Consiliul de Administratie al Postei Romane a decis luni rezilierea contractului cu firma de executive search George Butunoiu Group pentru procesul de recrutare a unui nou director general al companiei, pe motiv ca in anuntul de selectie s-a scos o conditie obligatorie din contract, respectiv ca noul director general sa fi condus firme care sa fi fost profitabile in ultimii 5 ani, fara sa se fi incheiat un act aditional in acest sens, au declarat luni pentru HotNews.ro oficiali ai Postei Romane. Contractul initial cu firma lui George Butunoiu a fost incheiat in luna august din acest an, cand director general interimar era Andrei Stanescu, iar Elena Petrascu, actualul director general interimar al Postei, era director al directiei juridice.

Sedinta in Posta RomanaFoto: Posta Romana

In contractul semnat in luna august cu firma de executive search George Butunoiu Group, una dintre conditiile obligatorii era urmatoarea:

  • "- experienta de cel putin 5 ani in functii de administrare/conducere in Companii cu valoare a activelor de cel putin + 50.000.000 euro sau cu o cifra de afaceri anuala de cel putin + 50.000.000 euro si care sa fi fost profitabile in ultimii 5 ani."

Ulterior, in anuntul de recrutare publicat de firma de executive search George Butunoiu Group aceasta conditie a fost reformulata, fiind scoasa conditia obligatorie ca posibilii candidati sa fi condus firme care sa fi fost profitabile in ultimii 5 ani:

  • "Experienta profesionala de minimum 10 ani, din care cel putin 5 ani experienta in managementul de top in cadrul unor companii cu valoare a activelor de cel putin 50. Mil Eur sau cu o cifra de afaceri anuala cel putin egala cu 50 Mil Eur" (vezi atasat anuntul de selectie publicat inclusiv pe site-ul Postei Romane)

UPDATE (17:43) Posta Romana a comunicat oficial motivele rezilierii contractului cu firma de executive search George Butunoiu Group pentru selectarea directorului general:

  • "Consiliul de Administratie al Companiei Nationale Posta Romana a luat, astazi, decizia de a rezilia contractul cu SC GEORGE BUTUNOIU GROUP SRL, privind recrutarea in vederea ocuparii posturilor de Director General si Director Economic. Hotararea a fost luata in urma nerespectarii criteriilor de selectie impuse de Posta Romana.
  •     Compania Nationala Posta Romana a semnat, la data de 23 august 2017, un contract prin care SC George Butunoiu Group SRL urma sa recruteze personal pentru ocuparea a doua posturi de conducere, in cadrul companiei. Conform prevederilor contractului, consultantul avea obligatia legala de a efectua selectarea candidatilor cu respectarea criteriilor stabilitate de Comitetul de Nominalizare si Remunerare din cadrul CA, fara a exista posibilitatea legala de a modifica criteriile prevazute in contract. Singura posibilitate de modificare a criteriilor de selectie ar fi fost indicarea acesteia, in mod expres, atat in caietul de sarcini in baza caruia s-a atribuit contractul, cat si in cadrul contractului propriu-zis, ceea ce a nu a fost mentionat.(..)
  • Conform contractului, orice modificare a conditiilor presupune existenta unui act aditional la contract, semnat de ambele parti, manifestat in mod formal si care sa aiba drept consecinta o modificare a contactului initial.
  • Precizam ca NU s-au incheiat acte aditionale la contractul dintre Posta Romana si consultant, iar acesta nu putea opera modificari ale criteriilor de selectie.
  • Avand in vedere constatarile mentionate privind principalele obligatii contractuale, Consiliul de Administratie al companiei a decis rezilierea contractului cu SC Butunoiu Group SRL.", se arata in comunicatul oficial al Postei Romane (vezi atasat comunicatul integral al Postei)

In plus, oficialii Postei Romane au precizat pentru HotNews.ro ca:

  • "Elena Petrascu (n.a actualul director general interimar al postei, care la acel moment cnducea directia juridica) nu a avut o responsabilitate in aceasta situatie pentru ca nu s-a facut un act aditional care sa fi a trecut pe la departamentul juridic spre avizare. Practic nu s-a stiut, s-a descoperit ulterior."

UPDATE2 (ora 19:45) Andrei Stanescu, fostul director general interimar al Postei, sustine ca nu a avut informatii privind modificarea conditiilor de participare in cadrul procesului de selectie

  • "Eu nu cunosc motivele pentru care procesul de selectie al CEO si CFO pentru Posta Romana a fost anulat. Eu am semnat un contract in calitate de director general cu George Butunoiu Group cel care a castigat licitatia, contract care are in anexa conditiile de participare aprobate de CA.
  • Nu am si nu am avut nici o alta informatie de modificare a conditiilor de participare a candidatilor si chiar m-am consultat si cu fostii membrii ai CA demisi care nu au cunostinta ca ceva sa se fi modificat fara o alta hotarare de-a lor formala. Anuland azi acest proces transparent de selectie a unor profesionisti in fruntea companiei nu ma duce decat cu gandul la pregatirea de catre actuala conducere a unei lungi perioade de interimat.
  • Binomul Sova-Petrascu intretine o stare de provizorat in companie care indeparteaza orice partener serios din piata fie ca vorbim de clienti sau de institutii financiare de care Posta Romana are atata nevoie, fie ca vorbim de Comisia Europeana sau alte institutii de reglementare.", a declarat pentru HotNews.ro Andrei Stanescu, fostul director general interimar al Postei Romane.

Eliminarea acestei conditii din contractul de recrutare i-ar fi permis fostului director general interimar, Andrei Stanescu, sa-si depuna candidatura pentru acest post

Andrei Stanescu, director general Posta Romana

Andrei Stanescu, director general Posta Romana

Foto: Posta Romana

In data de 11 septembrie, Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat 'o sedinta de urgenta la Posta Romana si a cerut demisia membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general interimar, Andrei Stanescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an'. Ministrul a trimis de asemenea si Corpul de control pentru a verifica activitatea companiei.

Stanescu a refuzat sa-si dea demisia pana la finalizarea mandatului incredintat (respectiv data de 24 septembrie), si a spus ca isi rezerva dreptul de a-si depune candidatura pentru ocuparea functiei de director general al Postei pentru care se afla in derulare un proces de recrutare.

Pentru detalii citeste: Conflict la Posta Romana: Ministrul Lucian Sova a trimis corpul de control si a cerut demisia intregii conduceri 'din cauza managementului defectuos din ultimul an'/Directorul general interimar nu vrea sa demisioneze si sustine ca operatorul postal este pe profit net

Andrei Stanescu, angajat in Posta Romana din februarie 2013, a fost director general interimar al Postei Romane timp de 8 luni, in perioada Ianuarie 2017-septembrie 2017. In prezent se afla in perioada de preaviz.

Contactat de HotNews.ro, George Butunoiu, managing partner al firmei de executive search George Butunoiu Group a precizat ca este o regula generala ca in orice anunt de selectie in care apare numele clientului, acel anunt sa fie facut numai dupa aprobarea clientului in cauza, dar ca nu poate oferi mai multe detalii potrivit clauzelor de confidentialitate ale contractului.