Presedintele grupului socialist (PES) din Parlamentul European, Martin Schulz, a cerut miercuri, in plenul PE, ca Uniunea Europeana sa nu permita companiei Nokia sa deschida fabrica de langa Cluj-Napoca. El sustine ca mutarea activitatii din Germania in Romania se face cu ajutorul financiar al Uniunii Europene, fapt infirmat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso. Seful delegatiei romane in grupul parlamentar al PPE, Sorin Frunzaverde, a afirmat ca declaratiile europarlamentarului german sunt exagerate si inoportune.

"Nokia incearca sa inchida o fabrica in Germania si sa deschida o alta in Romania, cu sprijinul financiar al UE. Rog sa se verifice acest lucru si, daca este adevarat, sa nu se permita acest lucru", a declarat Schulz in plenul PE, dedicat prezentarii prioritatilor presedintiei slovene a UE.

Solicitarea sa a primit raspuns chiar de la presedintele Comisiei Europene. Barroso a declarat ca exista un fond financiar de adaptare la globalizare pentru cazuri in care locurile de munca sunt afectate de delocalizari, dar ca acesta poate fi accesat doar atunci cand delocalizarea se face in afara UE.

Barroso a amintit insa de faptul ca parcul tehnologic in care a fost inglobata fabrica Nokia din judetul Cluj a fost realizat cu ajutorul unor fonduri structurale si a subliniat ca UE trebuie sa se asigure ca aceste fonduri nu sunt folosite pentru a finanta delocalizari in interiorul uniunii.

La randul sau, liderul europarlamentarilor romani din grupul popular, Sorin Frunzaverde (PD-L), a declarat ca afirmatiile facute de Schultz sunt "exagerate" si "inoportune".

"Practic, resursele europene nu se pierd, ci doar sunt transferate intr-un alt stat membru. Acelasi lucru s-a intamplat si atunci cand compania a decis sa se dezvolte intr-un alt stat membru, respectiv Germania, si nu a investit in continuare in Finlanda", a precizat Frunzaverde.

El a adaugat ca "prin extinderea Uniunii Europene, Germania si-a marit rata exporturilor catre statele in curs de aderare sau noilor state membre, iar veniturile incasate au generat automat noi locuri de munca pentru cetatenii germani. Asa ca declaratia domnului Schulz poate fi considerata nepotrivita."

UPDATE: Eurodeputatul socialist Adriana Ticau, il contrazice pe liderul grupului politic din care face parte, Martin Schulz, sustinand ca Romania este locul potrivit pentru investitii in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor.

"Specialiştii români din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei (ITC) au confirmat pe plan mondial. Unul dintre argumentele pentru care multe companii au venit in ţara noastră este acela ca în acest domeniu resursele umane sunt foarte bine pregătite şi cunosc mai multe limbi străine", a afirmat eurodeputatul social-democrat.

Ticau a subliniat insa ca investitiile "trebuie să se facă cu respectarea legislaţiei în vigoare, atât a celei comunitare cât şi a celei naţionale".

UPDATE2: Socialistii romani din Parlamentul European arata, intr-un comunicat de presa difuzat joi, ca Schulz si-a exprimat temerea justificata referitor la folosirea de fonduri europene de catre un stat pentru a atrage forta de munca din alt statt membru al UE. Romanii au subliniat insa ca pozitia adoptata e seful grupului politic din care fac parte nu a fost singulara, ci ea a fost exprimata si de alti eurodeputati germani, din alte grupuri politice: Elmar Brok (PPE-DE) si Alexander Graf von Lambsdorff (ALDE).

Pe de alta parte insa, reprezentantii Romaniei cred ca presiunile interne nu trebuie sa aiba impact european, dar sunt de inteles in conditiile actuale, cand este vorba despre o relocalizare cu impact economic.

Socialistii romani considera insa ca raspunsul presedintelui CE Jose Manuel Barroso a fost lamuritor si ca astfel de relocalizari nu trebuie impiedicate.

UPDATE 3: Martin Schulz a pornit de la acuzele unor politicieni germani din landul in care se afla fabrica Nokia, Nord Rhein-Westfalia, care sustin ca relocarea si constructia fabricii din Romania se face cu ajutor direct de la UE, a aratat Armin Machmer, purtatorul de cuvant al liderului socialistilor din PE, sursa luarii de pozitie in plenul de la Strasbourg.

Machmer a declarat joi pentru Hotnews.ro ca Schulz a fost multumit de raspunsul presedintelui CE care a dat asigurari, "in fata a peste 700 de membri ai Parlamentului European", ca nu i-a fost dat companiei Nokia niciun ajutor direct de la UE pentru relocare.

"Domnul Schulz a fost multumit de raspuns, el a vrut ca Barroso sa clarifice aceasta situatie. A vrut sa stie cum stau lucrurile direct de la sursa, de unde vin banii, dar i-a si criticat pe politicienii care au facut, fara sa aduca dovezi, astfel de acuze", a mai spus purtatorul de cuvant al socialistului german.

Martin Schulz considera ca aceasta chestiune a fost clarificata intr-un mod multumitor de catre Comisia Europeana.