Capitalizarea Postei Romane se face cu respectarea reglementarilor in domeniul concurentei este concluzia intalnirii care a avut loc joi la sediul Consiliului Concurentei intre autoritati si Fondul Proprietatea, actionarul minoritar al operatorului postal, care nu considera ca aceasta masura ar fi o investitie buna, a anuntat ministerul Comunicatiilor. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a subliniat ca nu exista nicio conditionalitate legala din punctul de vedere al Consiliului pentru finalizarea capitalizarii Postei, iar ministrul Sova a precizat ca in aceste conditii procesul poate continua.

Discutii la Consiliul Concurentei pe tema capitalizarii PosteiFoto: MCSI

Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova, s-a intalnit joi, 14 decembrie 2017, cu presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, si cu reprezentantii Fondului Proprietatea (FP), actionarul minoritar al Companiei Nationale 'Posta Romana' (CNPR), condusi de Johan Meyer, co-manager de portofoliu in Romania al FP.

Ministerul sustine ca autoritatea de concurenta sustine capitalizarea Postei Romane, care s-ar face cu respectarea reglementarilor in domeniul concurentei.

Alte detalii din comunicatul Ministerului Comunicatiilor:

  • "Asadar, nu exista nicio exigenta din partea Consiliului privind notificarea Comisiei Europene cu privire la capitalizarea operatorului de servicii postale, dupa indeplinirea conditionalitatii testului investitorului privat prudent realizat de minister si care a fost evaluat pozitiv de catre consultantul Deloitte. In aceste conditii, procesul de capitalizare al CNPR poate continua, a precizat ministrul Lucian Sova.
  • Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a subliniat ca nu exista nicio conditionalitate legala din punctul de vedere al Consiliului pentru finalizarea capitalizarii CNPR.
  • Reprezentantii Fondului Proprietatea care au sustinut permanent in corespondenta oficiala cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale procesul de capitalizare, la intalnirea de astazi nu au mai considerat capitalizarea CNPR o investitie buna.
  • La discutiile de la Consiliul Concurentei au participat si reprezentantii firmei de avocatura care a facut evaluarea modalitatii de capitalizare a CNPR.
  • In bugetul de stat a fost alocata suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, in bugetul MCSI, ca aport al statului, proportional cu cota de participare detinuta, iar ceilalti actionari pot participa la majorarea capitalului social proportional cu propria cota de participare."

Fondul Proprietatea, a carui participatie la Posta Romana se va diminua daca nu contribuie la capitalizarea companiei, a transmis joi o declaratie prin care sustine ca procesul capitalizarii ar trebui facut prin respectarea reglementarilor privind ajutorul de stat, fara sa ofere detalii suplimentare.

  • "Fondul Proprietatea considera ca majorarea capitalului social la Posta Romana, propusa de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), ar trebui facuta prin respectarea reglementarilor privind ajutorul de stat. Acesta este un fapt cunoscut atat de catre MCSI, cat si de Consiliul Concurentei. In ceea ce priveste initierea procedurii de insolventa, in conformitate cu legislatia romaneasca, consiliul de administratie este responsabil pentru a determina daca situatia financiara a societatii necesita o astfel de actiune", a declarat joi Johan Meyer, co-CEO Franklin Templeton Investments Romania si co-portofoliu manager al Fondului Proprietatea. 

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin MCSI in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea in proportie de 25%.