Inca de la lansarea operatorilor GSM, Romania a avut mari probleme in a urmari tendinta Uniunii Europene in a pune pe costuri tarifele de terminare, in general si in retelele de comunicatii mobile in special, tarifele noastre fiind aliniate la cele din UE cu intarzieri, uneori foarte mari. Astfel, marile tarife de terminare in retelele mobile din Romania, anomalie de mult prea mult timp, au facut ca operatorii de retele fixe sa subventioneze marii operatori de comunicati mobile marindu-le veniturile pe seama utilizatorului final, a economie nationale.

Nicolae OacaFoto: Hotnews

Eforturile CE de a pune pe costuri tarifele de terminare a dus la micsorarea acestora in ultimii ani in UE. La ultima reducere ceruta de CE, ANCOM stabilea noi tarife de terminare in retelele mobile, 0,0096 euro/minut de la 1 aprilie 2014, cu o intarziere de cel putin 15 luni.

Pe langa marea intarziere a punerii pe costuri a tarifelor de terminare in retelele mobile, adica venituri marite pentru marii operatorii de retele mobile inca minim 15 luni, ANCOM s-a lasat convinsa de marii operatori sa stabileasca tariful de terminare mai mare decat in tarile vest europene, 0,0096 euro/minut, mult prea mare pentru Romania, neglijand astfel diferente de dezvoltare economica care se regasesc si in structura costurilor serviciilor (cheltuieli operationale mai ales) dar si in puterea de cumparare a romanilor.

Tinand seama de dezvoltarea economica, Romania ar fi trebuit sa aiba, alaturi de Bulgaria, cele mai mici tarife de terminare in retelele mobile din UE.

Situatia persista si in anul 2017! In 6 iunie 2017 ANCOM lansa in consultare publica 'un set de masuri de identificare, analiza si reglementare a pietelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv la puncte mobile in retelele publice de telefonie'.

Era un demers de mult asteptat ultima reducere a tarifelor in retelele mobile avand loc cu cativa ani in urma, timp in care majoritatea tarilor UE au redus tarifele de terminare in retele de comunicati mobile astfel ca Romania iar se situeaza peste media UE desi macroeconomic (PIB, salariu mediu, putere de cumparare) nu am avea niciun motiv.