Fostul director general interimar al Postei Romane, Andrei Stanescu, aflat in perioada de preaviz in urma restructurarilor demarate in companie, acuza o ingerinta a Ministrului Comunicatiilor, Lucian Sova, in managementul companiei, in timpul mandatului sau. Potrivit acestuia, in luna iulie din acest an, a fost sunat de Ministrul Sova care i-ar fi dispus sa faca toate demersurile pentru a prelungi cu 2 luni contractul individual de munca al Gabrielei Mantu in functia de director economic, functie pe care aceasta o ocupa si in prezent. Stanescu spune ca in aceeasi zi i-a parvent si cererea Gabrielei Mantu apostilata cu semnatura ministrului Sova (vezi documentul atasat). 'Am aprobat cererea, ce era sa fac?", declara Stanescu.

Cerere apostilata de Ministrul SovaFoto: Hotnews
  • UPDATE (miercuri, 8 noiembrie 2017) Reactia Ministerului Comunicatiilor: "Orice document care soseste pe adresa Cabinetului ministrului este inregistrat, primeste o rezolutie si este repartizat departamentului sau companiei responsabile. Confirmam ca la Cabinetul ministrului a fost inregistrata si o cerere a doamnei Gabriela Mantu. Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova, nu comenteaza afirmatiile fostului director al companiei Posta Romana, Andrei Stanescu."

"Domnule ministru,

Subsemnata Mantu Gabriela, in functia de Director Economic la CN Posta Romana SA, va rog aveti amabilitatea de a aproba cererea mea de prelungire a contractului de munca pentru o perioada de 2 luni, in calitate de Director Economic la CN Posta Romana SA. Va solicit acest fapt deoarece am si calitatea de pensionara si contractul are durata determinata.

Va multumesc,

Cu inalta consideratie, Domnului Ministru Lucian Sova", se arata intr-o cerere semnata de Gabriela Mantu, cea care si in prezent ocupa functia de director economic in cadrul Postei Romane, in ciuda procesului de restructurare demarat de Ministrul Sova.

Andrei Stanescu, director general Posta Romana

Andrei Stanescu, director general Posta Romana

Foto: Posta Romana

Prin aceasta cerere apostilata de Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, cu mesajul: 'propun luarea urgenta a masurilor corespunzatoare privind prelungirea mandatului', fostul director general interimar al Postei, Andrei Stanescu, sustine ca aceasta ar fi "o ingerinta crasa a actionarului majoritar in actul de conducere al companiei".

  • "Stiam ca este pensionara sigur ca da. In mandatul meu,  eu i-am prelungit o data contractul de munca. Nu se pune problema daca mai vroiam sau nu, doamna Mantu mi-a spus ca vrea sa plece si nu a mai facut cerere de prelungire. Ca sa ma trezesc cu telefon de la dl ministru Sova in dimineata zilei de 20.07.2017 in care imi dispunea sa fac toate demersurile pentru a prelungi contractul individual de munca al doamnei Mantu. Tot in aceeasi zi mi-a parvenit si cererea doamnei apostilata catre mine de domnul ministru Sova cu aceeasi propunere de prelungire a contractului de munca.
  • MCSI este actionarul majoritar al Postei Romane si poate actiona asupra actului de conducere al companiei doar prin AGA catre CA al CNPR. Nu exista nici o parghie legala prin care dl Sova sa poata dispune companiei vreo numire sau prelungire a vreunui contract mai ales la nivelul conducerii. Eu de cand sunt in companie din 2013 ca director executiv sau ca director general ulterior nu am intalnit ca un ministru sa intervina si sa se amestece in scris in treburile conducerii companiei.", a declarat pentru HotNews.ro Andrei Stanescu.

Ce a facut Andrei Stanescu cu aceasta cerere apostilata de Ministrul Sova?

"Am dat-o la resurse umane pentru prelungire ce era sa fac? D-na Petrascu (n.a actualul director general interimar al Postei) mi-a marturisit ulterior datei de 20.07.2017 ca intervenit pe langa ministru Sova, in calitatea ei de director de cabinet al ministrului si in acelasi timp de director juridic la Posta Romana, sa ii fie prelungit contractul de munca d-nei director economic Mantu.

