Bruxelles -ul vrea sa ieftineasca mesajele transmise de pe telefonul mobil
Profitand de publicarea primului raport al Grupului de Entitati de Reglementare Europeni (GRE) cu privire la aplicarea tarifelor apelurilor formate si primite in afara tarii de resedinta, autoritatile de la Bruxelles au remarcat ca legea aprobata la inceputul verii a fost primita de companiile de comunicatii din toate statele membre.
Pe de alta parte, raportul elaborat in perioada aprilie-septembrie 2007, care a ajuns pe masa comisarului Viviane Reding, atrage atentia asupra faptului ca apelurile sunt incasate pe miunut si nu pe secunda. In medie, diferenta intre ceea ce folosesc clientii comunitari si ceea ce platesc ajunge la 20 la suta.
De asemenea, documentul observa ca pretul mesajelor si al transmisiei de date "continua sa fie ridicate" si ca variaza considerabil in statele membre UE. Comisarul care raspunde de portofoliul telecomunicatiilor a atras atentia ca acest lucru se va intampla in cazul in care reducerea preturilor la roaming nu va fi compensata prin scumpirea mesajelor. Bruxelles-ul lasa pentru sfarsitul anului adoptarea unei pozitii cu privire la o noua reglementare. Chiar si asa, raportul initial al GRE a confirmat ca tendinta generala este ca preturile apelurilor in regim de roaming sa scada, dar "ar fi prematur sa se traga concluzii ferme in acest moment" - a mentionat Viviane Reding.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Nu compara US cu EU. Daca ai fi fost vreo data in US ti-ai fi dat seama cat de prost stau respectivii cu semnalul. Si ar trebui sa compari si banii pe care ii platesc respectivii pe abonamente lunare - considerabil mai multi decat noi. Si nu cumva acolo platesti si pentru apeluri primite pe mobil???
Dupa ce s-au regularizat preturile pt voce in sfarsit pot sa imi folosesc si eu telefonul privat cand calatoresc in EU. Dar intra-adevar, datele sunt inca un teren minat - doar acum cateva luni am primit o factura de 180Euro pt cateva ore de navigat pe net in roaming (noroc ca nu era telefonul privat)! Ridicol!!! Nu trebuie sa fi un specialist ca sa iti dai seama ca costurile reale sunt muuuult mai mici si ca toata afacerea pute! Repectivii operatori folosesc banii castigati astfel pentru a subventiona celelalte servicii si astfel pentru a tine concurenta mica in sah.
Acum cativa ani au aparut unii care dadeau internet dial-up gratis - aveau o schema ingenioasa unde costurile erau intra-adevar aproape zero si se acopereau doar din profitul din interconectare. Ei, lasa ca i-au ingropat operatorii mari pentru ca nu respectau standardele de calitate pentru operatorii de internet - de parca daca era gratis te-ai mai fi plans de standarde.