La jumatatea anului 2017, in jur de 98% dintre gospodariile din Romania beneficiau de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, fiind inregistrati peste 7,3 milioane de abonati, in crestere anuala cu 2,5%, a anuntat miercuri arbitrul telecom (ANCOM). Dintre acestia, cei mai multi - 4,9 milioane sunt abonati prin retele de cablu, 2,4 milioane sunt abonati prin retele satelit (DTH), iar 106 mii sunt abonati prin tehnologie IP (IPTV).

Abonati la serviciile TVFoto: ANCOM

Abonati TV urban vs. rural

In mediul urban, serviciile TV sunt receptionate in principal prin retele de cablu (82% din abonatii la servicii TV din mediul urban), in timp ce, in mediul rural, acestea sunt receptionate in principal prin retele satelit de tip DTH (56% din abonatii la servicii TV din mediul rural).

Abonati TV prin cablu

De asemenea, la nivel national, retelele de cablu reprezinta principalul suport prin care abonatii la serviciile TV receptioneaza programele audiovizuale (66% din totalul abonatilor din Romania). Din cei 4,9 milioane de abonati la servicii furnizate prin retele de cablu, 3,6 milioane locuiesc in mediul urban (+3% crestere anuala), iar 1,3 milioane in mediul rural (+12% crestere anuala). Rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin retele de cablu a ajuns astfel la 65% la nivel national (84% urban, respectiv 40% rural).

Abonati TV in format digital

Numarul abonatilor la servicii de retransmisie care receptioneaza programele media audiovizuale in format digital continua sa creasca, atingand la jumatatea anului 2017 cifra de 4,6 milioane (+3% crestere anuala). Dintre cei care receptioneaza programe TV in format digital, aproximativ 2,4 milioane (-3% anual) erau abonati la servicii furnizate prin intermediul retelelor cu transmisie prin satelit (DTH), in timp ce aproape 2,2 milioane (+10% anual) erau abonati la servicii furnizate prin retele de cablu, iar, aproximativ 106 mii (+20% anual), prin tehnologia IP (IPTV).

Raportul de date statistice

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru primul semestru al anului 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligatia de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 si este disponibil aici.