Este o ingerinta crasa a actionarului majoritar in actul de conducere al companiei si in conditiile in care s-a si anulat selectia CEO si CFO imi este foarte clar cam cat de mult se doreste din partea ministerului ca aceasta companie sa fie condusa de un management profesionist. Directorului interimar actual Petrascu i se pregateste un lung interimat si asta nu poate duce decat la mentinerea unei stari de incertitudine atat in randul angajatilor cat si randul partenerilor de business.", a mai precizat Andrei Stanescu.

  • HotNews.ro a solicitat puncte de vedere atat din partea Ministrului Comunicatiilor, cat si din partea Elenei Petrascu, actualul director general interimar al companiei, si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

Cat a fost director general interimar, Andrei Stanescu nu a spus nimic despre aceasta situatie

Acuzatiile lui Andrei Stanescu vin in contextul in care acesta a intrat in conflict cu Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, si se afla in procedura de concediere din cadrul Postei Romane.

Pana sa apara conflictul intre Minister si vechea conducere a Postei, Ministrul Sova a declarat pentru HotNews.roca "i-a rugat de o manierea aproape cu caracter personal" pe administratorii Postei sa-i prelungeasca mandatul si lui Andrei Stanescu in functia de director general interimar.

Lucian Sova, Ministrul Comunicatiilor

Lucian Sova, Ministrul Comunicatiilor

Foto: MCSI

"Eu cand am venit in Minister, la prima intalnire am fost foarte condescendent cu membrii CA, le-am spus ca am asteptari sa tinem compania pe linia de plutire pana se face capitalizarea, urmand ca dupa aceea sa vedem ce facem mai departe.

Le-am propus chiar, ulterior unei discutii pe care am avut-o cu directorul general interimar de atunci al companiei (n.a Andrei Stanescu), pentru ca ii expira mandatul interimar de 4 sau 6 luni si se putea din perspectiva legala sa i se mai prelungeasca doua luni, data fiind situatia - ca eu de abia eram venit in minister si situatia era relativ fluida - i-am rugat de o manierea aproape cu caracter personal, fara a avea alt interes decat de a nu produce turbulente in managementul companiei - sa fie de acord sa se mai prelungeasca cu 2 luni de zile mandatul managerului pe care-l gasisem in exercitarea functiilor cand am venit in Minister. Acest lucru l-au acceptat greu, desi ei reprezentau interesele Ministerului, ca este vorba de membri in CA selectati pe Ordonanta 109 ca reprezentanti ai actionarului majoritar.

Deci eu i-am rugat pe reprezentantii CA sa mai prelungeasca cu 2 luni mandatul directorului general, care la prima intalnire pe care am avut-o cu el mi-a explicat ca Posta este pe profit, ca nu exista riscul unor tubulente imediate, ca este foarte importanta capitalizarea si in aceste lucruri eu am crezut. In acesti termeni am zis, ca hai, pentru inca 2 luni, ceea ce ne guverneaza sa fie continuitatea.

Reprezentantii din CA au acceptat, desi mi s-a povestit de catre unii care au participat la CA ca au cam uitat, unii votasera impotriva, dupa aceea si-au reamintit au votat pentru, in fine - concluzia a fost ca s-a prelungit cu 2 luni mandatul directorului.

Dupa care, ce sa spun? M-am ocupat de alte lucruri ale Ministerului, pana am aflat ca directorul este in concediu si trece timpul si nu mai vine din concediu si pana sa vina din concediu imi scrie presedintele CA-ului ca Posta intra in incapacitate de plata si insolventa. Si din perspectiva institutionala si personala mi s-a parut unfair din partea unor oameni care au responsabilitati.", declara in data de 28 septembrie pentru HotNews.ro Lucian Sova.

Pentru detalii legate de conflictul dintre Ministerul Comunicatiilor si vechea conducere a Postei, citeste: