de succes a modelului HTC U11 din acest an. HTC va continua si construirea ecosistemului de realitate virtuala necesar cresterii business-ului VIVE, in acelasi timp investind si in alte tehnologii de generatie noua, inclusiv Internet of Things, realitatea augmentata si inteligenta artificiala"., se spune in comunicatul oficial.

"HTC este un partener vechi al Google, si a creat unele dintre cele mai frumoase dispozitive premium de pe piata", a declarat Rick Osterloh, Senior Vice President al diviziei Hardware de la Google. "Suntem incantati, si abia asteptam sa primim membrii echipei HTC care ni se vor alatura la Google pentru a alimenta inovatia si dezvoltarea viitoarelor produse de hardware de larg consum."

Tranzactia, supusa aprobarilor normative si conditiilor obisnuite de incheiere, urmeaza a fi finalizata la inceputul anului 2018.

Evercore a servit drept consilier financiar pentru HTC, iar Gibson Dunn si Tsar & Tsai drept consilieri juridici. Lazard a fost consilier financiar pentru Google, iar Cleary Gottlieb si Lee & Li drept consilieri juridici.