Nemtii pun la indoiala abilitatile profesionale ale romanilor si acuza Nokia de capitalism nomad
Politicienii germani continua "razboiul" cu Nokia, unii cu moderatie, altii prin declaratii belicoase atat la adresa companiei, cat si la adresa muncitorilor romani. Intr-un discurs tinut din mijlocul angajatilor Nokia si al sindicalistilor germani si postat pe Youtube, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Jürgen Ruttgers, arata totala lipsa de intelegere fata de companie, care pare sa nu fi inteles ca "lucrul cel mai important intr-o intreprindere nu este castigul, ci oamenii, angajatii". Mai mult insa, Ruttgers ataca muncitorii romani si pune la indoiala calitatile lor profesionale si morale.
"Ma intreb daca ei (n.r. conducerea Nokia) cred ca oamenii din Romania, care pot desigur sa faca si ei treaba buna, sunt mai buni decat angajatii si angajatele de aici, din Bochum. Eu nu cred ca sunt mai flexibili, mai harnici si mai cinstiti decat angajatii si angajatele care au facut pana acum ca firmei Nokia sa-i mearga foarte bine", a spus politicianul german, potrivit NewsIn.
“Nu trebuie intaratati muncitorii dintr-o tara impotriva celor din alta tara”
"O asemenea formulare este inacceptabila. Nu trebuie intratati muncitorii dintr-o tara impotriva celor din altă tara. Doar stim ca exportam mai multe produse catre Romania decat importam. Asa ca trebuie sa dam dovada de moderatie", a fost reactia unui alt politician german din landul Renania de Nord-Westfalia, deputatul Axel Schäfer. Intr-un interviu pentru NewsIn, acesta s-a distanţat si de suspiciunile exprimate de liderul socialistilor din Parlamentul European, Martin Schulz, ca ar fi fost utilizate fonduri europene in aceasta delocalizare. Deputatul german a declarat că nu are "nici o informatie in acest sens si nici guvernul federal nu a facut vreo declaratie referitoare la acest lucru".
Pe de alta parte, ministrul de finante german Peer Steinbrueck considera ca Nokia practica un "capitalism nomad" şi că firma riscă astfel sa-si strice reputatia, relatează Reuters, citat de NewsIn.
Inchiderea fabricii de la Bochum "este expresia capitalismului nomad care submineaza sustinerea pentru sistemul economic si social". "Oamenii isi pierd increderea, iar acest lucru este extrem de periculos si are importanta politica", a spus Steinbrueck, adaugand ca este putin probabil ca firma finlandeza sa isi schimbe decizia de a-si muta activitatea din landul german.
Atasatul de presa al ambasadei Romaniei la Berlin, Claudiu Florian, a declarat pentru Hotnews.ro ca tema inchiderii fabricii Nokia a fost intens si pasional discutata de media germana, dar Romania a fost pomenita tangential, cel putin in primele zile. Totusi, "in cadrul maniei, discutiile au capatat si accente nedrepte", a caracterizat acesta declaratiile lui Ruttgers. "Acum au inceput sa apara si informatii de analiza, discutiile s-au mai temperat. Media a inceput sa faca articole si reportaje despre situatia economica din Romania, despre locul viitoarei fabrici de acolo, despre ce se intampla in Romania", a descris Florian tendintele presei germane.
"Romania nu e o tinta, tinta e mai degraba Nokia", a conchis atasatul de presa al Ambasadei Romaniei din Germania.
UPDATE: Ambasadorul Romaniei Bogdan Mazuru a transmis germanilor mesajul ca Romania nu are nicio vina in relocarea fabricii Nokia de la Bochum, dar ca este o nota buna pentru climatul de afaceri romanesc si pentru forta de munca de aici.
"Nu este o vina a Romaniei faptul ca la Bochum sunt in pericol sa se desfiinteze locuri de munca. Noi nu am facut decat sa respectam legislatia europeana", a fost mesajul transmis. Potrivit unei declaratii a reprezentantilor diplomatici romani pentru Hotnews.ro., acestia le-au spus germanilor ca "ar fi nedrept sa se arunce o imagine negativa asupra Romaniei", intrucat este o decizie a companiei Nokia si "un eveniment cat se poate de firesc".
"Este in acelasi timp o nota buna pentru Romania. O firma cu renumele, reputatia si profesionalismul Nokia a ales ca locatie Romania, dovada a faptului ca aici exista un climat de afaceri foarte bun si o mana de lucru foarte apreciata. Este o dovada a stabilitatii mediului economic din Romania", le-au mai spus diplomatii romani germanilor.
Presa internationala despre scandalul Nokia: Nemtii nu cedeaza usor!
Presa despre scandalul romano-german din jurul deschiderii fabricii Nokia la Cluj
Dispute in Parlamentul European din cauza fabricii Nokia din Cluj
Nokia a produs primul telefon made in Romania si a inchis peste noapte fabrica din Germania

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
pai daca vroiau aia personal mai flexibil, mai harnic si mai cinstit, nu veneau in romania.
motivul pentru care sint aici este profitul, mai Hans!
pe Heinrich trebuie sa il platesti cu mii de euro, pe cand pe Gheorghe l-ai multumit cu citeva sute. faceti si voi socoata si veti vedea de ce pleaca nokia de la voi.
auf wiedersehen
Daca nu va reformati sistemul economic socialisto-sindicalist veti fi somerii Europei si va veti ruga de romani sa va dea o paine!
Iar politicienii romani sa-si bage mintile in cap si sa reduca birocratia, impozitele si masurile populiste daca intr-adevar vor investitii serioase.
nenea rutgers tu ai vazut ce slabe sunt masinile germane in ultimul timp? ia-ti o japoneza si taci din gura - sau un logan!!!!!!!!!!!!
