Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) vrea sa cumpere, prin procedura negocierii, servicii de mentenanta software (corectiva si evolutiva) pentru sistemul IT de cadastru si publicitate imobiliara e-Terra, acord-cadru care va fi incheiat pe 4 ani si care are o valoare estimata de peste 10,4 milioane lei (fara TVA), potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice. E-Terra este un sistem IT de importanta nationala prin care este gestionata intreaga activitate de cadastru si inregistrare a proprietatii din Romania, se arata in documentatia ANCPI.

Sigla ANCPIFoto: ANCPI

"SICPI eTerra este un sistem de importanta nationala, a carui buna functionare este critica pentru piata imobiliara si circuitul civil in general. Achizitia in cauza are drept scop crearea conditiilor necesare mentinerii in stare de functionare respectiv imbunatatirea permanenta a sistemului informatic, pentru pastrarea parametrilor de functionare si corelarea permanenta cu legislatia in vigoare. (..)

In perioada 2002 - 2016 ANCPI a dezvoltat si imbunatatit in permanenta Sistemul Informatic Integrat de Cadastru si Carte Funciara (SICPI) eTerra.

Activitatea de cadastru si inregistrare a proprietatii se realizeaza de catre o singura institutie: Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Aceasta gestioneaza unitar evidenta cadastral-juridica prin intermediul a 42 de oficii locale (judetene), a caror activitate este sustinuta din punct de vedere operational de Sistemul Informatic Integrat de Cadastru si Carte Funciara, cunoscut sub numele de e-Terra", se arata in caietul de sarcini al acestei proceduri (vezi documentul atasat).

Datele din SEAP) mai arata ca ANCPI preconizeaza ca va negocia cu 3 agenti economici atribuirea acestui contract. Criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 8 februarie 2018. Data limita de evaluare a ofertelor este 4 mai 2018.

Un upgrade major al acestui sistem IT a fost realizat in ultimii ani de Teamnet International, fosta firma a urmaritului penal Sebastian Ghita, care a castigat prin licitatie la sfarsitul anului 2014 un contract de aproape 10 milioane euro pentru actualizarea acestui sistem IT cu Directiva INSPIRE.

Datele din SEAP mai arata ca un acord-cadru similar de mentenanta a sistemului e-Terra al ANCPI, dar pentru o perioada de 2 ani, a mai fost castigat in data de 26 iunie 2012 de catre IBM Romania, contractul avand atunci o valoare de peste 19,3 milioane de lei. Oferta celor de la IBM Romania a fost singura primita atunci de catre Agentia de Cadastru.