Comisia Europeana analizeaza preturile mesajelor si ale transmisiilor de date de pe telefonul mobil in afara tarii operatorului de telecomunicatii, intentionad sa scada preturile la aceste servicii - potrivit publicatiei portugheze Jornal de noticias, preluat de Rador.

Profitand de publicarea primului raport al Grupului de Entitati de Reglementare Europeni (GRE) cu privire la aplicarea tarifelor apelurilor formate si primite in afara tarii de resedinta, autoritatile de la Bruxelles au remarcat ca legea aprobata la inceputul verii a fost primita de companiile de comunicatii din toate statele membre.

Pe de alta parte, raportul elaborat in perioada aprilie-septembrie 2007, care a ajuns pe masa comisarului Viviane Reding, atrage atentia asupra faptului ca apelurile sunt incasate pe miunut si nu pe secunda. In medie, diferenta intre ceea ce folosesc clientii comunitari si ceea ce platesc ajunge la 20 la suta.

De asemenea, documentul observa ca pretul mesajelor si al transmisiei de date "continua sa fie ridicate" si ca variaza considerabil in statele membre UE. Comisarul care raspunde de portofoliul telecomunicatiilor a atras atentia ca acest lucru se va intampla in cazul in care reducerea preturilor la roaming nu va fi compensata prin scumpirea mesajelor. Bruxelles-ul lasa pentru sfarsitul anului adoptarea unei pozitii cu privire la o noua reglementare. Chiar si asa, raportul initial al GRE a confirmat ca tendinta generala este ca preturile apelurilor in regim de roaming sa scada, dar "ar fi prematur sa se traga concluzii ferme in acest moment" - a mentionat Viviane Reding.