Noua directie in care se indreapta internetul este aceea de a deveni cat mai mobil si daca se poate gratuit sau foarte ieftin. Alex Visa lanseaza pe blogul sau, Webservator, o teorie, conform careia Google va investi in perioada urmatoare in crearea unei retele de telefonie mobila, care sa permita conectarea oricarui telefon, indiferent de operator si navigarea gratuita pe internet.

Scriam la sfarsitul lui noeimbrie despre Google care se pregateste sa liciteze pentru o frecventa de telefonie mobila in banda de 700 Mhz. O luna mai tarziu, scriam despre Android ca a devenit realitate, in sensul ca a aparut primul OS bazat de Android si instalat pe un telefon inteligent.

Mashable, a publicat recent un post care analizeaza posibilele utilizari ale benzii de 700 Mhz de catre Google. Cateva elemente mi s-au parut interesante, si eu zic ca privite impreuna duc la niste concluzii indraznete.

1. Google a declarat ca va plati minim 4,6 miliarde dolari in cazul in care FCC-ul va fi de acord sa mentina cel putin o parte a benzii de 700 Mhz. „libera” – adica toata lumea sa se poata conecta, fara restrictii.

2. Imediat ce FCC-ul a agreat sa mentina banda de 700 Mhz. libera, Verizon, unul dintre operatorii Americani de telefonie mobila au anuntat ca in curand isi vor „deschide” accesul la reteaua lor.

3. Jeff Lindsay, un analist la at Sanford Bernstein, este de parere ca intentia Google este de a licita si castiga licenta.Lindsay crede ca Google va aborda licitatia intr-un stil „Google-esc”, similar cu cel care a caracterizat toate lansarile companiei si mai mult, va da in acelasi timp mari emotii actionarilor sai. De ce? Google va fi nevoit sa cheltuiasca cel putin 10 milarde de dolari doar pentru a castiga, iar apoi un minim de 5 miliarde anual pentru a face un business profitabil din aceasta licenta. Profiturile Google vor inepe sa apara – continua Lindsay, prin 2014, iar toate aceste estimari se refera la situatia in care Google va crea o retea traditionala de telefonie mobila.

Ceea ce sustine Pete Cashmore pe blogul sau despre aceasta licitatie, eu cred ca este in acelasi ton cu ce am prezis despre Andorid acum cateva zile. Si anume, intr-un oarecare viitor un telefon (de ex. gPhone) va exista si functiona pe baza Android, va fi un aparat multi-banda, inclusiv in cea de 700 Mhz si va avea reclame contextuale si targetate geografice, in mod evident servite de Google. O adevarata nebunie. Unii dintre voi, nu ati fost tocmai de acord.

OK. Am aici o alta teorie. Mai nebuna decat prima.

Google este Google. Si ca sa ramana Google si pe viitor, trebuie sa continue in ritmul pe care l-au avut in ultimii 10 ani. Aproape tot ce au facut a fost inovativ, diferit, un mare succes, o mare nebunie dpdv business la momentul respectiv … si mai ales GRATIS. Este suficient sa ne gadim la aplicatii precum Gmail, care s-a intrat si impus pe o piata bine stabilita a clientilor de webmail, sau achizitia YouTube pentru care Google a cheltuit 1,3 miliarde dolari, fara a stii la momentul respectiv cum vor face profit din asta, iar exemplele pot continua.

Este stiut faptul ca Big G, se chinuie de ceva vreme implementeze in San Francisco o retea WiFi 100% gratuita, sustinuta financiar doar de publicitate. Nu le este usor.

Pe de alta parte, noua directie in care se indreapta internetul este aceea de a deveni mobil, cu adevarat mobil, adica la purtator, rapid, always on si daca se poate si gratis sau foarte ieftin, cu atat mai bine.

Cum ar fi ca in America sa existe o retea de telefonie mobila (sa ii zicem Google Telecom) la care sa te poti conecta cu orice telefon, indiferent de operatorul pe care il ai, si sa poti sa navighezi gratuit pe internet?

Is that crazy or what?

Eu cred Google in stare sa faca asa ceva. De ce? Pentru ca pot. Au ingineri si cercetatori din toate domeniile teleomunicatiilor (telefonie, transfer de date, etc.) care sa ii ajute sa faca acest lucru. Vint Cerf, este prezent pentru a ii invata cum sa forteze la maxim capacitatile TCP/IP-ului iar inca din 2004 Google angaja oameni care sa poata sa dezvolte un sistem de operare. Cu alte cuvinte ingineri de telecom au, inventatorul internetului este prezent, iar programatori care sa dezvolte android nu reprezinta o problema.

In orice caz, intrebarea care si-ar pune-o oricine este De ce ar face Google acest lucru? Mie mi se pare evident. Pentru ca o retea de telefonie mobila care ofera transfer de date gratuit sau foarte ieftin va fi un nou canal de distributie a reclamelor adWords. Daca vor lansa o asemenea retea, cel putin pentru o buna perioada nu vor avea concurenta, iar acest lucru le poate asigura pentru inca un bun numar de ani un venit cel putin la fel de mare ca cel pe care il au acum.

Cu toate acestea, nu trebuie pierdut din vedere ca unul dintre secretele succesului Google este faptul ca sunt un serviciu disponibil la nivel global, iar extinderea unui Google Telecom la nivel global va fi mult mai greu de realizat decat orice alt produs pe care l-au lansat vreodata. Dar hey, Pareto are inca dreptate, 80% din venit vine de la 20% din clienti, asa ca pe acelasi principiu, vor dezvolta si Google Telecom, concetrandu-se pe 20% din tari care le vor aduce 80% din venitul vizat.

Comenteaza pe blogul lui Alex Visa, Webservator.ro