Noul Consiliu de Administratie al Postei Romane a aprobat miercuri, 4 octombrie, desfiintarea a 56 de posturi de conducere (la nivel central), reprezentand o economie de 424.000 lei lunar la salariile de baza si 92.000 de lei lunar la indemnizatiile de conducere, din bugetul pentru salarii al companiei, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. De asemenea, a fost revocat si directorul general interimar, Rares Stanciu, care fusese numit in luna septembrie, in locul sau fiind numita, pentru un mandat de 4 luni, Elena Petrascu, fosta sefa de cabinet a Ministrului Lucian Sova.

Elena Petrascu, noul director general interimar al PosteiFoto: MCSI

Redam mai jos integral comunicatul Ministerului Comunicatiilor:

"Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova, a participat astazi, 4 octombrie, la prima sedinta a noului Consiliu de Administratie (CA) al companiei nationale 'Posta Romana' (CNPR). Ministrul a prezentat strategia de redresare a operatorului national, aprobata de guvern in 27 septembrie, prin Memorandumul cu tema: Masuri in vederea redresarii activitatii Companiei Nationale 'Posta Romana'.

In sedinta de astazi, Consiliul de Administratie al institutiei si-a ales presedintele, in persoana lui Adrian Gavruta (secretar general adjunct al MCSI). De asemenea, a fost desemnat Comitetul de nominalizare si remunerare precum si Comitetul de audit, conform Ordonantei de Urgenta 109/2011 cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, CA a aprobat revocarea directorului general interimar al companiei, Rares Stanciu. Director general interimar, pe o perioada de 4 luni, a fost numita Elena Petrascu, pana astazi, director al Directiei Juridice si Reglementari din CNPR. In paralel, se desfasoara selectia pentru directorul general al companiei 'Posta Romana', in conformitate cu OUG 109/2011 cu modificarile si competarile ulterioare.

Prima masura luata in cadrul CA a fost mandatarea membrilor comisiei de negociere cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) in vederea modificarii prevederilor din Contractul Colectiv de Munca referitoare la eliminarea indemnizatiei de conducere in cazul revenirii de pe o functie de conducere pe una de executie.

Tot in sedinta CA de astazi a fost aprobata si noua organigrama a CNPR prin care au fost desfiintate 56 de posturi de conducere (la nivel central), reprezentand o economie de 424.000 lei lunar la salariile de baza si 92.000 de lei lunar la indemnizatiile de conducere, din bugetul pentru salarii al companiei."

  • Ministrul Sova anuntase anterior pentru HotNews.ro ca va desfiinta o parte din posturile de conducere din sediul central al Postei

Cel putin jumatate dintre posturile de conducere din structura centrala din Bucuresti a Postei Romane ar urma sa fie eliminate luna viitoare, ca parte a reorganizarii companiei prin infiintarea centrelor de profit la nivel regional, a precizat joi, 28 septembrie, intr-un interviu pentru HotNews.ro, Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova. "Cred ca imediat trebuie o restructurare a managementului central ca etapa intermediara pana la adoptarea noii organigrame, care sa contina si regionalizarea. Vom reduce numarul de posturi din structura centrala si vom genera 6 sau 10 posturi de conducere de regionale", a spus acesta.

Intr-un comunicat separat, Ministerul anunta si primele masuri de redresare luate in cadrul Postei, astfel:

"In sedinta de astazi, Consiliul de Administratie al institutiei si-a ales presedintele, in persoana lui Adrian Gavruta (secretar general adjunct al MCSI) si a desemnat-o pe Elena Petrascu, noul director general interimar, pe o perioada de 4 luni. Ea a fost pana astazi director al Directiei Juridice si Reglementari din CNPR. In urma acestei numiri, Elena Petrascu nu va mai ocupa functia de director de cabinet al ministrului Lucian Sova.

Lucian Sova a cerut membrilor conducerii institutiei prudenta si responsabilitate in luarea si aplicarea tuturor masurilor, in special a celor prevazute in strategia de redresare care are ca principal scop eficientizarea activitatii companiei si reducerea cheltuielilor.

"Va cer sa va implicati cu toata responsabilitatea in aplicarea masurilor pe care le veti lua. Tinta este sa reducem costurile si sa eficientizam activitatea companiei. O componenta extrem de importanta pentru ca acest plan sa functioneze este resursa umana care ar trebui mai bine instruita pentru a face fata exigentelor clientilor, dar si imbunatatirea conditiilor de munca a angajatilor care trebuie dotati cu tehnologie moderna care sa le usureze munca si sa reduca timpii pentru serviciile prestate", a declarat ministrul Lucian Sova.

Primele masuri pentru indeplinirea planului de redresare al CNPR au fost aprobate astazi de CA. Printre acestea, eliminarea indemnizatiei de conducere in cazul revenirii de pe o functie de conducere pe una de executie si reducerea numarului posturilor de conducere la nivel central care ar aduce economii de 424 000 lei lunar la salarii de baza si 92 000 de lei lunar la indemnizatiile de conducere, din bugetul pentru salarii al institutiei.

Compania Nationala ¬Posta Romana¬ este detinuta de statul roman, prin MCSI in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea in proportie de 25%. "