Ia-ti Logan si du-l imediat la atelier. Ca si aici se lucra prost spre mai prost...
nu zic ca muncitorii romani sunt mai harnici si mai cinstiti, dar sunt aproape la fel profesional si sigur mult mai ieftini.. iar outrage'ul german la plecarea Nokiei arata cat ne disconsidera pe noi si cat de departe sunt in stare sa mearga si sa faca orice ca sa-si apere interesele. Asta trebuie sa facem si noi, iar politica externa trebuie sa fie una dura, sa se inteleaga odata ptr totdeauna ca in UE e fiecare ptr el
Am vazut imagini cu oameni plangand ca isi pierd locul de munca. Asta nu trebuie sa bucure pe nimeni. Este foarte dureros. Mai ales intr-o tara precum Germania.
Dece? Oare dece se pot bucura romanii, respectiv sa vada faptul ca pe o sansa de a-i face pe cei din vest sa tremure de frica???? Dupa ce s-au milogit ani de-a randul sa intre in UE, dupa ce gasesti romani in toate metropolele europene la cersit, dupa ce au fost ajutati cat s-a putut, din (si din banii celor care au lucrat la Nokia din Bochum) bineinteles si din alte fonduri, ei iacata ca apar comentarii cum ca ar exista vezi doamne "sansa" de a-i face pe cei din vest sa tremure de frica.
RUSINE !!!
Cum pretentile salariale ale romanilor o sa creasca e f posibil ca si aceste companii sa isi mute activiatea in alte tari mai putin dezvoltate, cu forta de munca mai ieftina.
Dupa parerea mea ce putem face noi e sa invatam cat putem de mult astfel incat atunci cand aceste firme isi vor muta activitatea sa fim pregatiti sa facem o munca "superioara" .
Peste citiva ani/deceni o sa fie acelasi scanadal cu Nokia dar de data asta in Romania.
America a pompat capital imens in Europa de vest ca sa poata face fata expansiunii sovietice. Timp de mai bine de 40 de ani Europa de vest a trait bine in principal pe contracte americane, acum vine scadenta si capitalul pleaca spre est asa ca Europa de vest trebuie sa se descurce singura.
Acum au inceput sa planga cu lacrimi de crocodil ca le-au dat subventii celor de la Nokia in valoare de apropape 130 de milioane de $.
Bine v-au facut fraierilor!
Asa va veti rezbuna.
Daca nu inecati-va amarul in bere.
nivel prof. pe draq. cel ma mult conteza forta de munca ieftina. Iar in UE noi suntem cei mai ieftini sclavi.
Se-ntampla sa muncesc in Germania acum, in domeniul IT. In ordinea descrescatoare a proportiei numarului de angajati, colegii mei sunt nemti, rusi, romani, unguri, polonezi, italieni, britanici, croati, brazilieni.
A trecut demultisor vremea cand neamtul impunea ritmul de lucru. De fapt, global vorbind, daca ai mei colegi nemti ar dicta ritmul si ar face planificarea, probabil ca am ramane mult in urma planului. Nu stiu daca cei straini, ''auslander''-i cum sunt numiti aici non-bastinasii au ceva de dovedit sau sunt doar mai constiinciosi comparativ cu cei cei nascuti in Germania, dar sunt mai productivi si mai ingeniosi, cu siguranta. Salariul? Imi place sa cred ca-i identice pt. acelasi post atat pt. germani, cat si pt. ceilalti.
Strict in ceea ce priveste situatia iscata in jurul afacerii Nokia: in caz ca o linie de productie, o fabrica intreaga din Romania s-ar fii inchis si ar fii ajuns in Germania, neamtului i s-ar fii parut ceva firesc, si nu si-ar fii facut griji in privinta somerilor ramasi in urma acestui proces, in Romania. In situatia inversa, invoca motive puerile care nu tin cont de nici o realitate.
Adevarul e ca neamtul s-a simtit infrant, ranit in propriul orgoliu, si doare. Evident ca orgoliul n-are nimic de-a face in acest caz cu realitatea, cu faptul ca finlandezii chiar produc acelasi telefon intr-o tara a Europei de Est, la aceeasi calitate buna, dar cu costuri de productie mult reduse.
Dar au sa se invete si au sa accepte ca situatia economica globala impune un nou ritm de dezvoltare, in zone care pana acum nu prezentau o concurenta reala pt. piata central-europeana.
Pt. eu...sa stii ca din punct de vedere profesional, nu toti cei mai buni au plecat din tara..iar nemtii nu sunt cei mai tari. Lucrez la Universitate si cunosc ce inseamna om cu studii superioare.
Singura diferenta ramane salariul si taxele din fiecare tara....iar aici inteleg de ce a plecat Nokia. Si eu as proceda la fel daca as fi in locul lor.
Citeam ieri un ziar german in care scriau ca ministrul agriculturii din germania si-a aruncat telefonul nokia pt ca "nu le-a placut tratamentul aplicat de Nokia" si de "caravana capitalista"!!!!
Noi ne ducem acolo sa le spalam veceurile si sa le construim casele in care se lafaie toti lenesii imputiti iar ei ne trateaza cu spatele (vezi si Italia...).Cind le facem muncile murdare le convine acestor babuini!!!
Noi nu avem fata de Nokia, trebuie sa fim gunoieri si vidanjori. Romanii au o inteligenta nativa mult peste media acestor babuini care nu stiu decit sa se laude cu "uber alles"-ul lor. Sa le aratam acestor vizigoti ca noi suntem mult mai capabili decit ei!!!